Музика

Джон Ленън и “Imagine”: една мечта, поднесена под формата на песен

27.09.2021

Войни, зарази, бежанска криза, климатични промени, самотно и объркано общество – една честа гледка днес. Гледка, която не носи наслада за сетивата, не носи мир, хармония, светлина и красота. Потиска ни и в душата ни се ражда желание да затворим очи, да заспим дълбоко и когато се събудим, да видим света си променен. Подобно на една песен, която през тази година навършва 50 години и която можем да приемем като едно от най-съкровените послания, писани някога. Песента се казва “Imagine”, нейният автор е великият Джон Ленън и за нея може да се каже, че е най-близкото нещо, което имаме в този момент, до идеалното и хармонично съществуване. 

Джон Ленън от малък мисли различно, не е типичното дете с обичайните мечти. Със сигурност повечето от вас са чували историята за детето, което на въпроса какъв иска да стане, когато порасне, отговаря “щастлив”. Още от тогава, благодарение на неговата майка, у него се създава различно разбиране за живота, за смисъла му, за мечтите. С времето това се пренася и в творчеството му, като едно от нещата, показателни за това, е именно “Imagine”. А както казва и самият творец:

 “The imagination is the most powerful tool we have”. 

Песента “Imagine” Джон Ленън създава през далечната 1971 година. Композира я в една сутрин, носеща вдъхновение и нова музика, на пианото си “Стейнуей” в дома си в Аскът. 

По време на целия процес по създаването ѝ до него е Йоко Оно – неговата голяма любов и най-ценен източник на вдъхновение. Тя е втората съпруга на музиканта, която също се отличава чрез изкуството си. Двамата се срещат през 60-те години на миналия век на нейна изложба в Лондон. Любовта пламва благодарение на една стълба, водеща до платно, на което с лупа може да се прочете думата “Да”. Именно това привлича музиканта към тази интересна жена, за която е любопитно, че в този момент не е чувала за него или Бийтълс. 

Заедно те създават музика, изкуство, мечтаят за мир и участват в инициативи, свързани с това. Един от най-успешните им общи проекти е песента “Imagine”. В началото това е една проста, но красива балада, която бързо се превръща в зов за мир, мелодия, насочена към душите на мечтаещите за по-добър свят. 

Песента излиза официално на 11 октомври същата година и съвпада с протичащата по това време война във Виетнам. Една допълнителна мотивация за музиканта да създаде песен, с която да призове обществото за момент да забрави за това, което прави света ни жесток – материалното, лицемерието, алчността.

Основното вдъхновение на Джон Ленън при работата върху “Imagine” е поема на Йоко Оно от книгата ѝ “Grapefruit”. Въпреки че за песента принос имат и двамата, тя е призната официално като обща едва през 2017 година. Другото нещо, което повлиява на бившия член на Бийтълс, е подареният му от Дик Грегъри християнски молитвеник.

Интересен факт е, че за записването на “Imagine” е нужна само една сесия. За идеите, които Джон прокарва в творбата си, Йоко Оно казва, че това е неговата идея за по-добър свят – една страна, сплотено общество, свят, в който всеки да се чувства свободен и себе си. Песента отразява гражданската позиция на музиканта и неговата половинка, в която хората продължават да припознават своята и до днес.

“Imagine” e част от албума на музиканта със същото магично име. Още с излизането си се нарежда на трето място в класация на Билборд Хот 10, печели “Грами” и е сред първите в списъка на списание “Ролинг Стоун” за 500-те най-велики песни.

Дори и към едно велико произведение обаче може да има критика. Освен като създател на този химн, Джон Ленън е възприеман от някои и като лицемер. Как може човек с толкова висок стандарт на живот, бивш член на Бийтълс, милионер да пее за свят, в който няма собственост, граници, религия…Наричан е също и наивник, защото неговата мечта едва ли някога ще се осъществи. Но колкото и да обичаме тази песен и ние осъзнаваме, че думите няма да се превърнат в реалност. Знае го и той. 

Сред етикетите, които се лепят, е и обвинението, че Джон Ленън има комунистически възгледи. Дори някои от идеите да звучат като извадени от тази идейна линия, той нито е подкрепял някога конкретно движение, нито е бил политик. 

Джон Ленън е просто поет, мечтател, рок звезда, желаеща да няма разделение между хората – и физическо, и морално. 

