Urban Tapes: разговор с JEREMY?

16.05.2017

С Jeremy? сме си говорили вече няколко пъти и всеки път е удоволствие. Този път поводът е тяхната сесия за Urban Tapes, която визуално ни е фаворит, а за Fake Fruits дори няма да използваме категории. Ерсин и Таш отговориха на обичайните въпроси, а вие със сигурност отделете време да се насладите на сесията им за Urban Tapes.

Снимка: Лора Мушева

Как започна да се занимаваш с музика?

Т: Още когато бях малък, нашите имаха дискотека, в която имаше пиано, чийто звук ме омагьоса още от първия момент и в последствие същото пиано, се озова в дома ни, запалих се и не спирах да свиря с часове. Няколко години по-късно се запознах с Ерсин, когато започна страстта ми по китарите и рок н рола и така до ден днешен.

Е: Когато направих първата си група. Още не знаехме кой на какъв инструмент ще свири, но знаехме, че искаме да имаме банда. Взимах назаем китара, гледах какво са научили другите от школата си и се учех да свиря така.

Кои са основните групи/музиканти, които са изградили музикалния ти вкус и стил?

Т: Led Zeppelin, Metallica, Nirvana, Faith No More, Oasis, Foo Fighters и още много други, за които няма да ми стигнат редовете.

Е: Първите ми 7 години в Каварна почти нямах достъп до музика. Тогава имаше няколко часа класическа музика, преди да започне Първа програма. От тогава обичам Бетовен и Бах. Преди 90-та, имаше основно 3 групи фенове на музика – диско, метъли и рокери. Метълът беше най-актуалната музика и бяха и най-впечатлителни визуално. Рисувах и много ми харесваше как изглеждаха логата и целият стил.

Един приятел ми подари “So What” на Metallica и това беше началото. Тези, които сега осъзнавам, че наистина се ме променили музикално със сигурност са The Beatles, Queen, Led Zeppelin, Radiodead, Nirvana, Pearl Jam, и конкретни имена Johny Cash, Lemmy Kilmister, Kurt Cobain, Dave Grohl. Victor Wooten – годините, в които свирех на бас са същите, в които с Таш работехме по звука и това какво е JEREMY?. Наистина можем да говорим за нашите вдъхновители особено много.

Какво е да правиш музика в България?

Т: Като да правиш музика навсякъде! Просто я правиш, тя излиза от теб. Разбира се, условията понякога не са благоприятни, но това не значи че и навсякъде другаде по света не е така. Всичко е вяра и любов!

Е: Вдъхновяващо. Морето, безкрайно поле, жито, плод.

Кой е най-добрият концерт, на който сте били?

Т: Няколко са, може би най-добрият като изживяване e на Robert Plant и Strange Sensation – магичен концерт, вторият е на Kings of Leon и, разбира се, турнето ни с Queen беше невероятно изживяване!

E: Robert Plant & The Strange Sensations в Каварна. Това е първият концерт, на който се почувствах по онзи конкретен начин. Когато си на едно място с много други хора и всичко, което усещаш е щастие и любов. Всичко е любов, наистина! В онази вечер имаше тежка, огромна луна над сцената. На сцената първи излязоха Мистерията на българските гласове – 50 женски гласове, които ни издигнаха до самата луна, излезе Robert Plant и каза “What a beautiful evening!”. Това изживяване е нещото, което емоционално трябва да бъде всеки концерт за мен.

Има ли музикант/изпълнител, с който бихте искали да работите?

Т: Нямам нищо против да е с Dave Grohl.

Е: Dave Grohl.

Разкажете за първия си концерт?

Т: Това, което си спомням много ясно е концерт на тогавашната ни ученическа банда. Беше празник и заедно с Ерсин и още няколко пичове свирихме на сцената на читалището в Каварна, а събитието беше училищно модно ревю. Спомням си го, защото нямахме усилватели, а кабелите за инструментите ни бяха възможно най-късите и не стигаха, за да сме отпред. Бяхме до пулта, но въпреки това не бяхме лишени от женско внимание след представянето хаха.

E: Това, всъщност, е второто. (смее се). Първият ни концерт заедно с Таш, тогава в група Antimon. На празника на патрона на нашето училище Стефан Караджа. Интересно е, че от много важни моменти нямамe снимка, но точно от този имамe.

Know you’ll be a star in somebody else’ eyes ? #pearljam #onceuponatime #schoolofrock

Публикация, споделена от Ersin Mustafov (@himerno) на

На снимката се виждат и първия барабанист на група JEREMY? Явор Лалев, до него е Таш, а седналият е Станислав Ганчев, на когото предстои премиера в солидния кино проект “Възвишение” и желаем успех!

Защо решихте да вземете участие в Urban Tapes?

Т: Това, което ме кара да се чувствам обнадежден е точно такъв тип проект, в който страхотни, млади и талантливи хора правят стойностни неща, които не могат да бъдат пропуснати. Заслужава си и продължавайте да творите!

Е: Защото ви харесваме.

Какво ви предстои?

Т: Скоро нашият албум ще направи една година от издаването си, представихме четири видео сингъла и естествено сега ни предстои да издадем пети, което ще се случи много скоро. Най-голямо предизвикателство си остава вторият албум и ще дадем най-доброто от себе си това да се случи.

Е: Другото, с което активно сме ангажирани в момента е официалното стартиране на музикален лейбъл с портфолио от 6 артисти. В началото на летния сезон сме предвидили серия от концерти в няколко града, в които да представим себе си най-новото от бандите с нас.

В кой град по света мечтаете да имате концерт и защо?

Т: Рио де Жанейро, плажът Копакабана! Защото много обичам морето, а и на това място се случват легендарни концерти.

Е: New York, Madison Square Garden, това е центърът на успеха в това, което правим ние.

Какъв съвет бихте дали на по-младите (малките) от теб, които се колебаят дали да се захванат с това, което обичат (в лицето на музиката), или с някоя професия, която гарантира по-сигурна реализация?

Т: Винаги е добре да правиш, това което искаш и да го правиш със сърце! И независимо с какво се занимаваш и в каква сфера е, ако искаш да постигнеш добри резултати трябва да бъдеш сто процента отдаден, на това което правиш. И да не се отказваш!

Е: Да ни питат свободно за тези неща, когато ни видят и при всяка възможност. Минали сме през тези и много други въпроси и оставаме верни на това, което искаме да бъдем.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновЗвуците на Urban Tapes19.01.2021

Още от Под Моста

Под МостаТеатрално, визуално и културноКино