Литература

Ноемврийско събуждане за литература

30.10.2020

Има моменти, в които есента успява да влезе в релси и да заприлича на… есен. Дните, в които слънцето грее напук, като че ли настъпва пролет, избледнеят. Скрежът на зимата пък остава само за ранните утрини.  Тая надеждата, че ноември ще е такъв – истински есенен. Уверен в намеренията и температурите си, жив(описен) и щедър, за да ни даде от времето си за книги. Неслучайно се пробуждаме още с първия му ден. Отбелязваме дейци, дела  и стремежа към образование и книжовност. Добър момент да почетем будителите, като… почетем. Ето няколко книжни предложения.

„Около Исландия за 14 дни“ от Крум Крумов  (Издателство „Вакон“)

Крум Крумов, пътешественик, триатлонист и преводач, преминава Ринг Роунд, яхнал поривите на исландския вятър и велосипеда. В Исландия той прекарва едва 16 дни, 14 от които изживени върху седалката на колелото. След изминати 1400 км. по именитото околовръстно шосе, обикалящо цялото крайбрежие на острова, се раждат впечатления и истории, които заживяват отново, този път на хартия.

Ако сте на пътешественическа вълна, а мнението на автора, че: „Исландия е състояние на ума и съвсем съзнателно, без да прекалявам и без да съм изгубил разсъдъка си, мога да кажа, че Исландия е вълшебна страна. Наяве.“,  е провокирало любопитството ви, то оставете ноемврийското вдъхновение да ви заведе на правилните страници. В пътеписа може да откриете още:

„За кого е направена пейката посред една северна река и какво са причинили изригванията на най-известния исландски вулкан. Какъв е цветът на леда и колко шоколада са позволени на ръба на изтощението“.  

 „Транспорт отвъд вечността – От Терезин до Аушвиц“ от Франтишек Тихи (Издателство „Персей“)

В творбата на чешкия автор Франтишек Тихи, пътуването е не в пространството, а във времето. Историята ни връща към годините на действащите концлагери, газовите камери и влаковете, които водят само в една посока. Историята, описана в „Транспорт отвъд вечността“, обаче е посветена на приятелството, неочакваната сила и ежедневните премеждия. За да се уверите със сигурност дали това е най-подходящият книжен избор за вас, вижте посланието на самия писател, отправено към българската читатели.

„Каква прекрасна дума“ от Никола Едуардс (Издателство „Дакелче“)

„Каква прекрасна дума“ е четиво за деца над 9 годишна възраст. Както знаем, това никога не е пречело на възрастните да открият приложим за техния свят смисъл и красота в такъв тип творчество. Книгата е своеобразен сборник на някои непреводими думи, които толкова ни липсват, когато искаме да придадем форма на мислите си. Така без да подозираме, се оказва, че някъде по света и в някой друг език, те съществуват.

Откриваме думите, които могат да опишат „човека, задаващ прекалено много въпроси“ или неловкото чувство „когато срещнете познат, чието име сте забравили“. Все пак никога не е късно отново да видим света през детските очи.

„Слънчев удар – Разкази и новели“ от Иван Бунин (Издателство „Лист“)

В края на месец октомври се отбелязаха 150 години от рождението на първия руски нобелов лауреат за литература Иван Бунин. Издателство „Лист“ почете повода  и отдаде чест към писателя и неговото творчество с публикуването на сборника „Слънчев удар“. Специалната колекция от разкази и новели включва 16 от най-добрите произведения на Бунин, сред които „Село“, „Суходол“ и „Любовта на Митя“.

Освен нобелов лауреат и писател, Бунин е поет, публицист, преводач и литературен критик. Роден е във Воронеж през 1870г. в семейство на дворяни. Той бива отличен да пъти (през 1903 г. и 1909 г.) с Пушкиновата награда на Руската академия на науките. В случай, че сте на вълна класика, може да се насладите на колекцията разказите, криещи се зад красивата корица на художника Дамян Дамянов.

„Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки“ от Деси Нико (Издателство „Ракета“)

Книгата „Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки“ представя имената и приноса на различни българки, които са оставили своя отпечатък във времето, като с това са допринесли за развитието на България. Историите са разказани от Деси Нико, а илюстрации са дело на Петя Димитрова – leupep.

Сред спомените за значимите жени откриваме пътешественички, актриси, певици, балерини, спортистки и писателки. Учени, които са направили открия в сферите на ядрената физика и психиатрията, както и такива, които са изследвали останки от потънали в морските глъбини градове. Натъкваме се българка в ролята на таен агент, научаваме за първата водна спасителка и отправяме поглед към небето, за да се запознаем с първата жена в света, взела участие в боен полет (отново българка).

Книгата включва 50 истории и 10 интерактивни раздела с тестове, игри и допълнително информация, които допълнително да провокират любопитството на читателите.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЧетири писателки, които промениха светогледа ни02.05.2020

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE