Литература

Литература за литературата – кратък списък с критически произведения

25.10.2018

Кратък списък с някои от най-добрите критически (и сатирични) произведения, посветени на художествената литература

„Дзен в изкуството да пишеш“, Рей Бредбъри

Почти автобиографичната книга на Рей Бредбъри ни разкрива как се става писател, трудностите, през които се минава и как са се родили някои от най-известните творби на автора на „Марсиански хроники“.

Бредбъри се отдава на литературна дейност от съвсем ранна възраст и се бори за своето място под литературния небосклон, пишейки разкази и то не какви, а във фантастичния жанр – неблагодарна и не особено ценена дейност.

За щастие на читателите, Рей Бредбъри не се отказва и разказът е спасен, фантастиката става популярна и обичана по цял свят, а днес ние можем да се насладим на многото томове със страхотни истории, винаги с неочакван и изненадващ край.

„Изстъпления. Приключения с руските книги и с хората, които ги четат“, Елиф Батуман

Още една полуавтобиографична книга влиза в нашия списък. Елиф Батуман е американски автор от турски произход, любител на руската класика (и на художествената литература изобщо). За нея най-важно е да се изследва откъде идва идеята на всеки сюжет, първоизточникът му.

Още от дете чете много и така успява да сбъдне мечтата си и на 33-годишна възраст вече има издадена книга – „Изстъпления“. Заглавието ѝ е повлияно от Достоевски и неговата книга „Бесове“ (на английски често превеждана като “The Devils”, “The Demons”, но и като “The Possessed”, като е и заглавието на Батуман).

Елиф Батуман ни води на приключения не само с руските книги, но и с техните автори, разказва ни историите на създаването им с неповторим и лек стил, който грабва вниманието ни колкото повече четем.

„The View from the Cheap Seats”, Нийл Геймън

Нийл Геймън отново говори за творческата си дейност, за комиксите и за познанствата си с Дъглас Адамс и Тери Пратчет в книга, пълна с поучителни есета и статии.

Понякога тъжни, понякога весели, текстовете в сборника ни учат на много за влиянията на съвременната попкултура върху литературата и киното, но също са и мъдро четиво за живота и приятелството.

„За литературата“, Умберто Еко

Умберто Еко може да напише книга по всяка тема и това е доказано.

В „За литературата“ разкрива в подробности как е създал някои от своите най-емблематични романи. Една идея понякога се разклонява и води до написването на много книги или разкази.

Типично за Еко есетата са изпълнени с факти и истории за  големите автори на нашето време, но също и за по-малко известни писатели от последните столетия. „За литературата“ не само разказва как се пише добър роман (и по-специално как Умберто Еко пише неговите), но и служи за енциклопедия на литературното творчество от Ренесанса насам.

За феновете на Умберто Еко и чистата литературна критика – „Шест разходки в горите на измислицата“ и „Изповедите на младия романист“ са добро продължение.

„Литературни есета“, Вирджиния Улф

Вирджиния Улф без съмнение дава нови насоки в литературата със своите романи и критически произведения. Дамското присъствие в литературните кръгове дълго време е отхвърляно, но Улф успява да се наложи и днес произведенията ѝ са ценени по цял свят.

Сборникът „Литературни есета“ събира някои от най-добрите разсъждения на Вирджиния Улф върху романите от XVII-XIX век и хвърлят нова светлина върху добре познатите ни книги.

„Американски лекции“, Итало Калвино

Всестранно развита личност, също като Умберто Еко и Хорхе Луис Борхес, Итало Калвино е един от най-важните европейски автори през изминалия век, а неговите книги се разпростират между критика, фантастична литература и магически реализъм.

През 1984 г. Итало Калвино е поканен от Харвардския университет, за да участва в лекционната поредица „Чарлс Елиът Нортън“. За съжаление, Калвино получава инсулт през септември 1985 г. и не успява да прочете своите текстове пред публика.

В „Американски лекции. 6 предложения за следващото хилядолетие“ авторът дава предложения за най-важните ценности на художествената литература през XXI век и я защитава от онези, които смятат, че тя ще изчезне през идните десетилетия. Лекота, бързина, точност, нагледност, множественост, съдържателност – към това трябва да се стремят бъдещите романисти.

Есе за вълшебните приказки, Дж. Р. Р. Толкин

Толкин е най-известен с романите си, повлияни от митологичните сюжети, но в своето есе, посветено на вълшебните приказки, виждаме къде още се корени вдъхновението му.

Авторът защитава вълшебната приказка от „недоброжелатели“ и показва колко е важна Фантазията за човешкия разум. Вдъхновяващ текст за въображението, който ни говори, че не бива да ограничаваме мисълта си в граници, защото „Колкото по-остър и бистър е разумът, толкова по-добра фантазия ще сътвори.“

„Нов роман“/“Как се пише роман“, Джеръм Джеръм

Джеръм Джеръм си остава непоправим хуморист и в този свой роман. Съпругата на Джей (в кого виждаме самия Дж. Джеръм) смята, че „всеки глупак може да напише роман“, та защо не и нейният съпруг. Четирима приятели се събират и решават да напишат роман, но такъв, какъвто не е писан никога. Разбира се, главен съветник е тяхното … куче.

Шегите с писателите и литературата от нач. на XX век не спират в поредната доза добро чувство за хумор на Джеръм Джеръм.

„Don’t Panic: The Official Hitchhiker’s Guide to the Galaxy Companion“, Нийл Геймън

Нийл Геймън интервюира един от своите любими автори – Дъглас Адамс. В една книга откриваме как „Пътеводителят … „ става хит в САЩ и Великобритания, как е създадена поредицата и как от радио предаване се стига до няколко книги.

Освен да научи „пикантни“ клюки около автора на „Живота, Вселената и всичко останало“, Геймън успява да пародира оригинала и да се пошегува с героите от култовата поредица и още веднъж ни доказва защо има славата на неповторим разказвач.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Илиева5 избора за книжен септември09.09.2019

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE