Започват Димчовите поетични празници в Копривщица

12.08.2016

На 13-ти и 14 август в Копривщица започват празниците в чест на обречения на ранна смърт и вечен живот – Димчо Дебелянов.

Във връзка със 100-годишнината от смъртта му и 85-годишнината от пренасянето на тленните му останки ще се проведат поетични четения пред къщата-музей „Димчо Дебелянов“.

D_Debelyanov
Източник: Уикипедия

В двора на белоцветните вишни ще можем да се насладим на рецитали на Димчови и собствени стихове както и на изпълненията на музикално трио „Анжела, Ева и Симеон“ от НМУ „Любомир Пипков“ – София. Събитието включва и поклонение на гроба на известния поет, придружено от слово на акад. Иван Радев – български филолог и и историк, носител е на ордена „Кирил и Методий“ – втора степен, както и на Славейковата награда. През 2001 г. печели Националната награда за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“.

От 18 часа започва поетичната вечер. На нея можете да чуете рецитал по Димчови стихове на актьора Петър Антонов и изпълнения на лауреати на Димчовата поетична награда.

Ще бъде обявен и лауреата на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ за 2016 г. Той ще бъде представен от Маргарита Петкова чрез мултимедийна презентация, рецитал на негови стихове в изпълнения на носители на наградата и други поети.

Ще бъдат изпълнени и класически песни от Цвятко Ценов – драматичен тенор от Панагюрище.

През втория ден на събитието ще бъдат представени няколко нови книги и ще бъдат изпълнени редица четения, сред които Маргарита Петкова и Добромир Банев – „Зад огледалото“, Ели Видева – „Проекции върху сферичната природа“, Славимир Генчев – „От Копривщица – За Копривщица“, Павлина Стаменова – „Звезден кръстопът“ и Мария Радушева“ – „Несъвършена“.

Гвоздеите на вечерта са Алманаха „Ангели събират мед“ и антологията “ Сънят на водните кончета“.

Ако искате и вие да се присъедините към почитането на паметта на големия автор на българска поезия – Димчо Дебелянов, можете да се обърнете към основните организатори от Музей „Димчо Дебелянов“ в Копривщица.

Автор: Нанси Борисова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Ивана ХитковаВечността на езика и настоящето на поета по мотиви на Йосиф Бродски18.09.2018

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE