Литература

Коледен декември в 5 книжни заглавия

08.12.2020

Ето, че декември почука на вратата и разпръска сняг от реверите си. И  отново ни споходи онзи момент от годината, в който хората се разделят на два почти враждуващи лагера. И така, докато за едните Коледа е просто поредният празник, то за другите целият декември е чистокръвна магия. Запретват се ръкави и украсата се изважда от таванските помещения още с първия ден на месеца. Домашният уют придобива аромат на мандаринени обелки, а коледните песни се превръщат в ежедневен саундтрак, който припяваме или подсвирукаме с безбрежно постоянство. Дори глупавите сладникави празнични комедии вече започват да ни се струват някак по-поносими.

В случай, че откривате себе си по-скоро сред верните поддръжници на Беловласия лакомник и веселата му пасмина от джуджета работохолици,  то книжните ни предложия този месец, ще паснат на настроението ви. Ако ли пък не, потърсете ни отново през януари и не ни се сърдете особено много. Хо-хо-хо!

„Писма от Дядо Коледа“ – твърда корица от Дж.Р.Р. Толкин (Издателство „Колибри“)

Толкин спада към онази рядка „порода“ автори, които вместо с мастило, пишат с вълшебство. Всяка година по Коледа децата на автора се срещали с тази приказност, без да подозират, че писмата изпратени им от Добрия старец, са всъщност грижливо написани и украсени от техния мил и отдаден баща. В „Писма от Дядо Коледа“ са събрани всички тези необикновени разкази за приключения и пакости, битки с гоблини и пиршества с елфи. Вълнението на Толкиновите деца било допълнително засилено от начина, по който хлапетата откривали писмата. Понякога пуснати през комина, друг път донесени от пощальона, а веднъж дори били небрежно оставени в дневната до пресен отпечатък от заснежен ботуш. Всяка една от поместените в книгата красиви илюстрации, марки и пликове са дело на автора. Заедно с тях са представени пълните текстове на всички приказни истории от писмата, изпратени в периода 1920-1943 г.

Какво повече ни трябва в студените декемврийски вечери, освен малко красива фантазия, вяра в чудеса и усмивки преди лягане?

„Щастливи тази Коледа“ от Сюзън Малъри (Издателство „ИнфоДар“)

Най-новият роман на Сюзън Малъри „Щастливи тази Коледа“ излиза на български език само два месеца след светованата си премиера, като стъпва на на наша почва съвсем навреме, за да повдигне коледното настроение и читателския дух. Сред главните герои откриваме Уин Бошен, майка на чудесен син и собственичка на процъфтяващ бизнес. Мислите ѝ обаче са заети от образа на нейния съсед – местният полицай Гарик Маккейб. Той обаче не откликва на вниманието от нейна страна, до момента, в който сам не позвънява на вратата ѝ с проблем, чието решение може само тя да открие. „Щастливи тази Коледа“ е трогателна история за радостите и проблемите на две семейства и зараждането на една нова любов, разгаряща своя пламък в очакване на коледната магия. Защото вълшебството се крие не само в тайнството на Коледа, но и в стоплящите с отблясъци на обич и хумор споделени моменти.

„Коледното яйце“ от Мери Кели (Издателство „Еднорог“)

Ако въпреки празничното настроение сте на криминална читателска вълна, то в „Коледното яйце“ ще откриете  идеалното съчетание между празнична топла атмосфера и хладната класическа мистерия. Действието се развива в три поредни дни в навечерието на Коледа. В занемарен апартамент в Лондон е открита мъртва възрастната му притежателка. Изненадващо се оказва, че тя е самата княгиня Олга Карухина, избягала от родната си Русия, непосредствено след революцията. Освен смъртта ѝ, разследващите откриват празен сандъка, който години наред княгинята е държала под леглото си, криейки родовото си имане.

Дали тя е убита и кой е отговорен за безследното изчезване на семейните скъпоценности и накити, сред които и уникално яйце на Фабреже, предстои да разберем. Не липсват и заподозрени, между които са внукът на княгинята, израснал в бедност, вследствие на нейното пренебрежение, както и ексцентричен бижутер с жив интерес да откупи ценностите ѝ. Остава обаче подозрението, че болшевиките, от които княгинята се криела, някак са  успели да попаднат на следи ѝ. Със задачата да разкрият докрай случая се заемат инспектор Брет Найтингейл и сержант Бедоус.

Мери Кели се нарежда сред най-талантливите британски автори на криминални романи след края на Втората световна война, а „Коледното яйце“ ще ви спечели с елегантен стил, трудно проследими улики и напрежение, което може да разрежете с нож.

„Третият сняг“ от Иван Андрусяк (Издателство „Изида“)

„Третият сняг“ е повест от украинския автор Иван Андрусяк. Приказните елементи, вплетени в историята, могат да пробудят любопитство както в детското съзнание, така и в това на техните родители. Повестта преплита добре познатите провиположни страни на монетата – доброто и злото, радостта и тъгата, смехът и сълзите, съчувствието и жестокостта. Темите от живота, за които е добре да говорим със своите деца, за да ги въведем плавно и отговорно в света.

В приказната горска история главно действащо лице е умният и хищен учител, водещ детективско разследване.  Дали ще открие отговори на съществено важни въпроси като: „Винаги ли са лоши онези, които смятаме за хищници?“ и „Кое е по-важно – животът на приятел или виновният да бъде наказан?“. Или това всъщност е нашата задача, предстои да разберем от 64-те страници на повестта.

Автор на цветните илюстрации е Олга Кузнецова. „Третият сняг“ е носител на Националната украинска награда „Леся Украинка“. През 2020 г. авторът е номиниран за Международната награда „Ханс Кристиан Андерсен“. Друго негово произведение пък е включено в селекцията на най-добрите книги в света за деца White Ravens.

„Коледна песен“ – твърди корици от Чарлз Дикенс (Издателство „Хеликон“)

„Коледна песен“ е доказала мястото си сред световните класики, спечелвайки обичта на малки и големи вече повече от 170 години. Едва ли някой е пропуснал да чуе приказната история за стария скъперник Ебенизър Скрудж. В нощта преди Коледа той е посетен от духа на стария си съдружник Марли. Той отправя предупрежението към Скрудж, че ако не иска да обрече душата си, е необходимо да се промени.

След срещата с Марли, обичащият единствено парите си Скрудж, е навестен от призраците на миналите, настоящите и бъдещите Коледи. Те му представят  картини както от вече отминалия му живот, така и от обвитите в мъгли бъднини, които го очакват. Благодарение на тях, мирогледът на, вече превърналия се в синоним на сребролюбец, Скрудж се преобръща. Макар позната на всички ни, мъдростта в историята може да бъде преоткрит. Да се срещне с вече пораснали очи. Да получим поощрителен урок по доброта и да преосмилим  истински значимите неща в живота.  Преводът на прочутото произведение от Чарлз Дикенс е поверен в ръцете на Нели Доспевска.

Ако в случай че не носите духа на Коледа присърце, все пак сте стигнали до последните редове от нашия списък. Нищо не пречи да помислите кого може да усмихнете, като му оставите книга под елхата.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЛитература за литературата - кратък списък с критически произведения25.10.2018

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино