„Цветът от космоса“ на филм?

27.07.2013

От скоро съм запознат с творчеството на Хауърд Лъвкрафт – един от най-важните радетели и „бащи“ в жанра на ужаса и мистерията. Неговите творби, идеи и концепции са едни от най-качествените не само в жанра,  но и в литературата като цяло.  Тъкмо приключих „Цветът от Космоса“ (“The Colour Out Of Space”) и, по някаква странна случайност, същият ден,  точно по „лъвкрафтски“,  попаднах на един любопитен кино проект.

Става дума за проект за филм по „Цвета от Космоса “,  който все още не е обявен в iMDb, но има добре разработен сайт и трейлър. Зад проекта стои ентусиазиран екип начело с режисьора и сценариста Ричард Стенли,  който е снимал предимно документални филми. По негови думи, Лъвкрафт е не само един от най-добрите в жанра, но вече сме на такова технологично ниво, че определени звена на квантовата физика доказват известна част от съмненията и концепциите на знаменитият писател.

Намерението на режисьора е да пренесе ужасяваща идея на писателя в едно пост-модерно настояще и по този начин да засили същинският потенциал на историята: пълзящият хаос, отвратителната трансформация,  която поглъща живота и здравия разум на злощастното семейство Гарднър. Тоест, сюжета, спрямо разказа, ще претърпи леки промени. Оригиналната история на Лъвкрафт разказва за странен астероид, който се разбива в близост до град Аркхам. Учените не могат да разберат от какъв метал е изграден космическият обект, който постепенно започва да се смалява, докато накрая не изчезва напълно. След известно време природата в горички, ниви и ферми започва да се изражда и да претърпява неестествена еволюция. Най-ощетени от всичко това са смейство Гарднър, които се намират в непосредствена близост до падналия метеорит, а нещо много чуждо и може би зло се е настанило в техният кладенец.

За момента проектът е претърпял пичинг (сиреч е представен) на фестивала  Fantasia’s Frontières International Co-Production Market в Канада.  За тази организация не знаем почти нищо, освен че е част от фестивала Fantasia Frontiers – което означава, че режисьорът е в процес на търсене на пари. Което означава инди филм, което не ни „кефи“ много,  защото смятаме, че авторът заслужава филм с достоен бюджет.

Постерът вдъхва надежда, че филма ще близък до творбата...
Постерът вдъхва надежда, че филма ще близък до творбата…

Въпреки това, режисьорът заслужава финансиране. И ние с удоволствие бихме дарили по някой лев, и то на няколко пъти. Веднъж заради Лъвкрафт и още веднъж заради пищните форми на наплашената Кристен Стюарт, ако това на трейлъра е наистина тя. Тъй като нямаме никакво друго официално инфо за този проект, оставаме една въпросителна.

За мнозина почитатели на Лъвкрафт, ужасът идва предимно от факта, че тази персона ще присъства в проекта. Аз обаче мисля, че сега е момента да хвърля бомбата. Когато не е в ролята на разни Снежанки, Здрачки и всякакви подобни продукции, Кристен е много, много кадърна актриса.

Остава въпросът до колко е удачно в един такъв проект да участват утвърдени звезди и дали изобщо бюджетът, ако има такъв, може да си го позволи. Трейлърът изглежда евтин, но е направен доста добре, и в него се намират  препратки  към „Нещото“ на Карпентър и още няколко други хорър филми.

По Лъвкрафт има множество адаптации, повечето от които доста евтини или зле направени.  Най-често интерпретациите са  доста свободни и не винаги улавят атмосферата, която влага автора. По нищо не личи, че този филм ще бъде високобюджетен. Доколкото знаем, по този разказ има само един филм, при това немски, а на всичкото отгоре е тотално неизвестен. За това стискаме палци и се надяваме финалният продукт да е добър.

Всичко за този проект можете да прочетете на официалният му сайт. 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаНяколко доказателства, че фантастиката е полезна за нас08.10.2019

Още от Под Моста

Емилия ИлиеваПътуване по следите на Коледа - на лов за традицииLIFE