Под „Моста на шпионите“

02.12.2015

Четвъртият съвместен проект на Стивън Спилбърг и Том Ханкс вече излезе по кината у нас и съвсем очаквано представя ниво на качество, достатъчно високо, за да претендира за множество отличия през предстоящия сезон на наградите в Холивуд. Личното мнение на автора на тази публикация е, че филмът ще пожъне много номинации, но малко реални победи. Веднага идва въпросът: „Защо?“.

Новата лента на Спилбърг и Ханкс е строго дефиниран жанров филм, издържан в установените правила и стилистиката на по-старите холивудски шпионски филми, наситени с параноята и духа на Студената война. Действието разказва истинската история на Джеймс Донован, адвокат от Ню Йорк, който се оказва по средата на дипломатически конфликт между САЩ, СССР и ГДР през 1957 година с потенциални апокалиптични последици. Под кожата на Донован, разбира се, влиза Том Ханкс с обичайната смесица от авторитет, лековат хумор и класическо американско излъчване, които актьорът ненатрапчиво успява да внуши с всяка своя роля. Предвид амплоато на Донован, което е мъченическо през първата половина от филма и героично – през втората, кастингът тук е съвършено точен.

Том Ханкс в "Мостът на шпионите"; Снимка: YouTube
Том Ханкс в „Мостът на шпионите“; Снимка: YouTube

Параноичният дух на епохата е внушен с умели и точни включвания встрани от действието като стрелби около Берлинската стена, дете, инструктиращо баща си как да предпази семейството от ядрен взрив, и тем подобни. Ако някой някога се е съмнявал в способноста на Стивън Спилбърг – живата легенда на седмото изкуство, да направи компетентен и въздействащ филм по темата, явно е живял под скала през последните 40 години. На практика същото се отнася за сценаристите Джоуел и Итън Коен, добре познати на широката аудитория от достатъчно високо оценените си лични проекти. Диалогът им държи в напрежение, затрогва и усмихва в точните моменти с автентични емоции, въплътени в думите на многостранно представените персонажи.

Стивън Спилбърг; Снимка: YouTube
Стивън Спилбърг; Снимка: YouTube

Но защо, продължавате да питате, смятам, че филмът ще пожъне много номинации през сезона на наградите, ала твърде малко победи? Същата причина, поради която същата съдба сполетя „Американски снайперист“ на Клинт Истууд. Очевадната политическа тенденциозност и смехотворно патетичният проамерикански тон, доминиращ в целия филм.

И двата филма са компетентно направени от изключително способни екипи. И двата филма имат актьори, съвършено подбрани за главните роли. И двата филма разчитат най-вече на напрежението в сюжета, за да въздействат и да предадат посланията си, макар и „Американски снайперист“ да има много по-директни начини да внуши конкретната емоция от „Моста на шпионите“. Но и двата филма са направени по истински случаи – ако зрителят е наясно с източника на сюжетите, става практически невъзможно да почувства страх за съдбата на главния герой. Точно затова по-директните методи за постигане на това внушение в „Снайпериста“ (престрелки и схватки) са по-ефикасни от тези в „Моста“ (трудни преговори и гневни разговори), където съдбата дори на поддържащите персонажи е прилежно документирана в историята.

Хората зад филма осъзнават това твърде ясно и наблягат на патриотичната нотка, която ще накара много американци да се просълзят и много чужденци да се подсмихнат саркастично. Композиторът на саундтрака Томас Нюман сякаш е най-наясно с това – музиката му почти отсъства от по-напрегнатите сцени, но за сметка на това изпълва с победни приповдигнати тонове всички останали, независимо дали трябва или не.

Снимка: FlickeringMyth.com
Снимка: FlickeringMyth.com

Въпреки тези очевидни недостатъци, вещината, с която е реализиран филмът, прави невъзможно поставянето му на печат с надпис „Провал“. Ясно е, че американската критика вие похвални слова за него като глутница сладкогласни вълци. Ясно е и че ще бъде номиниран за множество награди. Но поне според мен е и ясно, че българският зрител трудно ще се трогне дълбоко от разказаната история на екрана, акомпанирана от бойни тъпани и постер, на който се вее американското знаме.

„Мостът на шпионите“ излиза по кината в България на 27 ноември 2015 година. Разпространява „Александра Филмс“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова‘La La Land’ или наръчник на мечтателя03.01.2017

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование