Jeremy? – кралете на българския инди рок

04.12.2015

1Черно и бяло, цигарен дим, алтернативно рок звучене, дрезгав вокал и меланхолични рифове. Jeremy?’ съчетават динамика, енергия и замисъл в изкуството си. Всичко това поставя още една въпросителна след името им – нима в България може да се прави такава музика? Ерсин Мустафов (вокали и китара), Ташо Колев (китара), Росен Ватев (барабани), Емо Бонев (бас и вокали) с лекота и талант постигат своето отличително брит звучене. С клиповете си към песните ‘Fake Fruits’ и ‘Hope’ те издигнаха българския инди рок на съвсем нови висоти. А философията им за живота и изкуството най-добре дефинират самите те:

„Смятаме: времето в цигари, парите в брой големи уискита, разстоянието в децибели, скоростта в темпо, пространство в брой хора, тегло в литри, височина в талант, благодарност в аплодисменти, любов в сутиени, истинските фенове в споделяне и подкрепа на авторска музика.”

Защото истинският рокендрол е начин на живот.

UrvAYF0HplnOm-i9f9M7_IW9y2czyeh1ZlKMby6DEdE

Представете ‘Jeremy?’ с няколко думи. Как започна групата и с какво се занимавахте преди това?

Ние сме група, която прави съвременен рокендрол. Ние (Ерсин и Таш) сме заедно от училище. Първо в един проект, по-късно в друг формат, но винаги сме били заедно, малко по-късно се присъединиха и Росен и Емо. Никога не сме правили нещо друго, освен музика. В различни етапи имаме пропуквания, кoгато и той, и аз сме работили като бармани в заведения. Таш беше управител на легендарното ‘Radio Café’, но тези моменти не продължават дълго, за щастие. Музиката е нашият смисъл и призвание, всичко останало – разсейване от основната цел.

Често ли ви се случва хората да не знаят, че сте от България?

Интересно ни е да четем коментари в YouTube под ‘Fake Fruits’ и ‘Hope’. Има много и позитивни. По тях съдим, че се случва и това, че сме българи да е изненада, но като цяло – никога не сме го крили и не сме търсили да избягаме от корена, напротив. Горди сме да постигаме резултати на ниво и с това да радваме семействата, приятелите и феновете ни. Тези от тях, които са от самото начало с нас – всички са от България.

Казвали сте, че името ви идва от песента на Pearl Jam – ‘Jeremy. А откъде дойде въпросителният знак накрая?

От практична и егоистична гледна точка дойде просто намясто. Като начало ‘Jeremy?’ не е име на човек, а на проект. Има послание и смисъл като дума. Референцията към ‘Pearl Jam’ беше важна за нас в даден момент, но името ни има и по-широк смисъл. Всеки може да провери  какво означава на английски език думата ‘Jeremy’*. А да се кръстим сами така има и известна доза самочувствие. Нека въпросителната накрая напомня, че всяко име трябва да се заслужи. Също да не пропуснем Therapy?, които са с въпросителна, а ние сме имали и такъв период на любима музика. А и е по-удобно при online search. Освен това е приятно винаги да има такъв въпрос, на който може да отговорим и да разкажем много неща за себе си. Въпросът за въпросителната.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Боян СимеоновUrban Tapes: разговор с JEREMY?16.05.2017

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование