Кино

КИНО С ДУМИ: Деян Донков в „Без маски в киното“

05.02.2021

В първия епизод за тази година на рубриката „Без маски в киното“ събеседник на Йордан Георгиев е един от най-изявените български актьори. Освен с превръплъщенията си на театралната сцена, той е познат и с филмовите си роли в лентите „Емигранти“, „Стъпки в пясъка“, „Каръци“, „Потъването на Созопол“, „Лошо момиче“, „Обичам те, Бойдин“, както и в сериалите „Под прикритие“, „Четвърта власт“, „Румбата, аз и Роналдо“. Само преди няколко месеца завършиха снимките на първия игрален филм на световноизвестния режисьор Теодор Ушев – „Ф1.618“, изцяло реализиран в България, в който Деян Донков си партнира с Мартина Апостолова в двете главни роли.

Кино с думи | един подкаст на NO BLINK · Е05 | Без маски в киното: Деян Донков

За първите стъпки в киното и ролите, които предстоят – Деян Донков споделя повече в Епизод 4 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Киното бележи осезаемо детството на Деян Донков – актьорът е отрасъл в живописния видински край, който често се превръща в декор на много български филмови продукции. Първото му участие във филм е като статист, заедно с неговите приятели. Снимачният процес изисква много очакване и това провокира тийнейджърите да оползотворят времето си със странични занимания… Настъпва обаче мигът, в който преживяванията помагат на Деян да вземе решението, че актьорското майсторство е това, с което би искал да се занимава.

След това Деян Донков започва обучението си по актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ с преподавателите проф. Енчо Халачев и проф. Снежина Танковска. Първите му професионални стъпки са свързни с режисьора Николай Волев и игралния филм „Огледалото на дявола“, а едни от най-честите му срещи са свързани с режисьора Ивайло Христов.

Героите, които Деян Донков пресъздава, се отличават с любопитството си да разгадаят тайните на света, законите на духовното и физическото ни живеене, големите въпроси, свързани със смисъла. Образите са винаги ярки, което неминуемо се дължи на безспорния талант и мощната му актьорска природа.

Хамелеонската природа на Деян Донков е забелязана от редица български режисьори, които определят именно него като единствения актьор, който би могъл да изиграе героите, които те си представят. Сред тях са Николай Волев, Ивайло Христов, Костадин Бонев, Мариан Вълев, Борислав Михайловски, Драгомир Шолев, Теодор Ушев

Главна снимка: „Извън пътя“

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаГледайте Ивайло Христов в „Едно шоу“ на NO BLINK11.03.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование