Литература

„Морски записи“ или любовно писмо до едно лято

30.07.2019

„Вятърът се беше запилял.
Морето също. Щурците пееха
свободно. Няколко красиви думи
се подредиха една до друга.
Юли е поезия.“

Не е нужно думите да са в рима, за да са поезия. Не е нужно поезията да е в стихове, за да докосва. Поезия е всеки образ, който успява да опише с думи всяко чувство за „пясък и сол, рибари и дракони, потъване и изплуване, съзвездия и мрежи“. Така се ражда и страницата „Морски записи“ миналото лято – „хаотични, кратки, дълги, поетични, обяснителни, леки… Незнаещи накъде отиват, но опитващи се да стигнат“. Една година по-късно „Записите“ порастват до книга, а за създаването ѝ, влюбването в морето, скритото щастие по Черноморието и най-красивите летни моменти разговаряме с Антон Георгиев.

Как се роди идеята за „Морски записи“ ?

Преди доста време прекарах почти цяла година в Созопол. Тогава усетих морето в неговата цялост. Не бях просто турист. Живях и пътувах предимно по южното ни Черноморие. Опознах Странджа – планината, която се среща с морето. Сблъсках се с различни хора, места, истории… Всичко това се натрупваше в мен. Постоянно си казвах – „от това би излязло хубав разказ“. Думите бяха в главата ми, но нямаха форма. В момента, в който се появи името – „Морски записи“, започнах да пиша. И нещата потръгнаха.

Откъде черпиш вдъхновение за своите „думи, мисли и истории за пясък и сол“?

От детайлите. От потапянето в ситуации, чувства, разговори, места, гледки… Вдъхновението за мен е внимание към нещата в нас и извън нас.

Очакваше ли идеята да набере такава популярност и то толкова бързо, когато я започна?

Честно казано се опитах да подходя без очаквания. Те създават напрежение. Но това, че хората започнаха да ми пишат, да харесват и споделят текстовете, ми даде много енергия и увереност.

Снимка: Морски записи

Взимаш ли за пример други поети и писатели?

Да. Обожавам Рилке, Николай Лилиев и Христо Фотев. Силно повлиян съм от начина, по който те успяват да превръщат думите в музика.

Коя е книгата върху нощното ти шкафче в момента?

Съвременна португалска поезия.

За този въпрос ще използваме един от записите: „Помниш ли секундата, в която се научи да плуваш?“

Все още се уча да плувам в секундата.

А откъде дойде любовта ти към морето, след като си роден в София?

Любовта ми към морето дойде с любовта към едно морско момиче със зелени очи, лунички като пясък и начупена от вятъра коса.

Снимка: Морски записи

Кое е любимото ти морско място?

Много са. Учудват ме хората, които обобщават и си мислят, че нашето море е пренаселено и неприветливо. Има толкова много скрити места, улици, скали и гори. Любими са ми уличките в Стария град в Созопол, които крият малки дворчета и смокинови дървета. Често ходя на хълмовете в края на Новия град, отново в Созопол, откъдето се вижда залеза, падащ над залива на Градина.

А кой е любимият ти летен спомен?

Изниква ми една случка от миналата година. Средата на август е периодът на метеоритния дъжд Персеиди. Бяхме се събрали няколко човека на скалите до Старото училище в Созопол. Накарах всички да погледнем в една точка. След няколко секунди видяхме изключително ярък метеорит с дълга опаша. Всички извикаха. Беше красиво.

Снимка: Морски записи

Как Морските записи се превърнаха в книга?

Книгата тежи. Има стойност. Остава. Когато натрупах достатъчно „Записи“ исках да събера най-доброто от тях в книга. Исках хората да могат да я вземат и четат – на плажа, до морето, вечер на някоя пейка, да се докоснат физически до красивите думи, разказите, мислите, поезията. Свързах се с издателство „Хермес“. Те повярваха в мен и работихме здраво няколко месеца, за да направим книга, която е стойностна. Вече е по книжарниците в цялата страна.

Разкажи ни повече за представянето на книгата – какво предстои?

Ще има три представяния – във Варна, Бургас и Созопол. Всяко ще бъде различно и ще има различен акцент. Но общото е, че ще четем „Морски записи“, ще говоря за писането, историите и вдъхновението зад тях. Ще поговорим и за опазването на морето и една кауза, която „Записите“ подкрепят.

Би ли посветил един морски запис на екипа и читателите на Под моста?

Намерете своето море, за да полетите.


„Морски записи“ от издателство „Хермес“ може да намерите от 30 юли в книжарниците срещу 11,95 лв. Представянето във Варна е на 8 август (четвъртък) от 18:30 в книжарница „Хермес“, в Бургас на 9 август (петък) от 20:00 в “Barbossa”, в Созопол на 10 август (събота) в „Малката Текила“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария Попова5 тийн фентъзита, с които да преборим есенната меланхолия21.10.2021

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино