Фотоизложбата на Стефан Марков свири джаз в галерия „Арте“

05.07.2018

През Европейския месец на фотографа – вече отминалия и необичайно студен юни, фотографът Стефан Марков представи изложбата си „Джаз“ в столичната галерия „Арте“. Тя е своеобразно продължение на „Джаз в Банско“ отпреди три години, когато в читалището в Банско бяха подредени най-добрите му фотоси на чуждестранни и български музиканти, разбираме от сайта на агенция BulFoto.

Снимка: Стефан Марков

Джаз, и то не за първи път

„В джаза изпълнителите са по-изразителни“  – това дава за причина фоторепортерът, запитан защо е избрал да снима музиканти, занимаващи се точно с този музикален жанр. Стефан Марков е решил да съчетае двете неща, които обожава – джаз музиката, с която е израснал от малък, и фотографията, която е негова страст вече 50 години. В последните 10 години той работи в агенция „Булфото“ . Запленен още от изявите на „Джаз фокус’65“ на Милчо Левиев, както и от тогавашните Джаз прегледи, той вижда в джаз музиката свободата, усетена в България още преди 89-а, запазена въпреки стремежа на Държавна сигурност да „опитоми“ даже самата музика чрез партийната лента.

 

За взаимодействието между характера на изпълнителя, музиката и заснемането на момента Стефан Марков коментира, че всичко се свежда до изчакването. „Дебнат се моментите. Слава Богу, на джаз концертите няма бариери и фотографът може да наблюдава добре изпълнителите, най-често през обектива“, коментира фотожурналистът в студиото на радио Джаз ФМ. „Някои изпълнители са много вглъбени в това, което правят, и невинаги стават добри снимки, други са прекалено експанзивни и също не се получават кой знае какви снимки“, засмяно обобщава той.  Повечето фотоси, които бяха изложени в галерия „Арте“ от 13-и до 24-и юни, са от джаз фестивала в Банско, 2015г. Имаше също снимки от сцената на НДК, както и от други места.

Снимка: Стефан Марков

За ролята на фотографа и тайните на снимането

„Аз като репортер съм длъжен да направя първо това, което е необходимо за медиите, и чак тогава почвам да снимам за удоволствие“, споделя Стефан Марков в предаването “Рецепта за култура“ по БНТ2. Когато се запознаем с фотограф, в повечето случаи ни е любопитна неговата професия, чудим се как го прави, каква е техниката, можем ли и ние… На подобен въпрос фотографът отговаря, че „трудни лица за снимане няма. Някои музиканти се вглъбяват прекалено много в музиката и нямат външен израз, а ние, фотографите, това търсим“.

Според фоторепортера едно от най-важните неща за хубавите снимки е осветлението, а то невинаги е подходящо. Това му пречи понякога да се сдобие с хубави кадри. Разбира се, важно е да си наблюдателен, търпелив, внимателен и чувствителен, за да заснемеш момента. „Фотографията е опит. Талантът е важен, но и ученето“, коментира той в студиото на БНТ2.

Снимка: Стефан Марков

Изложбата на Стефан Марков наистина е нещо различно, свежо и …звънко. „Исках да бъде много цветна напук на модата, която е в момента черно-бяло!“, споделя той по повод наистина пъстрата изложба.

Снимките са в интимен размер и са общо 35 –с формати от 30/40 до 50/70. Подбрани са от последните 5-6 години, но не са включени тези от последната една. Причината е, че галерията, за съжаление, е прекалено малка за творчеството на Стефан Марков. А има толкова много лица и емоции, които е невъзможно да събереш просто в няколко зали…

Ценителят извън обектива

„Докато снимам, почти не чувам, затова все пак ми е възможно да съм на концерт, без да мисля за обектива“, казва Стефан Марков в „Рецепта за култура“. Това най-вече му се случва, когато присъства на изключително добър концерт, на който не е отишъл по работа.

Професията му също така позволява контакт с повечето изпълнители, като фотографът споделя, че се е сприятелил с много от нашите джаз музиканти, винаги посрещащи го с усмивка. Любител на този жанр в музиката, той твърдо заявява, че я слуша и в свободното си време, редом с изпълнители като Pink Floyd и въобще музиканти, които му дават нещо ново. А пък после това „нещо ново“ би могло да стане и наше, ако вникнем в някой негов кадър…

 

Изкуството съществува под множество различни форми, една от които е фотографията. Самото то все пак трябва да бъде създавано, благодарение на вдъхновението. Точният момент, самата реакция, емоция или даже детайлът в тях  – всичко това е уловено в изложбата “Джаз”. Стефан Марков е заснел красивата емоция, която изпитва всеки музикант, когато твори.

 

Всъщност  това е емоцията, която всеки един човек изпитва, когато се отдава на нещо любимо. Не бива и да забравяме третото лице – лицето на самия фотограф, което пък чувства вълнението, изпитвано от снимания. Именно това е детайлът, който не всеки може да улови и още по-малко разбере. По друг начин казано – това е страстта само в една снимка.


Автор: Анина Сантова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваИзложба Съвременна българска фотография30.03.2017

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика