Джони Деп се прицелва в „Оскар“ с „Черна служба“

12.11.2015

„Черна служба“ е един от редките филми, които излизат през сезона на наградите в Холивуд с надежди за критическо признание и престиж, но едновременно с това имат статута на сезонен блокбъстър. Причината в случая е известната и интересна истинска история зад сюжета, както и суперзвездният актьорски състав или по-точно човекът, който го оглавява – Джони Деп.

Историята на проекта „Черна служба“ започна още преди няколко години и в началото се превърна в истинска катастрофа за публичния имидж на Деп. В медиите изтече потвърдената информация, че актьорът се е отказал от главната роля във филма, защото му е бил предложен хонорар от 10 милиона долара за сметка на обичайното му възнаграждение от 20 милиона. Историята илюстрира Деп като типично алчна холивудска звезда и забавянето на снимачния процес доведе до напускането на режисьора Бари Левинсън. Впоследствие актьорът прие ролята срещу по-малкото заплащане, а на режисьорския стол седна Скот Купър. И сега налице е отличният резултат.

Снимка: MoviePilot.com
Снимка: MoviePilot.com

Джони Деп със сигурност е благодарен, че в крайна сметка е приел да играе централния персонаж в „Черна служба“, защото това е първият филм от почти 10 години насам, който свързва името на Деп с надпреварата за наградата „Оскар“ за главна мъжка роля – и то напълно заслужено. В него актьорът играе Джеймс „Уайти“ Бълджър – гангстер от Бостън, Масачузетс, който се издига в криминалния свят в сътрудничество с ФБР, при което той издава на Бюрото информация за останалите престъпници в града в замяна на протекция.

Още при излизането на първия трейлър за филма преди няколко месеца светът бе ужасен от страховитата визия на Деп в ролята на Бълджър. Досега е твърде вероятно да сте се натъкнали поне на едно изображение, в което актьорът носи черно кожено яке, зализана назад перука с голямо плешиво петно и сини лещи в очите си. Но промяната във външния вид е така пословична за всички роли на Деп, че това далеч не е най-интересното в неговото превъплъщение.

Снимка: YouTube
Снимка: YouTube

Суперзвездата, която очарова по билбордовете в реклами на парфюми за мъже, тук истински стряска със завален бостънски акцент, заплашителни монолози, гневни изригвания и брутални убийства. Деп потъва в ролята на Бълджър в типичния си стил, но за първи път от няколко години насам усилията му си заслужават, защото е в рамките на качествен сценарий. Тези, които окачествяват „Черна служба“ като завръщане на актьора към най-добрите му дни, всъщност са в доста сериозна грешка – най-добрите дни на Джони Деп като актьор никога не са отминавали, просто изборът му на роли през последните години се бе влошил доста.

В „Черна служба“ звездата на поредицата „Карибски пирати“ е обграден и от първокласен поддържащ състав. В ролята на агента на ФБР, който изковава нечувания алианс между Бюрото и гангстерската групировка на Бълджър, влиза Джоуел Еджертън и печели зрителската антипатия с дори по-голям успех от главния герой. Неговият персонаж му дава тази възможност със своите комплекси, алчност и прогресивна безпринципност. Бенедикт Къмбърбач прави кратка поява във филма като по-малкия брат на Бълджър, който е изградил успешна политическа кариера, успявайки да остане настрани от семейната престъпна дейност. Без да впечатлява особено в ограничената си роля, Къмбърбач за пореден път засвидетелства способността си да играе типичен американец въпреки английския си произход.

Снимка: YouTube
Снимка: YouTube

Ефектът от добрата актьорска игра и отлично написаният сценарий се удвоява от факта, че филмът е базиран на напълно истинската история на Джеймс Бълджър. Гангстерът дълго време е вдъхновявал престъпни образи на големия екран, сред които е и героят на Джак Никълсън във филма на Мартин Скорсезе „От другата страна“, но реалните му преживявания спомагат за направата на изключително напрегнат и интригуващ трилър. Скот Купър режисира с увереност и артистична безкомпромисност дори най-бруталните сцени, продължавайки добрата си серия от успешни проекти след „Лудо сърце“ с Джеф Бриджис и „Вън от пещта“ с Крисчън Бейл. С толкова много талант пред и зад камерата и с феноменалното превъплъщение на Джони Деп в главната роля „Черна служба“ е сигурен фаворит през предстоящия сезон на наградите в Холивуд и си заслужава да бъде видян.

„Черна служба“ излиза по кината в България на 13 ноември 2015 година. Разпространява „Александра Филмс“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова‘La La Land’ или наръчник на мечтателя03.01.2017

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование