Три блестящи заглавия от Кралицата на кримито

08.05.2018

Издателство „Ера“ преиздава три от най-добрите романа на кралицата на кримито – Агата Кристи. В прекрасна нова обвивка може да се насладите на „Десет малки негърчета“, „Алиби“ и „Азбучни убийства“. Корици са дело на художничката Фиделия Косева и пресъздават чудесно духа на жанра.

 „Алиби“ е първият най-голям успех на Кристи. Познат и със заглавието „Убийството на Роджър Акройд“, той е шедьовър в творчеството на писателката и неин личен фаворит. Отравяне, самоубийство, прелюбодеяние и изнудване. Този наглед нерешим случай е поет от любимия ни детектив Еркюл Поаро. Един от най-известните детективи в литературната история наред с Шерлок Холмс и Филип Марлоу, Поаро ще ни покаже как да раздвижим малките си сиви клетки и по пътя на дедукцията ще ни отведе до престъпника.

„Азбучни убийства“ – тук както и в „Алиби“ сме по следите на разплитане на поредица от убийства. Сериен убиец подбира жертвите си по азбучен ред и на всяко местопрестъпление оставя указания, посочващи следващото му убийство. Тук отново се срещаме с Поаро, който преследва престъпния ум из цяла Англия с помощта на верния си Хейстингс.

„Десет малки негърчета“ е едно от цензурираните заглавия на XX век. Първоначално думата „негърчета“ е заменена с „индианчета“, но в последствие тя също е натоварена с отрицателен коментар от критиката и така цялото заглавие е променено на „И не остана никой“. „Десет малки негърчета“ се различава от останалите романи на Кристи. Тук нямаме някой от най-популярните ѝ детективи като Поаро, мис Марпъл или съпружеската двойка Томи  и Тапънс Бересфорд като наратив. Един известен остров се превръща в местопрестъпление на десет загадъчни убийства. Когато полицията пристига, няма следа от убиеца. Той не е избягал, а е бил един от убитите. Но кой точно? Роман, който ще ви държи в огромно напрежение до последното си изречение.

Съветвам ви да си оставите тази книга за последно. Тя е един от върховете на творчеството на Кристи и безспорно най-известният ѝ роман.

„Измислям сюжетите за моите детективски романи, докато мия чиния. Толкова е досадно, че неволно те спохождат мисли за убийства.“

Ненапразно наричана Кралица на детективския роман, Агата Кристи ни оставя творчество от 66 криминални романа, 17 пиеси, 6 романтични новели написани под псевдоним. Дава на този свят един от най-известните литературни персонажи – Еркюл Поаро. След написването на последния роман с негово участие той става единственият измислен герой, получил некролог в страниците на Ню Йорк Таймс: „6 Август 1975 – Почина Еркюл Поаро; известен белгийски детектив.“ Година по-късно и Кралицата на детективския жанр напуска този свят, но оставя творчество, което ѝ гарантира, че името ѝ никога няма да бъде забравено.

Романите на Кристи, преведени на повече от 100 езика, ѝ носят място в Книгата за рекорди на Гинес като най-продавания автор на художествена литература на всички времена.

Новите три издания на изд. „Ера“ присъстват неотменно във всяка класация за най-добрите произведения излизали изпод перото на британската писателка. Възхитени сме от кориците – изчистени и стилистично съвършени, те са истинска наслада за окото. Не пропускайте възможността да допълните домашната си библиотека именно с тези издания.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Илиева5 избора за книжен септември09.09.2019

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование