Музика

Hooverphonic – съвършено добър музикален проект

11.10.2019

Мелодична симбиоза от стилове в ретро прочит на 90-те – така бих представила белгийската формация Hooverphonic с няколко думи. Плеърът ми изпълнява песните им вече повече от час. Странно, обикновено се отегчавам по време на третия сингъл, когато преслушвам дискографията на повечето групи. При тях този мой музикален навик не съществува, дори забравям, че слушам една и съща банда, просто защото всяка една тяхна песен звучи твърде различна от предишната.

Снимка: rockthenight.eu

Hooverphonic са истински празник от жанрове.

Освен стиловото разнообразие, забелязвам и известно разминаване в гласовете, макар и да имат известни сходства помежду си – групата сменя цели 5 вокала в над 20-годишната си история! За цялото това време, в което съществува бандата, се изреждат и внушителен брой брилянтни музиканти, някои от които просто ,,преминават‘‘ тихомълком през студиото, за да оставят частица от самите себе си в музикално подредената какафония и си тръгват също толкова внезапно.

Hooverphonic води началото си от Белгия в края на далечната 1995 година. В самото си прохождане тя бива категоризирана като група в стил трип-хоп, но експериментите с мелодията и цялостното представяне тепърва започват. Конкретен самостоятелен жанр, за това което правят, не съществува, но музикалното им звучене е вид колаборация от алтернатив, електроника, електропоп, рок и много други. Името Hoover е първо за групата, но по-късно то бива сменено със сегашния вариант, след като научили за друга формация със същото наименование.

Снимка: discogs.com

Без значение какво е името и кои са участниците в някой конкретен момент, това, което прави бандата, е повече от похвално. Песните им се въртят по всички радиостанции, текстовете обикалят дори най-забравените кътчета на Земята, а няколко поколения стискат ръцете си в знак на съгласие,

че най-сетне са намерили универсалното за всички звучене на модерното ретро – златната среда.

Гласове като Geike Arnaert, Естер Лайберт, Емили Сат, Наоми Уолфс, Liesje Sadonius оставят трайна следа през годините. От 2018 година групата преживява истинско процъфтяване, благодарение на най-новото попълнение – Luka Cruysberghs (с нея групата ще представя Белгия в конкурса ,,Евровизия‘‘ догодина), сегашният вокал на формацията.

Едва ли има човек, който да не е потъвал в изпълнението ѝ на Mad about you, предизвикващо експлозия от емоции от нежност до абсолютен душевен екстаз. Cruysberghs е едва на 18 години, но усещането за красота в пеенето няма общо с възрастта. Гласът ѝ е напълно овладян, спокоен, прилепва перфектно в концепцията като отдавна изпарила се частица от пъзел, която в този конкретен момент оформя цялостната картина.

През годините Hooverphonic записва сингли за множество филми, сериали и реклами. Групата постига международно признание чрез включването на парчето 2Wicky (от A New Stereophonic Sound Spectacular) в саундтрака към филма на Бернардо Бертолучи от 1996 г. ,,Кражба на красотата‘‘ (Io Ballo da Sola).

2Wicky участва в множество филми, включително и ,,Знам какво направи миналото лято‘‘,  Permanent Midnight. 2Wicky и Inhale’ също бяха представени в епизодите на CSI: Crime Scene Investigation и също са в саундтрака на сериала. Eden е включен в саундтрака на „Все още знам какво направи миналото лято“ и в поредицата “ La Femme Nikita“.

През 2012 г. групата включва към себе си оркестър, който съдържа наново аранжирани записи на предишни хитове, както и кавър на класиката на Massive Attack „Unfinished Sympathy“.

Hooverphonic е редно да слушаш на грамофонна плоча, да усетиш топлия пукащ звук в един съвършено добър музикален проект.

Съвкупността от елементи и стилове оформят този нов свят, който има милиметри разстояние между иглата и плочата. А за най-големите почитатели групата ще има участие в България за първи път тази есен. То ще се състои в зала „Универсиада“ на 11 октомври като част от световното им турне.

Автор: Деница Събева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела КанджеваЛюбимите ни блус кавъри на Бет Харт30.10.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино