Кои са Mother’s Cake и защо трябва да ги чуем?

10.04.2018

Брилянтен музикален хаос от Австрия

Едва ли в следващите няколко години ще видим в България някоя от първите две групи, които Ви представихме в рубриката – Kaleo и Highly Suspect. Днес обаче разнообразяваме, тъй като вниманието ни прихвана банда, която ще ни гостува само след броени дни – на 14 април в Mixtape 5.

Mother’s Cake са спасението на всеки басист. Ако отново чуете шега по свой адрес, просто насочете разговора към австрийците. Ив Крисмър, Бенедикт Тренуолдър и Ян Хазълс се събират за пръв път през 2008 в „малка таванска стая“ в селце в тиролските Алпи, за да създадат група „с още по-лошо име и без никаква перспектива“. Това, което се получава, придобива своя самоличност и живот и е готово да ни замае главите.

Музиката им е пъстра на стилове, които се преплитат помежду си в песните им и си предават доминантната роля в композициите. Макар етикет „прогресив“ да им пасва най-много, фънк и психеделик елементите са навсякъде из творчеството им, а на места атакуват и джаз и блус. Великолепната комбинация от влияния, както винаги, е от голямо значение. В ранните си дни Mother’s Cake намират вдъхновение предимно в Марс Волта, а в музиката им може да се припознаят и символи на звученето на Led Zeppelin и Red Hot Chili Peppers.

Just a little fact
You should know

We’re just little dots
In an endless space
So don’t show of

Вокалист със специфичен глас, гениален басист и вманиачен барабанист. Тримата са изключителни музиканти и това им позволява да променят интензитета и емоцията на парчето неусетно бързо и да те понасят в различни посоки в рамките на едно произведение. Добър пример за това е ‘Runaway’, в която бурните моменти се редуват със спокойни пространствени и с почти джазови етапи, а slap bass-ът в стил Flea е черешката на тортата.

Mother’s Cake вече имат четири албума на сметката си, като последният, ‘No Rhyme No Reason’, бе издаден през януари миналата година. Дебютният ‘Creation’s Finest’ се появява на бял свят през 2012 и получава позитивни отзиви както в родната им Австрия, така и в чужбина, a по-късно част от парчетата стават част от 45-минутен проект на живо ‘Off The Beaten Track’, осъществен с финансиране от феновете им.  Последното парче от дискографията им е ‘Love The Filth’, който предлага още от типичния за тях зареждащ музикален хаос.

Делили са сцена с AC/DC, а през 2015 са избрани за подгряваща група на Limp Bizkit в турнето им в Германия и Великобритания. В началото на 2010 печелят Local Heroes Austria Band Contest. Стават първенци не само като екип, но оглавяват и всяка от индивидуалните категории – съответно за басист, вокалист и барабанист. През настоящата година пък са номинирани в категория ‘Hard & Heavy’ на Amadeus Austrian Music Award.

В Mixtape 5 на 14 април компания ще им правят българските Krekhaus Jam.  Ние ще сме там и силно ви препоръчваме също да не пропускате.

П.П. Отидохме, чухме, видяхме, останахме без думи и искаме още. Голяма рядкост е група да звучи толкова изчистено и качествено на живо, колкото на запис, но Mother’s Cake дори надскачат студийния вариант, когато се качат на сцената. Абсолютно всичко е изпипано до съвършенство, а честите брилятни импровизации затвърдиха впечатлението, че бандата е на най-високо световно ниво и заслужава много повече внимание.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Момчил РусевGreta Van Fleet: носталгия по Led Zeppelin или нещо повече04.02.2019

Още от Под Моста

Димитър ПанайотовЗащо хуманитарните специалности имаха, имат и винаги ще имат бъдещеОбразование