Фотоизложбата на Стефан Марков свири джаз в галерия „Арте“

05.07.2018
Заедно в час

През Европейския месец на фотографа – вече отминалия и необичайно студен юни, фотографът Стефан Марков представи изложбата си „Джаз“ в столичната галерия „Арте“. Тя е своеобразно продължение на „Джаз в Банско“ отпреди три години, когато в читалището в Банско бяха подредени най-добрите му фотоси на чуждестранни и български музиканти, разбираме от сайта на агенция BulFoto.

Снимка: Стефан Марков

Джаз, и то не за първи път

„В джаза изпълнителите са по-изразителни“  – това дава за причина фоторепортерът, запитан защо е избрал да снима музиканти, занимаващи се точно с този музикален жанр. Стефан Марков е решил да съчетае двете неща, които обожава – джаз музиката, с която е израснал от малък, и фотографията, която е негова страст вече 50 години. В последните 10 години той работи в агенция „Булфото“ . Запленен още от изявите на „Джаз фокус’65“ на Милчо Левиев, както и от тогавашните Джаз прегледи, той вижда в джаз музиката свободата, усетена в България още преди 89-а, запазена въпреки стремежа на Държавна сигурност да „опитоми“ даже самата музика чрез партийната лента.

 

За взаимодействието между характера на изпълнителя, музиката и заснемането на момента Стефан Марков коментира, че всичко се свежда до изчакването. „Дебнат се моментите. Слава Богу, на джаз концертите няма бариери и фотографът може да наблюдава добре изпълнителите, най-често през обектива“, коментира фотожурналистът в студиото на радио Джаз ФМ. „Някои изпълнители са много вглъбени в това, което правят, и невинаги стават добри снимки, други са прекалено експанзивни и също не се получават кой знае какви снимки“, засмяно обобщава той.  Повечето фотоси, които бяха изложени в галерия „Арте“ от 13-и до 24-и юни, са от джаз фестивала в Банско, 2015г. Имаше също снимки от сцената на НДК, както и от други места.

Снимка: Стефан Марков

За ролята на фотографа и тайните на снимането

„Аз като репортер съм длъжен да направя първо това, което е необходимо за медиите, и чак тогава почвам да снимам за удоволствие“, споделя Стефан Марков в предаването “Рецепта за култура“ по БНТ2. Когато се запознаем с фотограф, в повечето случаи ни е любопитна неговата професия, чудим се как го прави, каква е техниката, можем ли и ние… На подобен въпрос фотографът отговаря, че „трудни лица за снимане няма. Някои музиканти се вглъбяват прекалено много в музиката и нямат външен израз, а ние, фотографите, това търсим“.

Според фоторепортера едно от най-важните неща за хубавите снимки е осветлението, а то невинаги е подходящо. Това му пречи понякога да се сдобие с хубави кадри. Разбира се, важно е да си наблюдателен, търпелив, внимателен и чувствителен, за да заснемеш момента. „Фотографията е опит. Талантът е важен, но и ученето“, коментира той в студиото на БНТ2.

Снимка: Стефан Марков

Изложбата на Стефан Марков наистина е нещо различно, свежо и …звънко. „Исках да бъде много цветна напук на модата, която е в момента черно-бяло!“, споделя той по повод наистина пъстрата изложба.

Снимките са в интимен размер и са общо 35 –с формати от 30/40 до 50/70. Подбрани са от последните 5-6 години, но не са включени тези от последната една. Причината е, че галерията, за съжаление, е прекалено малка за творчеството на Стефан Марков. А има толкова много лица и емоции, които е невъзможно да събереш просто в няколко зали…

Ценителят извън обектива

„Докато снимам, почти не чувам, затова все пак ми е възможно да съм на концерт, без да мисля за обектива“, казва Стефан Марков в „Рецепта за култура“. Това най-вече му се случва, когато присъства на изключително добър концерт, на който не е отишъл по работа.

Професията му също така позволява контакт с повечето изпълнители, като фотографът споделя, че се е сприятелил с много от нашите джаз музиканти, винаги посрещащи го с усмивка. Любител на този жанр в музиката, той твърдо заявява, че я слуша и в свободното си време, редом с изпълнители като Pink Floyd и въобще музиканти, които му дават нещо ново. А пък после това „нещо ново“ би могло да стане и наше, ако вникнем в някой негов кадър…

 

Изкуството съществува под множество различни форми, една от които е фотографията. Самото то все пак трябва да бъде създавано, благодарение на вдъхновението. Точният момент, самата реакция, емоция или даже детайлът в тях  – всичко това е уловено в изложбата “Джаз”. Стефан Марков е заснел красивата емоция, която изпитва всеки музикант, когато твори.

 

Всъщност  това е емоцията, която всеки един човек изпитва, когато се отдава на нещо любимо. Не бива и да забравяме третото лице – лицето на самия фотограф, което пък чувства вълнението, изпитвано от снимания. Именно това е детайлът, който не всеки може да улови и още по-малко разбере. По друг начин казано – това е страстта само в една снимка.


Автор: Анина Сантова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста7 джаз класики, които ще ви накарат да се разбунтувате14.11.2017

Още от Под Моста

Никол ПанковаВечните прераждания на “Драконът” и на варненската театрална сценаТеатър