Идеята му е доста по-различна. Чрез думите си той копнее да внесе в живота на слушателите си надежда за едно по-добро утре. Да, “Imagine” е мечта, поднесена под формата на песен. Истинното ѝ послание носи утеха, вяра в бъдещето, любов към живота. Между редовете забелязваме и друго – чрез думите си той става част от хората, не поставя себе си в центъра на песента и затова критиката към Джон Ленън и “Imagine” е неоправдана. 

Това е песен с влияние по целия свят. Песен, която променя съдбите на не един музикант, писател, мотиватор, обикновен човек. Това е песен, по която са правени десетки кавъри и тепърва ще се правят още много. Сред личностите, които са включвали “Imagine” в концертите си, са Елтън Джон, Крис Корнел, Дейвид Боуи, Мадона, Нийл Йънг и десетки още.

И за създателя ѝ нещата не са много по-различни. Джон Ленън е вдъхновител за много музикални кариери. Вокалистът на U2 Боно казва, че Джон Ленън е причината той да се занимава с музика изобщо. Баща в музиката е и на личности като Крис Корнел, Елвис Пресли, Боб Дилън и не само. 

И всичко това показва, че “Imagine” не е песен с политически убеждения, насочени срещу света и управлението му. Тя е песен с позитивно послание, показващо как можем да намерим временно надежда, че човечеството е способно да заживее в хармония..

В “Imagine” Ленън пее за нещата, без които можем да живеем – алчността, постоянното живеене в бъдещето, а не в настоящите мигове, нещастието на много хора, породено от глад, бедност, войни. Повярваме ли в неговите идеи, светът може да се промени. Да стане по-хубав, по-светъл, по-топъл, обединен от общата мечта. И така всички ще споделяме този свят заедно. 

И ако се замислим, не е трудно да открием причината защо “Imagine” е най-успешната песен в соловата кариера на Джон Ленън, нали?

“Imagine” е песен на промяната. И в личен, и в световен план. Първата промяна е, защото чрез нея се показва израстванено на музиканта като творец и личност. Вече извън Бийтълс и открил отново любовта той прозира колко важно е човек да носи чувство за социална отговорност и да е съпричастен със съдбите на тези, чиито животи са изпълнени с несправедливост, трудности, ежедневна борба за съществуване. 

И в световен, защото неговите идеи са доста ексцентрични за 70-те години на XX век. Той зове за свят, в който границите да бъдат единствено морални, единственото разделение на хората да бъдат мечтите, които те имат. Свят, в който мирът да просъществува….а днес той е по-нужен от всякога. Защото дори войната във Виетнам да е приключила, проблемите в обществото ни са толкова много, че в думите на Ленън откриваме още повече истини.. 

Други песни, плод на тази промяна у Джон Ленън, са творбите “Working Class Hero” и “Power The People”.

“Imagine” е песен призив чрез въображението си да открием как можем да променим света, в който живеем. Да не бъдем ненаситни, искащи и недаващи, а да бъдем споделящи, помагащи, по-често тук и сега, благодарни и наслаждаващи се на всичко, което имаме. 

Чрез думите си Джон Ленън рамкира един свят, в който чрез въображението бягаме за кратко от реалността, за да се завърнем по-вдъхновени, готови да направим и настоящето едно място, изпълнено с мир и взаимност. Дори религията, държавите, гладът, бедността да не могат да бъдат изкоренени, с една малка стъпка ще подобрим собствения си живот. 

Една малка стъпка, която можем да превърнем в нещо по-голямо. Да продължим делото на този гениален творец, дръзнал да замечтае за мир във времена на неспиращи конфликти. Той копнее да разпространява любов чрез силата на своите думи. 

Но най-важното за “Imagine” е, че това е песен за любовта. И към живота, и към Йоко Оно. Защото именно обичта помежду им отваря очите на Джон Ленън и го кара да разшири своя кръгозор, да прозре колко всеобхватен е светът, колко проблеми има той и как бъдещето му е в нашите ръце. Любовта свързва тези две души, те създават тази песен и се превръщат в легенди. В необикновени хора, които остават тук чрез ярката си следа. 

А тя е тази велика песен, творба за мира, надеждата, спасението. Защото дори нещо да изглежда невъзможно, това е само илюзия…поне докато на наша страна са мечтите, вярата и въображението. 

Автор: Вяра Николова

Главна снимка: Flickr/bswise (CC BY-NC-ND 2.0)

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела Канджева“War In My Mind” на Бет Харт: изповед за силата да бъдеш себе си19.11.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование