Музика

“War In My Mind” на Бет Харт: изповед за силата да бъдеш себе си

19.11.2019

Който е запознат поне малко с музиката и личността на Бет Харт, знае, че тя е минала през ада, преживяла е серия тежки моменти в живота си и не го крие. Напротив, тя е болезнено откровена, открита, оголена – споделя болката си и всичко, през които е минала, защото това е единственият начин да стане по-силна и да предаде силата си на другите. Това я прави толкова вдъхновяваща, а музиката ѝ успява да зарази с тази вяра и енергия всеки, докоснал се до дрезгавия ѝ тембър, който сякаш припява: „Спокойно, и това ще мине, по-силен си, отколкото си мислиш“.

Това е може би и най-точното определение за деветия ѝ студиен албум “War In My Mind”, който излезе през септември тази година: изповед, в която темпераментната певица не се срамува да разкаже най-болезнените си моменти и всички битки със себе си. Харт не крие, че е минала през тежък период на алкохолизъм, но не това е най-важното: поуката тук е в обръщането към себе си, към вярата в Бог и в семейството, които са винаги до нея; в изцелителната сила на музиката като естествен отдушник на една толкова креативна душа. Затова и “War In My Mind” е толкова личен – в него чуваме отново невероятния глас на Бет Харт, но ставаме и свидетели на нейната история, която всеки път спира дъха ни и ни вдъхва вярата, че най-хубавото тепърва предстои.

Записът на този албум беше изключително преживяване! Винаги, когато записвам албум, изпадам в странни състояния, в нервна криза. Казвам си: мразя гласа си, ненавиждам го. Не знам защо, но този път по някаква причина не беше така. Не се притеснявах да чуя гласа си, а исках да разбера дали истината е била уловена в музиката. И начина, по който е изразена и показана. Ставаше въпрос за песните. И той, гласът ми, се отнасяше с тях прекрасно. Знаете… ако той ви казва какво чувства, ви го казва напълно искрено! Истински се вълнувам. И съм много, много благодарна!“

От тези рани се ражда и войната със себе си и някои от най-силните песни на Бет. А всяко едно заглавие от новия ѝ албум говори самò за себе си – за зависимостта от алкохола и наркотиците, за проблемите със семейството и усилията да се превърне в по-добър човек, заради хората, които я обичат.

Албумът започва с енергичната “Bad Woman Blues”, в която Бет Харт не се срамува да признае, че е „лошо момиче“, смесвайки агресивен рок и мелодичен блус.

I got the bad woman, bad woman
Bad, bad, bad woman blues

Sad as I am
It feels so good to be bad”

Секси, закачлива, бърза… но не очаквайте целият албум да е подчинен на този ритъм. Напротив, “War In My Mind” тръгва в съвсем различна посока, нетипична за експресивния стил на Харт.

“Black in my soul
It’s all black in my soul
It’s ugly when I cry
I’m crying all the time in my mind”

С “War In My Mind”, която дава и името на албума, започва серията от емоционални балади, в които Харт разкрива себе си и най-личните моменти от живота си. Именно след онзи тежък период на алкохолизъм и мисли за самоубийство Бет се обръща към Бог, започва да ходи редовно на църква, а един ден след служба се прибира в дома си тичешком, защото “War In My Mind” вече е готова в ума ѝ и няма търпение да се излее върху петолинието.

Дори първоначалната идея за албума да не е била толкова лична, продуцентът Роб Кавало, работил с Linkin Park, Ерик Клептън, Фил Колинс, Black Sabbath и спечелил три награди Грами, помага на Харт да разкаже себе си чрез музиката, а тя споделя за него, че „никога не съм имала продуцент, който до такава степен и на 100% да цени моите виждания и в същото време да е толкова състрадателен и мил.“

Именно Кавала ѝ споделя, че според него “Sister Dear” е много по-силна от “Mama This One’s For You”. Бет посвещава песента на сестра си като своеобразно извинение след като дълго време са били скарани и не са поддържали добри отношения.

„Имах терапевтична сесия със сестра ми Сюзън. Първата, която сме правили заедно. Спомням си, че ѝ бях сърдита много дълги години. И по време на сесията аз я нападнах и докторът ме сряза. И аз казах: „Какво правиш? Защо не тръгнеш от любовта?“, а тя ми отговори: „Ти не започваш от любовта!“. И тогава се почувствах много засрамена. След края на сеанса слязох по стълбите и написах “Sister Dear”!“

Sister dear, are you there, are you there?
I wanna talk to you
I was hard, I was hard, I was so hard on you
I was wrong for so long
Could you ever forgive me?”

Самата Бет признава, че никога не е предполагала, че ще успее да се доближи толкова много до сърцето си, да опише всичко, което е преживяла в детството си – „има скок от най-голямата болка, която ме съпътства, до такава радост като в любимото ми парче “Try A Little Harder”, a всичко това е свързано с баща ми“. Баща ѝ напуска семейството, когато Бет е още дете, но това, което я обърква най-много, е фактът, че той продължава да бъде част от живота на братята и сестрите ѝ, но не и от нейния. В парчето тя разказва неговата история, опитвайки се да гледа света през неговите очи, когато той обикаля казината във Вегас през 70-те, вместо да е част от израстването ѝ.

Въпреки тежкото детство, алкохолизма, зависимостта от дрогата, несполучливите връзки, Бет Харт успява да се изправи на крака. И да се превърне в един от най-големите, щури, талантливи, харизматични блус изпълнители на всички времена.

Голяма роля в израстването ѝ има съпругът ѝ Скот, който е до нея в най-трудните моменти. Не на последно Бет успява да оправи и отношенията със семейството си, а най-удивителното от цялата ѝ история е как превръща и нас, слушателите, в част от живота си с най-личния, емоционален и трогателен албум, който някога е правила. В една от последите песни от албума – “Thankful”, можем да се докоснем до светлината, която тази огнена жена е успяла да създаде сама у себе си след всичко преживяно.

I see blue birds of paradise
I see sunset to sunrise
I watch comets in the sky
I see magic flying by
I feel my father holding me
I feel my spirit learn to breathe
I look into my mother’s eyes
I know this must be paradise”

Бет е уверението, че трудностите могат да се превърнат в изкуство и благодарност, че са я изградили в нещо много повече от малкото момиче от Лос Анджелис, което е изоставено от баща си и е изгубило една от сестрите си; много повече от младата объркана жена, която намира утеха от болката в алкохола. Защото Бет не е само музика – тя е чувство и вдъхновение, вярата, че всеки може да се справи и с най-тежките моменти.

Предполагам, че съм в такъв период от живота си, когато всичко изглежда толкова ценно, не само музиката! Но също и моят брак, моят съпруг и родителите ми. Толкова много ги обичам! Така че това е момент на радост в живота ми, защото може пак да падна долу – такава е природата на живота. Но сега си взимам почивка и Бог ме е оставил да се радвам на това! И аз съм наистина благодарна! Наистина!“


Бет Харт идва за втория си концерт в България по покана на BG Sound Stage на 10 декември от 20:00 в зала „Арена Армеец”, а билетите са в продажба в системата на Eventim.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела КанджеваБет Харт – блусът като зависимост и спасение19.11.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование