‘Elegy for a Dead World’ – една игра за млади писатели

16.04.2015

elegyforadeadworldlogo

Ако винаги сте искали да започнете да пишете или пък поне за малко да влезете в обувките на някой писател и да видите дали би ви бивало, то ‘Elegy for a Dead World’ е точно за Вас!

Играта се развива в три свята, инспирирани от британските поети Шели, Байрон и Кийтс, а вие сте героят, единствен оцелял от разузнавателна експедиция. Пред очите ви се разкриват една след друга различни красиви картини, а ваша задача е да се огледате и да дадете най-доброто от себе си в писането. За съжаление, опциите за геймплей обаче са почти никакви – персонажът (който няма варианти за модификации) може да се движи само напред и да отваря различни порталчета и с това горе-долу се изчерпват всичките ви възможнисти за действие.

2687379-elegy-636.6873

Но ‘Elegy for a Dead World’ далеч не разчита и не цели товa. Фокусирана изцяло върху развиването ви като младши писател, тя разполага с няколко различни опции:

Първият вариант ви предлага 15 локации, обозначени с красиво перо, където само с един клик получавате почти готово изречение, само с няколко празни места, които да запълните с думи или изрази по ваш избор. С напредването на броя на локациите се увеличава и празното пространство, което да запълните, стараейки се да бъдете максимално креативни и оригинални.

Втората опция ви позволява сами да избирате локациите, на които да пишете, а „подсказки“ липсват. Ограничения обаче също няма, така че можете да развихрите въображението си и писателските си способности и да създате един изцяло ваш разказ по света, в който се намирате.

elegy

Освен това можете да се превъплътите и в самия Байрон, който обикаля из света и пише своята поема ‘Darkness’, което пък от своя страна предполага стихотворна форма на писанието. Това го прави малко по-трудно, но пък далеч по-интересно и забавно. Ако ролята на изследовател пък ви е доскучала, винаги можете да се превърнете в турист, но не просто какъв да е турист, а недоволен такъв! Друга доста странна, но безумно интересна опция е тази, при която сте направили 10 неща в света на Байрон и от вас зависи да опишете точно какви. Подсказки и готови форми за изреченията отново присъстват, но по-голямата част от работата отново е оставена на въображението и творческите ви хрумвания.

Можете да влезете и в кожата на Х. Дж. Уелс, който пише „Война на световете“, а ако поемите и разказите не са точно вашият стил, винаги можете да се превъплътите в певеца-крадец, който ограбва жертвите в разрушените светове, за да ги продаде в последствие.

Elegy-For-A-Dead-World-PixelFlood-1

На последно място е оставена и най-тежката роля, която можете да заемете – тази на последния оцелял от света, в който се намирате. Макар и може би най-интригуващата история, ролята предполага и доста тъга и драма, но пък вие сте шефът – правилата определяте вие, а заедно с тях – духа и атмосферата на историята.

Графиката, от своя страна, макар и красива, не блести с твърде голяма детайлност, но все пак е хубаво да не забравяме, че играта е експериментална, а целта ѝ далеч не е да ви смайва с прелестни гледки (макар че ще го направи, въпреки симплистичността си).

Въпреки всичките недостатъци, можем да кажем, че играта постига целта си, а именно – да помага на кандидат-писателите да създадат един от първите си разкази – най-напред с „помощни колела“, под формата на подхвърлени фрази, а в след това и напълно самостоятелно. Нещо повече – тя не само дава възможност да пишете, но и да споделяте творбата си, както и да се запознаете с произведенията на другите играчи, черпейки от опита и идеите им.

ss-43747c5e8c0ab9db5f2feba64ac048ff562f2f7c-1920x1080-1

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Диян КаролевГеймърс дайджест, или какво играхме през 201308.01.2014

Още от Под Моста

Боян СимеоновЛюбо Попйорданов и Дните на предизвикателстватаLIFE