Джаз, дрога и алкохол

21.03.2016

Остават 6 минути до 16:00 ч. Две линейки се отправят към Камдън Скуеър. Същото правят служители на районната полиция. Същото правят медиите и папараците. Бодигард, застанал между три шишета водка и един труп, затваря слушалката на телефона. Пулс няма. Няма и джаз. „Клуб 27“ приема новото си попълнение. Ейми Уайнхаус е мъртва.

Северен Лондон, 1983 г. В еврейското семейство Уайнхаус се ражда второ дете – момиче. Семейство, в което всичко тръгва наопаки, но джазът остава. Историята започва сравнително банално. Майката и бащата на Ейми Джейд Уайнхаус се развеждат, а тя започва да търси и изразява себе си в изкуството. На 10 години Ейми и нейна добра приятелка създават рап банда на име ‘Sweet ‘n’ Sour’, но аферата с този стил е краткотрайна. Следва постъпване в театралното училище на Силвия Йънг, но то продължава едва две години. Приключва с пиърсинг на носа, спиране на училището, напускане на дома, стартиране на работа, първи опити за писане на песни и джаз.

Ейми Уайнхаус е на 16. И всичко се случва скоростно. В следващите няколко години събитията могат да бъдат подредени в следната последователност: Националният младежки джаз оркестър. Най-добрият ѝ приятел, Тайлър Джеймс, дава неин запис на A&R records. Ейми подписва със Саймън Фулър (човекът създал American Idol). Мениджърски битки. Подписва с Island/Universal. Съвместна работа със Салаам Реми. Влюбва се в Блейк Фийлдър-Сивил. Дебютният албум Frank”. Позитивна критика. Хитовете “Stronger than Me”, “Take the box”, “In my bed”. Номинация за BRIT Awards. Платинен албум. Нови награди. Гластънбъри. Раздяла с Блейк Фийлдър-Сивил. Дрога.

Ейми се качва на скоростното влакче, но то се върти около личноста на Блейк Фийлдър-Сивил. А тя носи разочарование, алкохол, скандали, екстази, кетамин, кокаин, хероин и всички останали симптоми на разрушението. Носи и Back To Black”вероятно един от най-емблематичните албуми на 21-ви век досега.

Няма да пиша за скандалите, грозните сцени и излагациите. Няма да задълбавам в биографични факти. Дори няма да споменавам за отменените турнета и прякора Диклайнхаус (от „decline“ – на английски упадък“). Ще се фокусирам върху музиката, която е изградена от уравнението тотална любов+разочарование+дрога+алкохол. Всичко това е равно на Back To Black”. Смесица от шейсетарски поп-соул и уличния сленг на 21-ви век. Джаз и блус танцуващи заедно. И много соул. Той се продава в повече от милион екземпляра, счупва класациите и носи награди за най-добра изпълнителка и най-добър албум (Грами, Брит, MTV).

Back in Black” е метадоновата терапия на Ейми Уайнхаус. Нейното завещение към съкровищницата на музикалното изкуство. Абсолютен шедьовър, изтъкан от песни като “Love is a losing game”, „Tears Dry on Their Own“, “Rehab”, “Back to Black”. Многопластов албум, в който Ейми частично излиза от типичното джазово звучене.

Наскоро гледах Amy”, който между другото спечели Оскар за най-добър документален филм, и се замислих за спонтанността на гения и нуждата да се саморазрушаваш. Никога нямаше да има Back to Black”, ако нямаше Блейк Фийлдър-СивилBack to Black” е пирът на призраците в тъмницата на Ейми Уайнхаус. И те кара да искаш да си част от това пиршество. Твърде подранилите финални думи на една от най-вълнуващите изпълнителки на нашето поколение.

Поставят ли дрогата и алкохолът рамка на таланта? Определено да. Или поне съдейки по някои от последните изяви на Ейми Уайнхаус. В „Клуб 27“ има толкова смъртност колкото и безсмъртност. И необятността на таланта е заключена между тези две величини. За Ейми Уайнхаус джазът приключва в онази самотна вечер на Камдън Скуеър и се превръща в прах, който вероятно смърка някъде там горе с Джим, Кърт и Джанис. Cheers.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаАра Маликян и "Royal Garage" – от гаражите на Ливан до голямата сцена05.03.2020

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE