Изложба Съвременна българска фотография

30.03.2017

Една многопластова изложба във ‘VIVACOM Art Hall’

С пролетта, възраждаща цветовете в природата, осезаемо се възвръща и естествената човешката жажда за културен живот. Галерия VIVACOM Art Hall предоставя чудесна възможност да поемем глътка вдъхновение чрез експозицията „Съвременна българска фотография“ на фондация Мусиз. Тя представя творческото развитие на българската фотография в последните 15 години на творци, работещи в страната и извън нейните граници.

В изложбата откриваме имената на редица талантливи български фотографи, сред които Стоян Ненов – първият българин, отличен с награда„Пулицър“ за репортажна фотография, Мартин Чичов – спечелил награда ‘Nikon’ за снимка, отразяваща началните стъпки на скейт културата в България, както и Надежда Павлова, носител на отличието на Международния Олимпийски комитет.

Експозицията е подходяща за широк кръг от реципиенти, тъй като представя богат набор от фотографии, засягащи разнообразни тематични полета. Изградена е на основата на снимки, натоварени с тежко социално значение, корици на модни списания и портрети на любими български актьори и музиканти. Включени са и фотографии, представящи вазимоотношенията между хората, както и изображения, посветени на вниманието към детайла.

Впечатление прави, че значителна част от личностите, застанали пред обектива, са запечатани в черно-бели кадри. Тази специфична особеност засилва емоционалната перцепция на фотографиите. Така без наличието на машина на времето се пренасяме в близкото минало, в което спомените са в двуцветни багри и живеят в албум.

Зарядът и смисълът на изложбата са подсилени от внимателно обмислената подредба на снимковия материал. Сякаш като леко загатване за двойствената природа на историята, от двете страни на един и същ параван откриваме кадър на Камен Донев в анфас и в гръб.

Фотографската експозицията носи съществена социална роля, тъй като известява учредяването на Дигитален архив на съвременната българска фотография, който цели да бъде естествено продължение на дейността на фондация Мусиз в усилията ѝ да опазва и развива културното мнообразие в България. Самата колекцията ще бъде дарена на Държавна агенция „Архиви“, за да обогати и допълни съдържанието ѝ.

Изложбата може да бъде разгледана всеки ден до 3 април между 10:00 и  20:00 ч. във “VIVACOM Art Hall”.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Фотоизложбата на Стефан Марков свири джаз в галерия "Арте"05.07.2018

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE