Интро в музикалните фестивали

19.08.2015

Музикалните фестивали са чудесен начин да разнообразим ежедневието или отпуската си. Тези малки бягства от реалността ни превръщат в герои, които по пътя за вълшебната страна на музиката, преоткриват себе си и нови лица на заобикалящия ги свят. Запознават ни с различни, интересни хора – други бегълци като нас – и слушат много, нездравословно много музика.

Сред най-популярните музикални бягства се нареждат фестивалите в Glastonbury, Reading, Leeds, Download Festival, Exit, Sziget, Woodstock, Volt, Summer Well и – разбира се – Spirit of Burgas.

Днес ще ви разкажем за един от най-близките в географията на бягството фестивали – Summer Well.

Румънският фестивал, кръстен на едноименната песен на post-punk revival бандата Interpol, се провежда на около 20 километра от Букурещ и е един от най-тачените и достъпни фестивали, които можете да посетите, без да се отдалечавате чувствително от милата ни родина. Освен, че е на има-няма час път от границата с Румъния, билетите за фестивала са на приемливи (и примамливи) цени на фона на изобилие от изпълнители. Хедлайнъри са били Interpol, Placebo, The Stone Roses, Suede, The xx и други, а тази година почетните места заемаха две изключително нашумели в музикалните среди банди –  Foals и Kasabian.

Фестивалната атмосфера със сигурност е нещо неописуемо, неповторимо. Усещането няколко хиляди души да дишат заедно с теб, да мълвят песните на твоите групи с теб. Феноменът споделеност – едно така лесно изплъзващо се явление, което обаче винаги търсим под една или друга форма. Усещане, което е толкова осезаемо на фестивал. Усещане, което трябва – което е редно! – да си подаряваме по-често.

Според статистики, ако стартирате фестивалните си преживявания с голямо събитие, като Glastonbury, шансът да се откажете от бъдещи подобни изживявания, е голям. В този смисъл по-малък фестивал от ранга на Summer Well е идеален за прохождане в дебрите на фест-атмосферата. Във всеки случай има някои неизбежни истини, които по-добре да ви кажем ние, отколкото да разберете от първа ръка.

-> Бъдете подготвени за всякакво време, но и не прекалявайте.

Не е лъжа, че времето не може да се развали кой знае колко през летните месеци, освен ако глобалното затопляне не бъде докарано до краен предел, но проливните дъждове в някои райони все още не са изчезващ вид, така че поне едни маратонки са в реда на нещата. Направо задължително! Ако сте на север, може да освежите стила си и с гумени ботуши. Да, от онези рибарските. Да, знаем, че са грозни. Да, Кейт Мос носи такива и е стилна. Не, не знаем как. Дъждобрани и други подобни – по желание, пък и в крайна сметка не сме от захар.

-> Пийте повечко вода.

Алкохолът е забавен, но никой не обича неприятните последствия, до които понякога води. Не е много лесно да излезете от тълпата в случай, че ви прилошее и… въобще кой би искал да си забрави фестивалното изживяване заради твърде много бира?

-> По фестивали се плаща с жетони.

Ето нещо, което не знаехме, преди да идем на първия си фестивал – по мащабните музикални събития се действа така. Обменяш някаква сума и в замяна получаваш жетони, с които плащаш. Неизползваните жетони се връщат и си получаваш парите обратно. Лесно, бързо и ефикасно. Не сме чакали по опашки. Няма кой да брои монети за ресто. Няма кой да плаща с карта. Чудно.

-> Доведете си другарче.

Минутите (а понякога и часовете) чакане да дойде ред на любимата ви банда се точат изключително бавно, когато сте сами. За Wi-fi забравете, както и за мобилен интернет, в по-голямата част от случаите. Да се говори по телефона е задача с повишена трудност (и предназначена предимно за хора с изключителни слухови рецептори). Може да си носите книжка, ако умеете да се съсредоточавате при шум и нямате против редовните сблъсъци (неумишлени, естествено) с други бродещи из фестивала ентусиасти. Да не споменаваме дори фактът, че другарчето – освен някого, с когото да приказвате, да се снимате и да убивате време – повишава усещането за споделеност. За което, както споменахме горе, в крайна сметка ходим по фестивали.

С две думи – твърдо за музикалните фестивали. Повярвайте ни, красиво е. Удоволствие, което няма аналог, а е толкова лесно достъпно, че е грях да не се докоснем до него.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър РахталиевMUSE - супермасивните господари на стадиона31.07.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино