Музика

Greta Van Fleet: носталгия по Led Zeppelin или нещо повече

04.02.2019

В опит да избягаш от чуждата сянка

Led Zeppelin несъмнено се нареждат сред най-великите групи за всички времена, а музиката им продължава да завладява нови поколения, десетилетия след последния им албум. Тези от нас, които не са били родени, когато Робърт Плант, Джими Пейдж и компания са творили, неведнъж са съжалявали, че не са били преки свидетели на тяхната ера в музиката. Невъзможно е да върнем времето назад, но може би няма да се наложи, тъй като на сцената се появи подобен феномен.

Някъде през 2012 г. в един гараж в малкото градче Франкенмут в щата Мичиган се заражда нова ученическа група. Трима братя, израснали с блус винилите на баща си и впоследствие заразени от британската рок вълна от 60-те години, решават да създадат банда. Джош Киска поема вокалите, близнакът му Джейк вече има опит на китарата, а за брат им Сам остава басът. Към тях се присъединява Дани Вагнер на барабани и ето, че Greta Van Fleet вече съществуват.

Първият им сингъл ‘Highway Tune’ се появява на бял свят на 31 март 2017 г. и много скоро е последван от дебютно EP – ‘Black Smoke Rising’. Бандата моментално започва да жъне успехи, като е обявена за нов артист на седмицата от Apple Music и е поканена на съвместно турне с The Struts.

Следват още награди и разпродадени концерти, а броят на почитателите им расте. Звученето, насочващо към друга ера, събужда носталгията на мнозина и ги прави верни фенове на бандата.

„Има една група в Детройт, която се казва Greta Van Fleet. Те са Led Zeppelin I. Прекрасен малък вокалист, мразя го! Заел е гласа си от някого, когото познавам много добре, но какво да се направи?“  – Робърт Плант пред Loudwire.

Макар да избягват да поставят Led Zeppelin в списъка с изпълнителите, повлияли на музикалното им развитие, приликите са очевидни. Джош споделя, че дълго време дори не е знаел за съществуването на легендарните британци, а вокалният му стил се е родил в опитите му да надвика инструментите по време на репетиция. Джейк също често пренебрегва Джими Пейдж, когато говори за своите идоли, но все пък веднъж разкрива, че е прекарал цяла година в интензивно проучване на техниката му и дори признава, че в един момент е бил дотолкова вглъбен в творчеството му, че е знаел какви мисли са минавали през главата му, когато е създавал музиката си. Трудно е да се избегне сравнението дори в сценичното облекло на двете групи.

Следва още едно EP и критиците започват да обръщат все по-голямо внимание на новото име на световната сцена. Мненията за Greta Van Fleet са разделени в два противоположни полюса. Да, наличието на огромен талант е неоспоримо, но със светлината на прожекторите зачестяват и разговорите за липса на идентичност.

Снимка: https: facebook.com/gretavanfleet

Ако при ‘Highway Tune’ Zeppelin могат да бъдат определяни единствено като влияние, най-вече поради приликите в гласовете на Киска и Плант, то с всяка следваща песен младите музиканти все повече заприличват на трибют банда, а парчетата им спокойно могат да бъдат объркани за някой позабравен B-Side на британските гиганти.

Въпреки това този подход изглежда работи, защото на 61-вите награди „Грами“ групата е номинирана в цели четири категории – „Най-добър нов артист“, „Най-добро рок изпълнение“, „Най-добра рок песен“ и „Най-добър рок албум“.

Всичко сякаш върви по вода за тях, но скоро идва и първата им критична точка. Само преди два месеца излиза първият им пълноценен албум, ‘Anthem of the Peaceful Army’, и този път критиката е безпощадна. Преобладават негативните оценки, като дори Rolling Stone Magazine, които по-рано се изказваха ласкаво за тях, сега не спестяват упреците си. Този път приликите наистина са прекалено големи (‘Lover, Leaver ’ – ‘Whole Lotta Love ’ например), a в същото време мащабността в музиката на Zeppelin и смислените текстове сякаш остават недостижими.

Набързо обаче отбелязваме, че Джош и Джейк са все още на 22 години, Дани е на 20, а Сам е тийнейджър. Дали ще останат в чуждата сянка, или след години ще можем да си говорим как някоя друга тепърва пробиваща банда много ни напомня за музиката на Greta Van Fleet, зависи изцяло от тях. Самите сравнения с Zeppelin показват, че безграничният талант е налице, предстои да разберем как ще бъде оползотворен той.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey Daze07.07.2020

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика