Честит Международен ден на балета!

Снимка: Isabella Boylston, част от проекта ‘Ballerina Project’ http://broadwaydancemagazine.com/author/ballerinaproject/

От 1982 година насам на 29-ти април честваме Международния ден на балета. Денят е избран за международен празник на състояла се в София конференция на ЮНЕСКО.

29-ти април е всъщност рожденият ден на Жан-Жорж Новер, който е основател на балетното изкуство в съвременния му вид. Той създава основните позиции и хореографски принципи, който се изучават и спазват и сега. Обобщава ги в книгата си “Писма за танца и балетите”.


Балетът е сред най-сложните изкуства, защото съчетава в себе си музика, хореография, пантомима и драматургия. Той представя сюжети чрез танц и предава палитра от емоции.

Балетната техника е сред най-трудно постижимите. Балерините притежават дисциплина и сила. Могат да се справят с рани, болка и умора, с безкрайни репетиции и сурови правила. Справят се, защото вярват в смисъла и важността на танца.

“Танцуването изглежда очарователно, лесно, възхитително. Но пътят към рая на постигането на това съвършенство не е по-лесен, от който и да е друг. Толкова е уморително, че тялото започва да плаче, дори и в съня. Има периоди на пълно разочарование, има дни, които ни убиват по малко.”

Думи на Марта Греъмамериканска танциорка, хореограф и танцов педагог, основателка на модерната танцова техника.

И въпреки усилията, трудностите, контузиите, страха и всичко останало, има хора, които танцуват и ще продължават да го правят, защото удоволствието, удовлетворението и магията на сцената са по-силни от всички други емоции, защото “танцът е скрития език на душата”.

Снимка: https://www.youtube.com/watch?v=mzewLmZSCMU

Честит празник на всички, докоснати по един или друг начин от танцовото изкуство!

И понеже “танцът не е нещо, за което да говорим; танцът е да се танцува” /Питър Сейнт Джеймс/, заповядайте през май в Софийска опера и балет и се насладете на тази магия.

Текст: Ивана Хиткова

Стажанти на
За втора поредна година "Под Моста" организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to