Литература

Да посрещнеш пролетното слънце с 5 литературни заглавия

10.03.2021

Март винаги е вълнуващ, разнопосочен и изобилстващ от промени и противоречия. На стъпка от пролетта, но смразяващ ранното утро. Със смели кокичета, колебливо слънце и напиращ да поникне живот. Именно поради селекцията от литературни заглавия, този месец ще бъде в тон с нежния безпорядък. От вас зависи в какво ще облечете книжните си вълнения.

„Българките – Портрети на 100 забележителни жени“ от Галина Иванова (Издателство „Милениум“)

В познатия още като женски месец, отдаваме заслужено внимание на нежното съсловие с изданието „Българките – портрети на 100 забележителни жени“. Между кориците ще откриете малко познати факти и истории за забележителни жени от нашата култура и история. На фокус са поставени революционерки, будителки, учени и интелектуалки, жени общественички, лекарки и медицински сестри, писателки, артистки, музикантки и спортистки.

Между позабравени биографични сведения, отричани и недооценени постижения, откриваме образите на достойни жени, някои от тях майки на забележителни българи. Проправяли си път между традиционния свят и модерните разбирания и ориенталските нрави и европейското мислене. Тези българки оставят своя принос в стремежа към равноправие.

„Нетърпение в кутия“ от Мария Донева (Издателство „Жанет 45“)

Ето че се срещаме отново с Мария Донева. този път, за да открием очарованието на стихотовренията ѝ за деца. Нежни, чисти и искрящи  думи, които улавят радостта и учат растящите да откриват всички онези възможности за щастие. Вълнението е запечатано и в рисунките на Елица Сърбинова, чието дело са илюстрациите в книжката.

Три снежинки за заглавие
са едно добро начало.
Щом отгоре ги поставиш,
настроението бяло
леко думите поръсва,
те подскачат от вълнение,
и над тебе клонка тръсва
весело стихотворение.

Съветистан от Ерика Фатланд (Издателство „Вакон“)

Правим рязък завой и се отправяме на пътуване из Туркменистан, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан и Узбекистан заедно с Ерика Фатланд. Вместо на пътни знаци се спираме на разкази и срещи с хора. Научаваме за политиката и миналото на едни отдалечени от модерния свят места, блестящи в злато и лукс. Авторката, на своеобразния пътепис във времето и пространството, е родена през 1983 г.

„Съветистан“ не е единственото ѝ литературно заглавие. Зад гърба ѝ също така стоят „Селото на ангелите“ – представляващ репортаж от мястото на събитието на терористичните атаки през 2004 г. в Беслан. В другата ѝ книга „Година без лято“ се описва болезнената година след клането на норвежкия остров Ютьоя през 2011 г.

„Механично пиано“ от Кърт Вонегът (Издателство „Кръг“)

„Механично пиано“ е първият роман на Кърт Вонегът. В него се разглежда конфликта между физическите и духовните нужди. След Втората промишлена революция машините изместват човешкия труд. Доказват своето надмощие и преимуществото си в провеждането на по-бърз, ефективен и почти безпогрешен процес. Ден след ден той бива съблюдаван от инженери и мениджъри от високо ниво, докато механизацията става все по-осезаема. Ироничният стил на Вонегът хвърля погледи на една подредена система, в която никой не е лишен от препитание, покрив над главата си и удобства. Системата обаче не успява да предвиди онези чисти човешки усещания като чувствата на безсмислие и безполезност, които се проявяват ярко непосредствено щом хората биват лишени от съзидателната си сила.

„Клара и слънцето“ от Казуо Ишигуро (Издателство „Лабиринт“)

В новия си роман „Клара и слънцето“ носителят на Нобелова награда за литература и на „Букър“ Казуо Ишигуро поставя един от вечно вълнуващите човека въпроси: какво означава да обичаш. Историята ни отвежда при Клара, изкуствена приятелка, която със задълбочен интерес наблюдава както поведението на хората, влезнали да разглежда стоките в магазина, така и на минувачите, преминаващи по улицата. Тя таи надежди, че час по-скоро някой ще я забележи, хареса и избере, но когато се открива вероятност светът ѝ да се промени към по-добро, тя е предупредена да не разчита особено на обещанията на човеците…

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Илиева5 заглавия, с които да изпратим август08.08.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование