Литература

10 класически романа, които всеки трябва да прочете

09.02.2021

Книгите, които наричаме класика, неслучайно са смятани за такива – в тях човек може да открие себе си, проблемите си, както и истини, които да променят възприятията му за живота. Освен това, с всяко препрочитане се появяват нови неща, които преди не сме забелязали. Именно затова тези романи са считани за вечни. В този списък ще споделим с вас десетте класически романа, които мислим, че всеки трябва да прочете.

„Да убиеш присмехулник” – Харпър Лий

„Да убиеш присмехулник” е книга, която продължава да се радва на огромен интерес, а според читателската платформа Goodreads е най-предпочитаната от хората класика. Историята разказва за американския юг през погледа на главните герои, към които читателят се привързва неусетно и наблюдава как израстват пред очите му. Една от главните теми на книгата е расизмът, която, за съжаление, е актуална и днес. Въпреки това, на преден план е човешкото, което прави романа истински, превръщайки читателя в част от сюжета. 

„Гордост и предразсъдъци” – Джейн Остин

Едва ли има някой, който поне веднъж да не е чувал за творбата на Джейн Остин. Историята ни среща с двама персонажи – Елизабет и мистър Дарси. Романът проследява тяхното израстване и промяната, която правят заради любовта. За да бъдат заедно, единият трябва да преглътне гордостта си, а другият: своите предразсъдъци. „Гордост и предразсъдъци” е книга, писана преди над 200 години, която обаче е съвсем валидна и днес. Романът е чудесен избор за всички, които искат да се насладят на красив стил на писане и увлекателна история. За радост на българските читатели, на родния пазар има множество издания на книгата, които дават избор да се сдобиете с най-красивото според вас издание.

1984” – Джордж Оруел

Авторът на „1984” често бива наричан Джордж Оракул, а това изобщо не е безпричинно. Романът, вдъхновил съвременното риалити Биг Брадър, разказва за контрола над мисълта и свободата на човека, което е актуална тема и днес. Потискаща, на моменти плашеща, „1984” кара читателя да си задава въпроси и да се пита дали всъщност живее в реалния свят, или в този, за който разказва Джордж Оруел.

„Малкият принц” – Антоан Дьо-Сент Екзюпери

Всеки човек е чувал историята за принца, лисицата и розата, която Екзюпери описва в иначе съвсем кратката си книга „Малкият принц”. Прочелите я обаче знаят, че препрочитането на историята е почти задължително; не защото трябва, а защото хората искат. Написана привидно просто, „Малкият принц” е изпълнена с хиляди метафори и мъдрости, които са скрити зад най-малко очакваните неща. 

„Великият Гетсби” – Ф. Скот Фицджералд

„Великият Гетсби” разказва историята за така жадуваната американска мечта, както и за партитата в Епохата на джаза през XX век, за които се говори и до днес. Това, което прави книгата класика, не е само крехката любовна история, в която много от нас могат да се припознаят. Освен нея, романът ни показва и грозната сила на парите, както и колко лесно е да паднеш, когато си на върха.

„Спасителят в ръжта” – Дж. Д. Селинджър

Считана за една от най-противоречивите книги в литературната история, „Спасителят в ръжта” е сред най-влиятелните книги на своето време, а и изобщо. Романът показва прехода на едно младо момче към света на възрастните, в който, както главният герой смята, цари болната амбиция за успех и лицемерието. Съвсем наскоро на български език се появи нов превод на творбата, който се приближава максимално до изказа на автора, показвайки скритото от текста за читателите досега. 

„Джейн Еър” – Шарлот Бронте

„Джейн Еър” ни среща с историята на момиче, останало сираче. Джейн бива изпратена в интернат, където се сблъсква с неприветливата страна на живота. Всичко, което момичето преживява, го превръща в достойна и можеща млада дама, водена от жаждата за независимост. Разказ за мъдростта и споделената, но невъзможна любов; кое е по-важно – да направиш правилното, или това, което ти казва сърцето?

„Престъпление и наказание” – Фьодор М. Достоевски

Голяма част от руската литература на XIX и XX век е считана за класика, а едно от най-отличителните заглавия е „Престъпление и наказание”. Сред страниците на романа ще откриете търсенето на смисъл, както и пълната загуба на такъв; ще се насладите на философските разсъждения на главния персонаж, както и ще се запознаете с тежките моменти, с които животът го сблъсква. А дали всъщност не сме ние тези, които поставяме себе си пред дилеми и терзания, оставяйки се в ръцете на моралния разпад? 

„Брулени хълмове” – Емили Бронте

Привидно любовна история. „Брулени хълмове” е много повече от това. Роман за момче, останало само, откривайки спасението в любовта, която обаче отстъпва пред това човек да бъде харесван от околните, макар и не съвсем щастлив в избора си. Книга, запознаваща читателя с истинските лица на обичта, омразата, егоизма и желанието за мъст. 

„Портретът на Дориан Грей” – Оскар Уайлд

В единствения си роман Оскар Уайлд запознава читателите със сблъсъка на повърхностното и истински ценното, поставяйки главния персонаж в позицията на човек, погубващ себе си. Дълбаещ в психиката, „Портретът на Дориан Грей” показва колко е лесно да се превърнем в това, което сме отричали. Съвършен в началото, героят на Уайлд забравя ценностите си и се стреми единствено към външната красота, пренебрегвайки изцяло тази на душата.

Главна снимка: Shutterstock

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Алексия ПетроваОскар Уайлд - отхвърленият гений24.02.2017

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE