‘The LEGO Batman Movie’/„LEGO Филмът: Батман“ – филмово ревю

08.02.2017

Прочетете ревюто и ни напишете на лично съобщение във  Facebook (https://www.facebook.com/PodMosta/) кой е любимият филм на самия Батман според „LEGO Филмът: Батман“, за да си спечелите БЕЗПЛАТЕН ДВОЕН БИЛЕТ за СВОБОДНО ИЗБРАНА от вас прожекция на филма! Играта ще продължи до края на седмицата или неделя, 12.02.2017.

Чудили ли сте се как супергерой, който няма реални суперсили, успява да ступа всеки злодей, да спечели челното място в сърцата на феновете на комиксовото кино и да направи всичко това… съвсем сам? Досещате се за кого говорим – Батман. Маскираният пазител на Готъм се завръща на екрана с едно нестандартно, но пленително и много забавно превъплъщение в „LEGO Филмът: Батман“. Поредният анимиран филм от Батман вселената е зареден с огромни дози остроумен хумор, но зад всичко това все пак стои темата за това може ли Батман наистина да разчита единствено на масивните си ръце и деветте си плочки (да, има и девета), за да се пребори със злодеите и какво се случва, когато работният ден на героя на деня приключи.

Ако сте свикнали с мрачния и мистериозен образ на Батман, който сте виждали досега – забравете го за момент. Направеният от лего блокчета Батман (Уил Арнет) е далеч от тези определения и това негово ново амплоа ще ви спечели от първия миг, в който той самодоловно заяви „Аз съм Батман!“. В „LEGO Филмът: Батман“ супергероят е очарователно самовлюбен, безкрайно самонадеян, голям шегаджия и на всичкото отгоре е бог на електрическата китара. След като спасява деня за пореден път и безмилостно разбива сърцето на Жокера (Зак Галифинакис) в една мелодраматична сцена, Батман се завръща в имението си единствено за да чуе кънтящото си ехо в стените. Макар че е спасителят на Готъм, той отново е ужасно сам. А Жокера иска само да чуе едно изпълнено с любов „Мразя те“ от заклетия си враг и неговият пъклен план задвижва вихрушката от действия, която в крайна сметка ще доведе до хепиенд за всички.

Разликите с образите, с които сме свикнали, са налице, но всичко това служи на целта да се постигне по-комичен ефект и един по-различен поглед над света на Батман. А в тази посока анимираният филм е изключително печеливш. Някои от нещата, които искрено забавляват, са множеството препратки към оригиналните филми за Батман, поднесени с голяма доза самоирония. В оригиналните филми Жокера се жалваше, че не може да накара Батман да се разсмее. Е, тук самият Батман е непресъхващ извор на смях. „LEGO Филмът: Батман“ стига дотам, че обединява в един филм герои от най-популярните филмови произведения. Предполагали ли сте някога, че Черния рицар ще се бие срещу Волдемор, Годзила, Саурон и Кинг Конг, а любимият му филм е романтична комедия с патрона на Под Моста Том Круз?

Не знам колко е лесно да се прави анимация с „LEGO“ фигурки, но на създателите на филма определено им се получава. Екшънът е динамичен, вълнуващ и цветен по начин, който вероятно ще ви изненада. Не се различава коренно от преследванията и взривовете, които сме виждали в игралните филми, с тази разлика, че никой не намира злочестия си край. Морално послание, както винаги, има – всеки, дори и най-коравият герой, има нужда от приятели, а изпитанията, куршумите и потоците от лава се понасят по-лесно, когато има кой да раздава юмруци редом до теб.

„LEGO Филмът: Батман“ може да се определи по много начини – една добра алтернатива на иначе мрачния Готъм, интересен, разтоварващ и приятен поглед върху света на най-популярния комиксов герой, празник на една истинска икона на попкултурата. Освен това е идеалният повод за всеки Бат-родител да въведе детето си в тази вселена – обещаваме, че Жокера тук е сравнително послушен. За всички родители и стари Бат-фенове пък на свой ред има хумористични препратки и прикрити шеги с всеки един филм с участието на Батман в цялата история на киното.

„LEGO Филмът: Батман“ тръгва по кината в България от 10 февруари 2017 година. Разпространява „Александра Филмс“.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги Петров"Х-Мен: Апокалипсис" - spoiler-free ревю20.05.2016

Още от Под Моста

Под МостаТеатрално, визуално и културноКино