Как се прави клуб за игри в България?

10.06.2014

Как се прави клуб за игри в България?

НАЧАЛНИ СТЪПКИ

Вижте още: Защо настолните игри не са за нърдове?

Щом четете това, вероятно в момента вие гледате на игрите не с очите на геймър, а най-малкото с очите на предприемач, изобретател и инвеститор. След като прочетете тази статия, ще ви дойдат доста идеи какво можете да правите. Например, защо не си направите свой собствен клуб за игри? Място, в което във Вашия град да се събират младежи и да играят, а Вие да сте техния програматор, мениджър или изобщо човек, който ги снабдява, инструктира и учи как се играят игри? Как да се справим с тази задача ще стане ясно от следващата статия.

Предизвикателство I: Какъв клуб искам аз да направя?

unnamed

Очевидно става дума за геймърски клуб, но не от типа такъв с компютри, а зала с маси, по които играят младежи, а игрите им чисто настолни. Няколко идеи тук:

Клуб за Magic: The Gathering

Картите Меджик са голяма мания в момента. Като цяло ще са ви необходими по-малки и по-компактни маси и вероятно повече на брой. Ще трябва да се снабдите с кутии с карти, с които да зареждате групите. Тях можете да ги вземете с отстъпка и после да ги продавате на участниците на по-висока цена. Така ще си генерирате печалба. Като цяло Меджик също е доста наложен като стока (особено по вече съществуващите софийски клубове) и със сигурност ще имате доста запалени играчи!

Клуб за съвременни и различни бордови игри

Ако не харесвате Меджик, съществуват много на брой търговци, които внасят легално различни бордови игри, всяка една с различно оформление, стратегия на игра, брой на участници и жанр. Можете да играете дори и книги-игри в клуба, или стратегически такива. Изобщо бъдете оригинални, един гейм клуб не значи точно меджик, всичко, което се играе на маса, може да се тества и във Вашия клуб!

Предизвикателство II: От къде да намеря помещение?

Това да ви е проблемът. Можете да минете и тънко и скъпо, но със сигурност имате къде да направите един такъв клуб. За справка, вижте следните опции:


Наемете помещение!

Това всъщност е стабилен, но доста скъп вариант, а печалбите няма да дойдат веднага. Във всеки случай може да се помисли за това. Проверете в нета за подходящо помещение, което се отдава под наем, то може да е евтини и малко, а може да е голямо и скъпо, но да си заслужава. Изобщо помислете колко солидно сте решили да инвестирате и атакувайте фронтално. Все пак, имайте едно наум, ако теглите кредит!

Използвайте безплатно помещение в някоя младежка организация!

Във Вашия град със сигурност има младежки структури, например Център за работа с деца, Центрове за Ученическо творчество, читалища, младежки домове и др. Свържете се с тях и им дайте план за създаване на гейм клуб с тяхната подкрепа. Те ще осигурят всичко нужно като помещения и маси, вкл. могат да отпуснат някой лев за игрови пособия и/или хонорар на организаторите, особено ако оперират с бюджети и субсидии.

Използвайте познат бар, училищна библиотека, или бивш шахмат или друг клуб

А защо пък във Вашия квартал да няма заведение с много маси, което в неделя вечер да стои празно? Или пък в дадено училище да се намери място в тамошната библиотека през седмицата. Или да се потърси помещение във вече бивш и напр. изоставен клуб по шах или нещо друго. Идеи колкото искате, важното е помещение да се намери, а от там да дойдат и играчи! Със сигурност, ако се потърси, все ще се намери нещо.

Така, да кажем, че по един или друг начин вече сте решили за какво ще бъде клуба и къде ще се помещава. Сега остава най-сладката част – да решите как той ще се казва! Бъдете безкрайно оригинални в измислянето на името. Не забравяйте, че името ще бъде свързано с рекламата акция офлайн и онлайн след това.

ОЩЕ ИДЕИ ЗА НАПРЕДНАЛИ

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Диян КаролевAssassin’s Creed: Liberation HD – българската следа!27.01.2014

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE