Кино

Мания за кино

18.11.2022

Автор: Лазар Хрисимов

36-тото издание на ,,Киномания‘‘ започва днес и продължава до 4 декември. Освен откриващия филм ,,Майка‘‘ на българската режисьорка Зорница София с актрисата Дария Симеонова, столичният празник на киното ще предложи на българските зрители над 30 международни заглавия от седмото изкуство, някои от които награждавани на европейски кинофестивали. 

Фестивалът на френския филм (18-30 ноември) ще се състои от седем нови филма и прожекции на класики от епохата на френската нова вълна.

В памет на Жан Люк Годар и Жан Луи Трентинян на екран ще могат да бъдат гледани ,,Особняците‘‘ и ,,Страст‘‘ на Годар, ,,Моята нощ при Мод‘‘ и ,,Веднъж да дойде неделя‘‘ на Франсоа Трюфо.

Зрителите ще имат възможността да се насладят и на документалните филми за Ленърд Коен, Дейвид Боуи (,,Moonage Daydream’’), както и легендарната певица от Кабо Верде – Сезария Евора. 

Към специалните събития се зачисляват: премиерата на филма на Микеле Плачидо ,,Сянката на Караваджо‘‘; 50 години от премиерата на ,,Дискретният чар на буржоазията‘‘ ; 100 години от рождението на Ава Гарднър, Уго Тоняци и Виторио Гасман с прожекции на ,,Едно дете чака‘‘ и ,,Нощта на игуаната‘‘, ,,Патица с Портокали‘‘, ,,Семейството‘‘.

От филмите, имали световни премиери в Кан, ще бъдат показани ,,Брат и сестра‘‘ на Арно Деплешен с Мелвил Пупо и Марион Котийар, ,,Една хубава утрин‘‘ на Миа Хансен-Льове, ,,Маскарад‘‘ с Изабел Аджани и Франсоа Клюзе, ,,Момчето от рая‘‘ на Тарик Салех, ,,Млади завинаги‘‘ – петият (автобиографичен) филм на Валерия Бруни-Тедески, който представя личен поглед към ранните години на актьорската й кариера в престижната школа към ,,Театр де-з-Амандие‘‘ в парижкото предградие Нантер.

Спечелил наградата на публиката на фестивала в Торонто, обяснението в любов към магията на киното на Спилбърг ,,Семейство Фейбълман‘‘ пристига на 25 ноември в зала 1 на НДК. 

От 79-тото септемврийско издание на фестивала във Венеция ,,Киномания‘‘ предлага филма, спечелил копа ,,Волпи‘‘ на Колин Фарел и награда за най-добър сценарий на Мартин Макдона – ,,Баншите от Инишерин‘‘. Другите заглавия включват италианско-френската продукция на Емануеле Криалезе – ,,Безкрайността‘‘ с Пенелопе Крус и ,,Суша‘‘ – на Паоло Вирдзи с Моника Белучи, Силвио Орландо и Томазо Раньо. 

Един от най-очакваните филми – ,,Triangle of Sadness’’ с Уди Харелсън, Харис Дикинсън и Златко Бурич на шведския социален сатирик Рубен Йостлунд, спечелил ,,Златна палма‘‘ в Кан, също ще има първа прожекция в България. Разделена като своеобразен триптих, историята разказва за двойка, озовала се на луксозен круиз, пълен с хора от най-висшата прослойка в обществото. Филмът е определен от критиците като яростна и брутална критика върху днешното състояние на света, капитализма и неравенството.

Пълната програма : https://www.kinomania.bg/

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаТри български късометражни филма, които трябва да гледате това лято25.07.2022

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование