Литература

Главните герои и тематики в „Светът на Диска“

04.11.2019

Светът на диска” на Тери Пратчет обхваща над 40 книги, чиято хронология е обвързана с развиващата се история на героите. В следващите редове ще ви представим едни от основните герои и тематики в поредицата за измисления от британския писател обширен и въображаем свят .

Главните герои

Необятната вселена на Диска е населена с всякакви чудати образи, типични за фентъзи книгите. Героите са напълно абсурдни във всички аспекти, но всички ние можем да намерим нещо познато във всеки един от тях. Представяме ви онези, които имат решаваща роля в разгръщането на сюжета и историите.

Смърт

Смъртта, както може би очаквате, е висок скелет с качулка и коса, който говори с пресипнал глас. Въпреки това той харесва доброто къри и котките и намира живота на смъртните за безкрайно завладяващ.

Вещиците

Вещиците в “Светът на диска” могат да се срещнат около селата и най-вече във кралство Ланкър. Те са заети с основните си дейности да помагат при израждането на бебета, да лекуват брадавици и да следят работите на кралете, вампирите или за набези от други светове. 

Вещиците нямат водачи, но Баба Вихронрав е най-високо ценената и непоколебима сред тях. Тя е подпомагана от Леля Ог – майка на петнадесет деца и пивовар на смъртоносен сайдер.

Магьосниците

Ринсуид е най-безполезният магьосник на Диска – той дори не може да пише правилно, а най-забележителният му талант е, че бяга бързо. Но винаги когато някой иска ужасяващ магьосник, той е този, който се отзовава. 

Останалите магьосници от Невидимия Университет не са много по-добри, прекарващи повече време в изучаване на бисквити в общата стая, отколкото на мистични томове, но уменията им понякога се простират и до някаква магия.

Сам Вайс и Градската стража

Сам Ваймс е старомоден като медта. Той и Градската стража, която командва, започват своята обиколка извън кръчмата, а Ваймс се грижи да е обут в изключително тънки ботуши, за да може да усеща улиците на града си, докато върви по тях с пура в ръка и следи за престъпление. Той е пълен циник и подозира всички за всяка несправедливост, която наистина го ядосва.

Моист фон Липуиг

Моист фон Липуиг е измамник и единствен спасител, всеки път, когато опадаща институция като Пощенската служба или Кралската банка се нуждае от ново управление. С вкус към лъскавите костюми и публичните каскади, той поема най-лошите задачи на Диска и се сражава с още по-големи мошеници.

Тифани Сболки

Тифани е млада вещица, както и социален работник и производител на сирене. Тя произлиза от стар род на овчари. Където и да отиде Тифани, почти сигурно е, че ще има и орда малки бойци – сини мъже в килтове, които обичат да си попийват, или така наречените Нак Мак Фийгъл.

Главните тематики

Ринсуид и раждането на света

Докато “Цветът на магията” и нейното продължение “Фантастична светлина” служат за въведение в живота на Диска, тези ранни книги в много отношения са наистина само пролог към цялата поредица. Те въвеждат в социалните особености, география и характери, които се повтарят на Диска. Всички са обрамчени от остроумието на Пратчет и представени в уникално оригинален стил – без глави, много каскади, заплетени сцени, с чести бележки под линия, издържани в хумористичен стил, съпътстващ основната история. Книгите са изпъстрени с лукави намигания към класическата митология и литературната класика. Първите две книги са комична комбинация от мечове и магьосничество, подземия и дракони, мисии и концепцията за използване на паралелната вселена като сюжет. Първият антигерой на Пратчет, Ринсуинд Магьосникът, чиято неспособност да прави заклинания идва от неспособността му да пише, е магнит за злополуки. Той среща по пътя си препятствия, причинени от самия него и придружен от Двуцветко, успява да спаси света.

Мощната, но обикновена магия

Двете книги очертават хаотичния курс на главните герои през Диска и могат да се разглеждат самостоятелно или като един роман, но всъщност те са единствените от поредицата, които изискват последователно четене, за да добиете представа за цялостната история. В по-късните романи, където се въвеждат други повтарящи се герои, всеки епизод е до голяма степен самостоятелен. Читателят не трябва да ги чете последователно, за да оцени разказаната история. Първите стъпки на Пратчет в Света на Диска оставиха следи в магията. Една от първите бележки под линия обяснява, че думата ”магьосник” е произлязла от архаичната дума Wys-ars – хипотеза, която дава на читателя всичко, от което има нужда, за да се наслади на поредицата и нейните герои.

Смъртта в Света на Диска

Интересното е, че “В черно като полунощ” е написана от Пратчет, докато е се е борил с болестта на Алцхаймер. Сложността на приключението в тази история е изключителна и можем да я наредим сред най-добрите произведения на автора. 

Разсъждавайки върху собствената си смъртност и ролята, която болестта му може да изиграе в смъртта, Тери осъзнава, че Смъртта не може да порази читателя като повтарящ се герой, но в Света на диска той е омагьосан да изследва живота и човечеството.

Спазването на закона

Именно това прави групата книги, която се занимава със стражите, задължителна за всеки, който се интересува от Пратчет. Самуел Ваймс е представен като пиян нощен пазач в гвардията, но се развива и израства в хода на историята и срещите с него в множество книги, а всеотдайността на гвардията обобщава гъвкавата игривост на тези произведения.

Развитието в технологиите

Отвъд боговете и религията, много от романите поотделно и колективно се занимават с индустриализацията на Света на Диска. Някои са самостоятелни с повтарящи се знаци, но Пратчет все повече се интересува от въздействието на технологиите върху обществото и изследва това чрез въвеждането им в своя измислен свят. Изобретяването на филмите е препратка към ранните холивудски величия, а първият вестник, заедно с журналистическата свобода в контекста на града, управляван от понякога доброжелателен диктатор, идва от журналистическия произход на самия Пратчет, с множество препратки към забавно оформени зеленчуци и важността да се запишат едновременно името, възрастта и адреса на всички, цитирани във всяко интересно парче.

Автор: eкипът на Ozone.bg

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаРей Бредбъри – вълшебникът с магическо перо07.01.2021

Още от Под Моста

Стажанти на "Под Моста"Назад във времето на рокендрола, 80-те и денят, в който музиката промени светаМузика