„Героичната шесторка“ е поне 10 от 10!

23.01.2015

Big-Hero-6-Poster-WallpaperПрез последните години по кината има доста супергеройски и анимационни филми. Голяма част от тях не бихте препоръчали дори на кучето си. „Героичната шесторка“ (‘Big Hero 6’) е хем за (супер)герои, хем е и анимация, но е страхотен и по двата параграфа.

Филмът ни разказва историята на двамата братя Хиро и Тадаши Хамада, за които сами разбирате от имената им, че имат дръпнати очи и живеят на остров. Централна за сюжета обаче е фигурата на Беймакс – можете да приемете съвсем буквално тези думи, тъй като Беймакс е надуваем робоматрак-лечител и неговата фигура (ала логото на гуми „Мишлен“) е източник на много, ама много смях през целия филм. Роботът е първоначално проектиран да лекува раните и болестите на хората, но постепенно се научава да прави много повече от това – да бъде истински приятел.
Big-+Hero-6-Disney-Movie-33

Всъщност историята започва без надуваемия Беймакс, а с объркания Хиро, който няма цел пред себе си и се занимава с нелегални боеве с направи-си-сам роботи, за да печели пари. Десетина минути филмово време по-късно брат му Тадаши му помага да влезе в колеж по роботика и му дава ново желание да развива хобито си. На практика Хиро е приет в тамошния Технически университет, след като успява да измисли революционни наноботи, а там среща своите филмови другарчета. Последва внезапен обрат, за който ще ви кажа единствено, че включва злодей (сякаш не сте го очаквали, м?), а останалото ще запазя в тайна, за да не загубя интереса ви. След това Беймакс се включва в историята и застава на IMAX екраните до края на анимацията. А с това започва и смехът! Сериозно – трябва да сте най-четвъртитият ръб на света, за да не се разсмеете поне 28 пъти, докато гледате „Героичната шесторка“. Към Хиро и Беймакс се присъединяват и останалите му аверчета от Техническия и се оформя въпросната „шесторка“, която тръгва по петите на лошите (в случая – на лошия, тъй като е един).
BIG HERO 6
Нека обаче стане ясно още тук – освен много забавление, по време на филма ще видите доста екшън сцени (макар и анимирани), както и моменти, които ще ви трогнат до просълзяване. Пълен спектър на емоциите само в рамките на около 100 минути, с преобладание на положителните, разбира се! За повечето от вас името Дон Хол може би не говори нищо. За мен поне това е така, но си заслужава да го споменем, тъй като той е в основата на режисурата и сценария на ‘Big Hero 6’. Плюс една точка и за тривия познанията ви!

Личното ми мнение поставя „Героичната шесторка“ сред най-добрите заглавия в жанра за последните няколко години, като бих го поставил ПОНЕ наравно с „Аз, проклетникът“, „Мегаум“ и „Круд“. Едно от нещата, които най-много ми допадат в целия филм, е това, че в него не се пее. Повтарям – В НЕГО НЕ СЕ ПЕЕ. Знам, че не можете да повярвате на ушите и очите си, но е истина – в ‘Big Hero 6’ няма нелепи дракони, динозаври и каквато и да е друга флора или фауна, която да танцува и пее, няма неловки и излагаторки мюзикъл елементи. Наблегнато е на развитието на историята и образите на Хиро и Беймакс, което би се харесало на разнородна аудитория. На всичкото отгоре си има и доста приличен саундтрак, а тематичната песен е ‘Immortals’ на Fall Out Boy.
big-hero-six
Към цялата тази картинка ще прибавим и малко цифрова информация. Филмът е на девето място в бокс офис класациите за 2014 година, като е изкарал над 216 млн. долара по цял свят. С това си постижение анимацията оставя зад себе си амбициозни проекти като „Интерстелар“ и ‘Gone girl’ (което на български бих превел „Бегáла“). Ако това не ви стига, погледнете към номинациите за „Оскар“ и ще видите ‘Big Hero 6’ сред номинираните за най-добър анимационен филм. Не е зле, а?

Световната премиера бе на 7 ноември миналата година, но в България лентата излиза по кината днес и в заключение ще кажа само едно – задължително отидете да гледате този филм. „Героичната шесторка“ е забавен, трогателен и запомнящ се. Вземете гаджето си или приятелите си (или дори кучето си, ако нямате гадже и приятели), но не го пропускайте!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги ПетровВърху 'Hell or High Water'/„На всяка цена“ - американският Филм с главно „Ф“ за 2016 година27.03.2017

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика