Харпър Ли, автор на „Да убиеш присмехулник“, почина на 89 г.

19.02.2016
President George W. Bush shares a moment with author Harper Lee Monday, Nov. 5, 2007, prior to presenting her with the Presidential Medal of Freedom during ceremonies in the East Room of the White House. Photo by Eric Draper, Courtesy of the George W. Bush Presidential Library and Museum

Харпър Ли, автор на емблематичния роман „Да убиеш присмехулник“, почина на 89-годишна възраст, пише „Гардиън“.

Ли, позната още като Нел за своите близки, от няколко години живееше в Алабама, обградена от медицински грижи, в дома, където е отраснала. Местният новинарски уебсайт al.com пръв потвърди смъртта й.

Харпър Ли е родена и израства в Монровил, по време на Голямата депресия. Сред предците ѝ е генерал Робърт Лий, победеният командир на армията на Юга в американската Гражданска война. Като дете е близка приятелка със съученика си и съсед Труман Капоти. Ли се опитва да пише още от 7-годишна.

След като завършва държавното училище в Алабама, Харпър Ли тръгва по стъпките на баща си, местен адвокат, и се записва да учи право. Напуска юридическия факултет на 29 г. и отива в Ню Йорк, за да започне писателска кариера.

В Ню Йорк се издържа като чиновничка в самолетна компания. Ли пише няколко разказа преди да се захване с „Да убиеш присмехулник“. Тя преработва повече от две години романа, въпреки че е одобрен от един издател. На 34 г. Ли публикува романа. Издателството не възлага много надежди на книгата, но творбата веднага постига невероятен успех. През 1961 г. писателката е удостоена с наградата Пулицър В следващата година по книгата ѝ е направен едноименен филм, с участието на Грегъри Пек.

На 5 ноември 2007 г. Харпър Ли е наградена с „Президентски медал на свободата“ за приноса си към литературата.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаИздават продължение на „Да убиеш присмехулник“03.02.2015

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино