Еволюцията на Натали Портман

26.03.2017

Не всяка актриса на 35 може да се похвали с 23-годишна кариера в киното. Натали Портман обаче е една от тези, които гордо могат да го направят. Нейният 23-годишен път под светлините на прожекторите е не само дълъг за възрастта ѝ, но и осеян с множество върхове. Тя е синоним за упоритост, талант и красота. Успява да ни изуми с това, че зад нежната ѝ външност се крие някаква необикновена твърдост. През различните спирки от нейния път я видяхме като малко, но опасно момиченце, като кралица в далечна галактика, като стриптизьорка в Лондон, като балерина перфекционист, като първа дама на САЩ, както и в много други запомнящи се изпълнения. Това е еволюцията на една жена, израснала с достойнство пред камерата.

 

Матилда – „Леон: Професионалистът“

Натали Портман влиза в света на киното през 1994 г. със силата на гигант, макар че по това време тя е просто едно крехко 12-годишно момиченце. Именно в трилъра на Люк Бесон малката Натали показва това, на което е способна, за да може по-късно да се превърне в голямата Натали. Влизайки под кожата на Матилда, тя кара светa да затаи дъх пред онова, което я очаква.

Ролята на Матилда не е лъжица за всяка уста – тя е чирак на наемен убиец, тя пуши, тя е самонадеяна и жадна за отмъщение и си играе с пистолети на възраст, в която трябва да си играе с кукли. Това е роля, предназначена за дете, но изискваща мисленето и актьорския опит на възрастен. Натали Портман пренася от екрана към зрителите всяка частица неподправен гняв и отчаяние, смесени с детска мечтателност, така че да се получи онази магия, която кара публиката да обикне един герой.

 

Падме Амидала – „Междузвездни войни“

Следващата стъпка е пробивът в нещо толкова огромно колкото „Междузвездни войни“ и то в роля, здраво обвързана със съдбите на главните герои от оригиналната трилогия. Тук Натали започва да утвърждава таланта си да играе на пръв поглед крехки, но в същото време изключително силни жени. Падме Амидала е всичко това – тя се опитва да укротява гнева в буйния Анакин Скайуокър, като същевременно управлява цяла планета и държи бластер в ръцете си, когато се налага.

Когато Натали Портман получава ролята на Падме през 1999 г., тя е на 17. В годините, през които изгражда образа на кралицата на Набу, актрисата успява да завърши гимназия и да започне образованието си в престижния Харвардски университет. Тя самоуверено заявява „Отивам в колеж. Не ме е грижа дали това ще съсипе кариерата ми. Предпочитам да съм умна пред това да съм филмова звезда.“  Оказва се, че Натали Портман може да бъде и двете.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Илияна МаринковаСърша Ронан и изкуството на естествената актьорска игра26.04.2017

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE