Литература

Да поемем на литературно пътешествие с 5 нови заглавия

27.05.2021

Месец май е на празниците, дългите уикенди, пътуванията и първите истински сгряващи лъчи на слънцето. Именно поради това решихме да го изпратим с пет нови литературни заглавия. С тяхна помощ ще се отправим на пътешествие във времето и пространството, ще се озовем в дивата природа или обратно в детството, а защо не и в космоса? Въпрос на вкус…

Пътешествайки“ от Никос Казандзакис (изд. Ентусиаст)

В „Пътешествайки“ българските читатели се срещат за първи път със странстванията на Никос Казандзакис из различните култури, философии, изкуства и националности. Стъпките му ни отвеждат от Рим през Кайро и Кипър до Москва. Ако мечтаете да се отправите на път, но все още не сте съвсем сигурни дали сте открили правилния гид в лицето на Никос Казандзакис, може да се „разходите“ заедно с него, прелиствайки първите страници на книгата.

„Не разполагаме с нищо друго, освен с един-единствен миг, нека превърнем това мигновение във вечност, друго безсмъртие няма.“ – Никос Казандзакис

Въпреки че прекрава  по-голямата част от артистичния си живот извън родината си, Казандзакис често отправя взор към бащината си земя. В произведенията си ни разказва за историята, ценностите и традициите на Гърция. Авторът е познат и обичан както с есетата и новелите си, така и със своите поезия, драматургии и преводите на класически произведения като „Фауст“ на Гьоте и „Божествена комедия“ на Данте. През 1957 г. е номиниран за Нобелова награда, но не му достига един единствен глас, за да спечели престижното отличие, което успява да завоюва Албер Камю.

Тракийски легенди“ от Кристина Димитрова (изд. СофтПрес)

С помощта на Кристина Димитрова поемаме на вълнуващо приключение, което ни отвежда назад във времето, за да попаднем сред магичния свят на митовете. В „Тракийски легенди“ пред нас се разкрива Древна Тракия и нейните ритуали, които продължават да ни омайват и до ден днешен. Независимо че траките не разполагали със собствена писменост, те съумяват да оставят ярка следа сред другите народи. По този начин споменът за пъстрите обичаи, бита и вярвания им се съхранява жив. В „Тракийски легенди“ откриваме истории за богове и герои, любов, безстрашие и саможертва, които се вплитат в ценни поуки полезни дори за съвременния човек.

Голямата книга на фантастичните създания“ от Джузепе д’Aна и Ана Ланг (изд. Дакелче)

Защото детството е вълшебно и завръщането към него винаги крие невероятни приключения, ви срещаме с „Голямата книга на фантастичните създания“. Запознанства с приказни еднорози, опасни триглави кучета и впечатляващия феникс са само част от този приказен свят. Ще научите как изглеждат, къде се спотайват, какво си похапват и как може да се грижите за фантастичните създания, за да се превърнате в техни верни пазители. Книгата на Джузепе д‘Ана и Ана Ланг е подходяща за деца над 7-годишна, както и за онези вече пораснали деца, които обаче не се страхуват отново да бъдат откриватели. Да се срещат със загадъчни, красиви, а понякога и малко опасни, но винаги изумителни фантазии, раждащи приказни създания.

Сирените от Титан“ от Кърт Вонегът (изд. Кръг) 

Макар безмерно богат, Малахия Констант не може да запълни усещането си, че е роден за да върши велики дела. Така той се отправя на междупланетарно пътешествие, с което неволно започва сам да кове съдбата си. Провъзгласен е за светец и герой на Земята, но доскорошната му слава се среща с ненавистта на човечеството, което му обръща гръб. Констант бива изпратен в изгнанеие на Юпитеровия спътник Титан заедно с неохотната си партньорка и гневния им син. В „Сирените от Титан“ Вонегът ни кара да се замислим за смисъла на съществуването и ролята на човека, за вечното и преходното, за религията и за чисто човешките лутания в търсенето на истини.

Моят живот с шимпанзетата“ от Джейн Гудол (изд. Жанет 45)

„Моят живот с шимпанзетата“ представлява автобиографичната книга на най-известната приматоложка в света – Джейн Гудол. В нея тя ни приветства да открием удивителния свят на шимпанзетата. Увлекателният разказ за отдадеността и любовта на Гудол към приматите ни отвежда към детските ѝ години.

„Бях на седем. Мисля, че тогава за пръв път реших някой ден да отида в Африка“.

Този копнеж към дивата природа се оказва съдбосен и едва 26-годишна, Гудол се отправя на първата си експедиция в Африка. Историята води читателите отвъд животинския свят. От страниците научаваме за ценните открития на изследователката, които ѝ помагат да спечели световно признание. Така преминаваме заедно през дългия път, който трябва да извърви една жена учен във времена, белязани от предразсъдъци.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста10-те най-очаквани романа за 202109.02.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование