„Хъшове“ на Александър Морфов с 250-ти юбилей на сцена

18.05.2016
Източник: http://new.nationaltheatre.bg/
Източник: http://new.nationaltheatre.bg/

На 25-ти май от 19:00 ч. на Голяма сцена в Народния театър ще се играе за 250-ти път легендарната постановка „Хъшове“ по повестта на Иван Вазов „Немили-недраги“.
Пиесата е поставена за пръв път още преди 112 години – през 1904 г. С нея отваря врати Народният театър. За да се отбележи 50-годишнината на театъра, пиесата е поставена за втори път през 1954 г.
Тя неминуемо се е превърнала в символ на театъра и за неговата 100 годишнина – през 2004 г. пиесата е поставена отново. Режисьор на спектакъла е Александър Морфов. А в резултат от брилянтно свършената работа представлението е на сцена вече 11-ти пореден сезон.
Постановката на Морфов е един по-особен прочит на безсмъртната творба на Иван Вазов. От нея е премахнат товара на клишетата, които носи една творба за свобода и саможертва в името на народа и въпреки всичко, който ги търси в това представление пак ще ги намери. Спектакълът от идеи и мотиви, разгърнати от творбата или добавени от режисьора , е изключително широк. Към него добавяме и енергичната актьорска игра, която ни зашеметява внезапно. Уникално е как всички на сцената са сплотени в едно, а не всеки да играе за себе си, както наблюдаваме много често в други постановки.
Това представление влияе на зрителя по различен начин. Не е нужно да си патриот, за да излезеш превъзбуден от залата, а в главата ти още дълго време да продължава да резонира изпълващият залата вик „Да живее България!“.

Текст: Калоян Гуглев

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Нощ на театрите
Под МостаИзненади от Народния театър в "Нощ на театрите"27.10.2017

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ или страстите Яворови в Народния театърТеатър