Бен Афлек – противоречивата история на най-автентичния Батман в киното

10.04.2016

Шумът около „Батман срещу Супермен: Зората на справеливостта“ най-сетне заглъхва. Пределно ясно е, че филмът ще се утвърди като комерсиален успех с приходи над 800 милиона долара за ‘Warner Bros.’ и ще се запомни като филмът за супергерои, който раздели света в полярно противоположните мнения за него. Но темата за критиците и феновете в медиите по света, за неангажираните средностатистически зрители, хванати в капан между тях, за двойните стандарти във филмовата критика и така нататък, е тема за друг текст.

Снимка: Batman-News.com
Снимка: Batman-News.com

Няколко елемента от колосалния филм на Зак Снайдър уловиха вниманието на всички и получиха универсално положителни отзиви. Сред тях се отличава представянето на най-новия екранен Брус Уейн/Батман, Бен Афлек, който наследява качулката и наметалото от редица изтъкнати актьори като Майкъл Кийтън, Джордж Клуни (надали някой е способен да оспори актьорските му качества въпреки участието му в катастрофалния „Батман и Робин“) и Крисчън Бейл. Експерти и закоравели фенове дружно засипаха с похвали съвършеното представяне на Афлек като Качулатия кръстоносец дори в отрицателни мнения за филма като цяло и оставиха в миналото негативните до глупост реакции при анонсирането на неговия кастинг. В кариерата на Афлек, пълна с възходи и падения, надали някога е имало по-символичен момент, а и по-точен за нас да хвърлим поглед назад върху забележителния му професионален път.

В момента Афлек е на 43 години – роден е през август 1972 година в Бъркли, Калифорния, а не в Бостън, Масачузетс, въпреки популярното схващане, че актьорът е роден именно там, породено от честите му екранни изяви с типичния за щата акцент. Семейството му все пак се мести именно в Масачузетс, когато Бен е на 2 години и няколко месеца преди да се роди по-малкия му брат Кейси. Братята Афлек израстват в политически и артистично активна среда. Дядо им по майчина линия е активист на американската Демократическа партия и университетски преподавател с научна степен по политология. Баща им пък е актьор и сценичен управител в Бостън от 60-те години, но през 70-те и 80-те попада в капана на алкохолизма и сменя редица работни места, превръщайки детството на синовете си в „страшно и изпитателно“ преживяване по думите на порасналия Бен. Когато по-старшият Афлек навършва 16 години, баща му се мести в Калифорния, където успява да се пребори с пристрастеността си, става професионален съветник по въпроса и впоследствие успява да възстанови връзката със синовете си.

Обградени от хора на изкуството още от най-ранна възраст, братята Афлек биват окуражавани от майка си да правят филмови експерименти и да търсят реализация като актьори още като деца. Първата професионална изява на Бен идва на крехката възраст от 7 години. Поради вече споменатата семейна среда със засилени артистични наклонности и познанството на майка им с местен кастинг агент, братята участват в редица рекламни клипове и се отчитат с кратки роли като деца в локални филмови продукции. В училище Бен се отчита с високи оценки, но ниска посещаемост и твърде слаба концентрация. Макар и да е приет в три университета, младият актьор не завършва висшето си образование и напуска колежа „Оксидентъл“ в Лос Анджелис, след като преподавател там се надсмива над ранен вариант на сценария за филма „Добрият Уил Хънтинг“, за който Афлек по-късно печели първия си „Оскар“.

Продължава на следващата страница

1|2|3|4Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Деница ДимитроваКакво обещава есенният киноекран през 2017?22.09.2017

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование