Литература

Литературен декември в действие – какво да не пропускате?

26.11.2019

Отново дойде времето за онзи месец – вълшебният. Последният от годината, миришещият на Коледа и портокалови обелки, оставени на парното, на греяно вино и на канелата в сладкишите. Месецът на семейната идилия и зимната приказка. Декември на студените пръсти и носове, но на топлите емоции.  Случващият се между безкрайни пазарувания и слушаните до безобразно претръпване едни и същи песни. И все пак, толкова вълнуващ, блещукащ и обещаващ.

Тъй като декември е месецът на списъците – на послушните и на тези с въглен в чорапчето, на желаните подаръци и на личните обещания от нас към нас, сме ви подготвили идеи за книжен завършек на година. Този път акцентът не е поставен върху новите заглавия, а върху литературата в действие.

И защото декември ни учи да даваме, първият избор в нашият To-Do лист е инициативата, организирана от Сдружение за градски читални:

Да съберем 2020 нови книги за библиотеките до края на годината

Предизвикателството се състои в това да се съберат 2020 книги за българските библиотеки, по случай предстоящата нова 2020 година. За целта даряващите могат да оставят своя принос всеки ден от 10:00 до 20:00 ч. в читАлнЯта в Градската градина на София. Срокът за набиране на новите хартиени обитатели по рафтовете на библиотеките е до 19 декември.

Най-желаните дарове са: новите детски книги (приказки, енциклопедии, детски и тийн романи, комикси, други любими детски четива и книги за деца между 0 и 5 годишна възраст), съвременна българска литература и нови книги, издадени в последните 10 години.

Всеки книгодарител, спомогнал за осъществяването на идеята, ще получи безплатна читателска карта за читАлнЯта и книгоразделител. За повече подробности, посетете Фейсбук страницата на събитието.

Коледа в Писмо

Подходящо начало на коледното настроение ще бъде поставено още на 1 декември. От 18:00 ч. в Литературен клуб „Перото“, където ще се проведе ежегодният конкурс „Коледа в писмо“.

Освен с награждаване, събитието е планирано да протече с кратко литературно четене, артистична инсталация и музикална изненада. И ако това не ви се струва като основателна причина, призивът на организаторите гласи: „Елате, за да си вземете своето писмо от непознат, да се вдъхновим взаимно, да се свържем истински и да споделим емоцията“.

Вечер за кратки разкази

Понякога, за да се преборим със студеното, ни трябва малко повече от шапка, шал и ръкавици. Трябва да се облечем в топлото на думите. Иван Тотев и Димитър С. Стефанов от 5 изречения са приготвили литературна вечер с обещание: „Този път ще има по-малко разкази в пет изречения и повече разкази в повече изречения. И то все такива, които не сте чували“.

В случай, че искате да отделите вечерта на 4 декември за нова глътка кратки разкази, може да ги вдишате в столичния Dada Cultural Bar от 19:30 ч.

Коледният панаир на книгата

И защото декември без Панаир на книгата, е като Коледа без елха, вратите на 47-мото издание на любимия книжен фестивал ще бъдат отворени за посетители на 10 декември. Мястото е обичайното – Националният дворец на културата.

Срещите с автори, издатели и преводачи, премиерите и представянията на книги сами по себе си са добър повод, за да отделите време на Коледния панаир на книгата. А като прибавим вероятността да откриете подходящ подарък за приятел или да попълните липсите от рафта, след инициативата 2020 нови книги за библиотеките, то доводите стават съвсем убедителни.

Софийският международен панаир на книгата ще продължи до 15 декември. В периода вторник-събота щандовете ще бъдат отворени от 10:00 до 20:00 ч., а в неделния ден от 10:00 до 19:00 ч.

Национална награда за поезия „Иван Николов“

На 11 декември в Литературен клуб „Перото“ ще бъде излъчен победителят на Националната награда за поезия „Иван Николов“.

Литературният приз е учреден през 1994 г. от Издателство „Жанет 45“ и тазгодишното му връчване е за 23-ти пореден път. Посветен е на големия български поет, журналист и преводач от руски език Иван Николов.

Информация относно конкурса, състава на журито и номинациите, можете да откриете на официалната Фейсбук страница.

50 Poems for Snow – поетичен фестивал

Поетичният фестивал 50 Poems for Snow ще се проведе за четвърта поредна година в София. Часът на събитието е 19:30, а сборният пункт – метростанция „Стадион Васил Левски“, откъдето ще се тръгне към езерото с лилиите в Борисовата градина.

Там тримата български поети Георги Стефанов, Анна Лазарова и Христо Мухтанов ще прочетат по три свои произведения и едно стихотворение на гръцкия поет Христианопулос Динос, на когото е посветено изданието на фестивала за 2019-та година.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Елис EминС кои нови книги да се стоплим през декември01.12.2017

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование