Боб Дилън с Нобелова награда за литература

13.10.2016

Носителят на тазгодишната Нобелова награда за литература е Боб Дилън. Той е музикант, поет и сценарист, оглавил класацията на сп. „Ролинг стоун“ за 100-те най-велики автори на песни за всички времена. Престижното отличие му се връчва за „създаването на ново поетично изразяване в рамките на голямата американска песенна традиция“. Предишният път, когато наградата е връчена на американски автор е преди цели 23 години. Тогава я печели Тони Морисън, която е и носителка на наградата „Пулицър“.

Интересни факти за Нобеловата награда за литература730cb04e779e2d28a61688e46f242ac6-9

Нобеловата награда е най-високото отличие, но малко хора знаят трагичната история на този приз. Алфред Нобел всъщност е шведски химик и предприемач, изобретател на динамита. Алтруист по душа, той изпитва силни угризения от вредата на своето изобретение и дарява богатството си за учредяване на фонд. Наградата, носеща неговото име, се връчва на отличили се личности в пет категории – физика, химия, медицина, литература и мир. Нобеловата награда за литература не се дава на най-прочутия, продаван или харесван автор, а на този, който създаде най-забележителното литературно произведение с идеалистична насоченост, съгласно завещанието на Алфред.

Първата Нобелова награда в тази категория е връчена през 1901г. на френския писател Рене Сюли Придом. Само 14 авторки са получавали високото отличие. Първата е Селма Лагерльоф през 1909, а последната е миналогодишният лауреат – Светлана Алексиевич. 76 от лауреатите творят проза, 33 – поезия, 14 – драма, а трима са есеисти.

Макар наградата да се връчва за цялостно творчество, има 9 случая когато тя е била присъждана за конкретно произведение – някои от тях са „Старецът и морето” на Хемингуей, „Сага за Форсайтови” на Джон Гулсуорти и „Буденброкови” на Томас Ман.

Ако ви е интересно кои са били номинираните автори за 2016-та, то ще го разберете само след 50 години. Това е срокът, в който имената на претендентите са засекретени.

Досега само двама писатели са отказали отличието. Първият случай е на Борис Пастернак, който първоначално я приема, но след това е принуден от съветските власти да я откаже, а вторият на Жан-Пол Сартр, който е имал лична политика да не приема никакви официални почести и награди.

Няма български автор, отличен с престижното признание, но има множество номинирани. Част от тях са Иван Вазов, Пенчо Славейков, Елисавета Багряна, Блага Димитрова, Емилиян Станев и Валери Петров.

Автор: Елис Емин

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста„Морски обеди” – последният роман на Уилям Голдинг17.07.2018

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE