Литература

Литература за литературата – кратък списък с критически произведения

25.10.2018

Кратък списък с някои от най-добрите критически (и сатирични) произведения, посветени на художествената литература

„Дзен в изкуството да пишеш“, Рей Бредбъри

Почти автобиографичната книга на Рей Бредбъри ни разкрива как се става писател, трудностите, през които се минава и как са се родили някои от най-известните творби на автора на „Марсиански хроники“.

Бредбъри се отдава на литературна дейност от съвсем ранна възраст и се бори за своето място под литературния небосклон, пишейки разкази и то не какви, а във фантастичния жанр – неблагодарна и не особено ценена дейност.

За щастие на читателите, Рей Бредбъри не се отказва и разказът е спасен, фантастиката става популярна и обичана по цял свят, а днес ние можем да се насладим на многото томове със страхотни истории, винаги с неочакван и изненадващ край.

„Изстъпления. Приключения с руските книги и с хората, които ги четат“, Елиф Батуман

Още една полуавтобиографична книга влиза в нашия списък. Елиф Батуман е американски автор от турски произход, любител на руската класика (и на художествената литература изобщо). За нея най-важно е да се изследва откъде идва идеята на всеки сюжет, първоизточникът му.

Още от дете чете много и така успява да сбъдне мечтата си и на 33-годишна възраст вече има издадена книга – „Изстъпления“. Заглавието ѝ е повлияно от Достоевски и неговата книга „Бесове“ (на английски често превеждана като “The Devils”, “The Demons”, но и като “The Possessed”, като е и заглавието на Батуман).

Елиф Батуман ни води на приключения не само с руските книги, но и с техните автори, разказва ни историите на създаването им с неповторим и лек стил, който грабва вниманието ни колкото повече четем.

„The View from the Cheap Seats”, Нийл Геймън

Нийл Геймън отново говори за творческата си дейност, за комиксите и за познанствата си с Дъглас Адамс и Тери Пратчет в книга, пълна с поучителни есета и статии.

Понякога тъжни, понякога весели, текстовете в сборника ни учат на много за влиянията на съвременната попкултура върху литературата и киното, но също са и мъдро четиво за живота и приятелството.

„За литературата“, Умберто Еко

Умберто Еко може да напише книга по всяка тема и това е доказано.

В „За литературата“ разкрива в подробности как е създал някои от своите най-емблематични романи. Една идея понякога се разклонява и води до написването на много книги или разкази.

Типично за Еко есетата са изпълнени с факти и истории за  големите автори на нашето време, но също и за по-малко известни писатели от последните столетия. „За литературата“ не само разказва как се пише добър роман (и по-специално как Умберто Еко пише неговите), но и служи за енциклопедия на литературното творчество от Ренесанса насам.

За феновете на Умберто Еко и чистата литературна критика – „Шест разходки в горите на измислицата“ и „Изповедите на младия романист“ са добро продължение.

„Литературни есета“, Вирджиния Улф

Вирджиния Улф без съмнение дава нови насоки в литературата със своите романи и критически произведения. Дамското присъствие в литературните кръгове дълго време е отхвърляно, но Улф успява да се наложи и днес произведенията ѝ са ценени по цял свят.

Сборникът „Литературни есета“ събира някои от най-добрите разсъждения на Вирджиния Улф върху романите от XVII-XIX век и хвърлят нова светлина върху добре познатите ни книги.

„Американски лекции“, Итало Калвино

Всестранно развита личност, също като Умберто Еко и Хорхе Луис Борхес, Итало Калвино е един от най-важните европейски автори през изминалия век, а неговите книги се разпростират между критика, фантастична литература и магически реализъм.

През 1984 г. Итало Калвино е поканен от Харвардския университет, за да участва в лекционната поредица „Чарлс Елиът Нортън“. За съжаление, Калвино получава инсулт през септември 1985 г. и не успява да прочете своите текстове пред публика.

В „Американски лекции. 6 предложения за следващото хилядолетие“ авторът дава предложения за най-важните ценности на художествената литература през XXI век и я защитава от онези, които смятат, че тя ще изчезне през идните десетилетия. Лекота, бързина, точност, нагледност, множественост, съдържателност – към това трябва да се стремят бъдещите романисти.

Есе за вълшебните приказки, Дж. Р. Р. Толкин

Толкин е най-известен с романите си, повлияни от митологичните сюжети, но в своето есе, посветено на вълшебните приказки, виждаме къде още се корени вдъхновението му.

Авторът защитава вълшебната приказка от „недоброжелатели“ и показва колко е важна Фантазията за човешкия разум. Вдъхновяващ текст за въображението, който ни говори, че не бива да ограничаваме мисълта си в граници, защото „Колкото по-остър и бистър е разумът, толкова по-добра фантазия ще сътвори.“

„Нов роман“/“Как се пише роман“, Джеръм Джеръм

Джеръм Джеръм си остава непоправим хуморист и в този свой роман. Съпругата на Джей (в кого виждаме самия Дж. Джеръм) смята, че „всеки глупак може да напише роман“, та защо не и нейният съпруг. Четирима приятели се събират и решават да напишат роман, но такъв, какъвто не е писан никога. Разбира се, главен съветник е тяхното … куче.

Шегите с писателите и литературата от нач. на XX век не спират в поредната доза добро чувство за хумор на Джеръм Джеръм.

„Don’t Panic: The Official Hitchhiker’s Guide to the Galaxy Companion“, Нийл Геймън

Нийл Геймън интервюира един от своите любими автори – Дъглас Адамс. В една книга откриваме как „Пътеводителят … „ става хит в САЩ и Великобритания, как е създадена поредицата и как от радио предаване се стига до няколко книги.

Освен да научи „пикантни“ клюки около автора на „Живота, Вселената и всичко останало“, Геймън успява да пародира оригинала и да се пошегува с героите от култовата поредица и още веднъж ни доказва защо има славата на неповторим разказвач.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Илиева5 избора за книжен септември09.09.2019

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино