2D удоволствие с Mark of the NINJA

19.07.2013
Varna Buddies 2019 Summer Edition

mark_of_the_ninja_ora_wallpaper-wide

„Хей.. Ти.. Не чуваш ли камбаната?.. Тук съм, за да ти помогна..” Това е началото на едно незабравимо ninja 2D приключение, което ще ви накара да изгубите един следобед, за да стигнете до края на историята, да отключите различни техники и оръжия, с които ще всявате страх (и предимно смърт) сред враговете си.

Символът на нинджата е сравнително нова игра, която ви предоставя уникално стелт изживяване, имайки предвид концентрацията на екшън ориентираните заглавия, които излизат напоследък. За разлика от доста игри, за които имате чувството, че сюжетът е писан за отбиване на номера, Mark of the Ninja не дразни с историята – тя е сравнително интересна, без да претендира да бъде шедьовър. Играта започва с атака на тежко въоръжена сила над доджото на вашия клан. Героят се събужда, за да открие, че сенсеят му е пленен, както и няколко от членовете на клана. Естествено, вашата задача е да ги освободите. Първото ниво на играта е предвидено като туториъл – помага ви да свикните с контролите и геймплей механиките. Когато в крайна сметка успеете да освободите своя наставник, ви очаква кратко филмче, в което той обяснява произхода и историята на татуса на нашия герой и как мастилото ще му даде невероятна сила, за да защити своя клан, но на ужасна цена – токсините от мастилото ще накарат героя да полудее и той ще трябва да отнеме своя живот.

Геймплеят, разбира се, е причината да играете тази игра. Ще се почувствате като истинска нинджа, докато се придърпвате към различни платформи с помощта на куката или пък се крите в мрака, изчаквайки поредния гард да ви подмине, или пък просто да му видите сметката тихо, без да си усложнявате излишно живота. Независимо дали ще решите да не убивате никого, или да оставите само трупове след себе си, получавате точки, които по-късно ползвате, за да ъпгрейдвате своята екипировка или да „закупите” нови техники, чрез които да отстранявате противниците си бързо и ефективно. Тъй като играта набляга основно на стелт елемента, повечето от противниците си ще убивате в гръб, ще ви се налага да се промъквате тихо, да се криете зад какво ли не, за да останете незабелязани. Когато бягате или хвърляте предмет, ще видите синя окръжност, която представлява звукът, който издавате. Всеки враг в този кръг ще може да ви чуе и съответно да тръгне по петите ви. Същото се случва когато трошите лампи или използвате други методи за отвличане на вниманието. Противниците ви не блестят със своя интелект, но веднъж като завършите играта нещата загрубяват – откючва се нов режим game plus, в който реакциите на гадовете са далеч по-адекватни, умирате от един изстрел или удар и имате ограничено полезрение, но за сметка на това запaзвате всичките си ъпгрейди и костюми, които сте отключили.

Ninja1

Графиката е страхотна. Както споменах по-горе, това е 2D игра, но не бързайте да съдите по това. Играта е нарисувана страхотно, а тъмните тонове преобладават, както можете да се досетите. Да не говорим, че ефектите от дъжда или пустинните бури са радост за окото. Многото начини по които убивате противниците също са плюс и няма да ви омръзнат бързо със сигурност. Звукът от играта също е на желаното ниво. Музиката се вписва толкова добре, че дори не я усещате. Тя допълнително способства за напрегнатата атмосфера. От друга страна пък постоянно ще чувате своите стъпки или тези на противниците, ужасените им викове или предсмъртните им вопли, които макар и да се повтарят, не дразнят с това.

В заключение – не пропускайте тази игра. Добрата графика и звуково оформление, съпътствани със страхотния геймплей, я правят едно доста интригуващо и свежо заглавие, което се откроява от останалите на пазара.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Диян КаролевAssassin’s Creed: Liberation HD – българската следа!27.01.2014

Още от Под Моста

Калоян ГуглевНа кого е нужен руският сериал „Чернобил“?Кино