Литература

Пет книжни предложения, с които да изпратим април

15.04.2021

Облаците на април са облечени в сиво и се оглеждат в улични локви. Чудесно време и ние да се огледаме в новите литературни заглавия, за да открием следващата история, която да развълнува читателското любопитство.

„Глина“ от Виктория Бешлийска (Издателство „СофтПрес“)

В случай че сте попадали на Facebook групата „По дирите на думите“, сте запознати с обичта на Виктория Бешлийска към българския език. Тя дава нов живот на старите думи, разказва истории и лични впечатления, така че със сигурност няма да ви изненада богатството и магията на думите, бликащи от страниците на “Глина“. Легендата разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско създавали толкова изящно изработени и изрисувани грънци, че с тях успели да спечелят благоволението на турския султан. Така майсторите грънчари си „извоювали“ правото да пътуват свободно в границите на империята, за да продават своята стока. 

Главна действаща сила в „Глина“ е любовта. Представена в целия ѝ спектър от нюанси – от красивата съзидателност до ревността. Лепкавата глина оставя своя диря по пръстите, но и слепва пламенната обич между Жара и нейния Велико. Така любовта на главните действащи лица в романа неочаквано се оказва цяр за болката на цялото село.

Направени сме не от думи, а от кал.
Шепа от калта ако дадеш на някого, всичко си му дал.
Ако той ти върне от калта сърце, значи всичко имаш.

„Затрупана София“ от Кирил Христов (Издателство „Кръг“)

В „Затрупана София“ Кирил Христов ни развежда из първите десетилетия на следосвободенченска София. В личната история и чрез спомените за неговите съвременици откриваме очарованието на града в пристъпващия XX век. От изгледа към балкончето на Вазов до къщицата на Петко Каравелов и другарството с Алеко Константинов, все места и хора, пропити с духа на онова време.

Самият Кирил Христов макар и с противоречив образ сред съвременниците си, е колоритна личност. На въпроса каква е професията му, обичал да отговаря шеговито, че за да даде отговор на този въпрос трябва да прочетат името му наобратно. Освен лирик обаче Кирил Христов е чудесен белетрист, драматург, преводач и общественик.

„Затрупана София“  е написана непосредствено преди смъртта му през 1944-та. Разказът започва в един „горещ юлски ден на 1889 година“, което се превръща в добър повод да се отправим на пътешествие във времето. Да се разходим и да открием обаянието на столицата от онези емблематични за културния ѝ живот години.  

„Тук, в истинския свят“ от Сара Пенипакър (Издателство „Лабиринт“)

„Тук, в истинския свят“ е роман, който е готов да посрещне вълнението и любопитните очи както на малките, така и на порасналите читатели. Уеър е на 11 години и мечтае да прекара лятото сам. Той копнее да се отдаде на своя свят, белязан от доблест и достойнство, средновековни рицари и замъци. Плановете на неговите родители обаче го отвеждат в Център за летен отдих. Там стремежът му към уединение се сблъсква с шумните игри на останалите деца. Още през първия ден обаче Уеър успява да си проправи път към развалините на изоставена църква, разположена до Центъра. Идеално място, на което да положи основите на своя замък и мечтаното от него приключение. Сред руините открива и се запознава със загадъчната Джолийн, следваща вярно своята идея да създаде сред разрухата плантация с папаи.

В книгата ще откриете и черно-белите рисунки с молив и туш на канадеца Джон Класен, един от най-откроимите млади илюстратори в световен мащаб.

 „Годината на бягствата“ от Санджив Сахота (Издателство ‘ICU’)

Санджив Сахота е роден през 1981 година в Дарби. Следва математика в Импириъл Колидж в Лондон и прочита първия си роман на 18-годишна възраст. „Годината на бягствата“ е втората му публикувана творба след литературния му дебют с „Наши са улиците“. С романа „Годината на бягствата“ Санджив Сахота печели награда „Анкор“ за най-добър втори роман и Европейската награда за литература за 2017г. Като освен това попада и в краткия списък за наградата „Ман Букър“. Ако все още не сте сигурни дали това е вашата книга, то ще оставим на сюжета да ви убеди.

Историята разказва за трима млади мъже и една жена, които търсят надеждата за нов живот, бягайки от своето тежко минало. Сюжетната линия преплита няколко съдби. Автар пристига в Англия със студентска виза, след като продава единия си бъбрек. Младият Рандип достига Острова с уредена брачна виза в опит да подпомогне семейството си след нервния срив на своя баща. След дълго пътешествие през цяла Азия и Европа в Шефилд се озовава Тарлочан. Мълчалив млад мъж от кастата на недокосваемите, напуснал Индия, след като близките му са избити от религиозни фанатици в Бихар.

В Англия откриват набожната Нариндер, която произхожда от традиционно сикхско семейство. На пиедестал в живота ѝ стои религиозен дълг. В един момент той бива изместен от непозволена любов, носеща преобразяваща за нея сила. До какво обаче ще доведат тези бягства, житейски сътресения и копнежи за по-светло бъдеще? Ще ви оставим да откриете отговорите между кориците на романа, с който можете да се сдобиете от 29 април.

 „Времето на сънищата“ – Австралийски приказки и легенди (Издателство „Изток-Запад“)

От 50 000 и повече години аборигените – коренното население на Австралия, най-древните жители на света, обитават Terra Australia, Южната земя. Те живеели на групи и кланове и говорили на около 250 езика, като променяли местопребиваването си според сезоните в търсене на храна. Културата на аборигените, техните вярвания и истории от далечното миналото – така нареченото време на сънищата или сътворението – се предавали от уста на уста.

Необикновените и ярки истории, почти непознати за другите кътчета на света, са записани от фолклористи и изследователи, които достигат до българските читатели във „Времето на сънищатата“ от издателство „Изток-Запад“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваДа посрещнеш пролетното слънце с 5 литературни заглавия10.03.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование