Литература

„Морски записи“ или любовно писмо до едно лято

30.07.2019
Varna Buddies 2019 Summer Edition

„Вятърът се беше запилял.
Морето също. Щурците пееха
свободно. Няколко красиви думи
се подредиха една до друга.
Юли е поезия.“

Не е нужно думите да са в рима, за да са поезия. Не е нужно поезията да е в стихове, за да докосва. Поезия е всеки образ, който успява да опише с думи всяко чувство за „пясък и сол, рибари и дракони, потъване и изплуване, съзвездия и мрежи“. Така се ражда и страницата „Морски записи“ миналото лято – „хаотични, кратки, дълги, поетични, обяснителни, леки… Незнаещи накъде отиват, но опитващи се да стигнат“. Една година по-късно „Записите“ порастват до книга, а за създаването ѝ, влюбването в морето, скритото щастие по Черноморието и най-красивите летни моменти разговаряме с Антон Георгиев.

Как се роди идеята за „Морски записи“ ?

Преди доста време прекарах почти цяла година в Созопол. Тогава усетих морето в неговата цялост. Не бях просто турист. Живях и пътувах предимно по южното ни Черноморие. Опознах Странджа – планината, която се среща с морето. Сблъсках се с различни хора, места, истории… Всичко това се натрупваше в мен. Постоянно си казвах – „от това би излязло хубав разказ“. Думите бяха в главата ми, но нямаха форма. В момента, в който се появи името – „Морски записи“, започнах да пиша. И нещата потръгнаха.

Откъде черпиш вдъхновение за своите „думи, мисли и истории за пясък и сол“?

От детайлите. От потапянето в ситуации, чувства, разговори, места, гледки… Вдъхновението за мен е внимание към нещата в нас и извън нас.

Очакваше ли идеята да набере такава популярност и то толкова бързо, когато я започна?

Честно казано се опитах да подходя без очаквания. Те създават напрежение. Но това, че хората започнаха да ми пишат, да харесват и споделят текстовете, ми даде много енергия и увереност.

Снимка: Морски записи

Взимаш ли за пример други поети и писатели?

Да. Обожавам Рилке, Николай Лилиев и Христо Фотев. Силно повлиян съм от начина, по който те успяват да превръщат думите в музика.

Коя е книгата върху нощното ти шкафче в момента?

Съвременна португалска поезия.

За този въпрос ще използваме един от записите: „Помниш ли секундата, в която се научи да плуваш?“

Все още се уча да плувам в секундата.

А откъде дойде любовта ти към морето, след като си роден в София?

Любовта ми към морето дойде с любовта към едно морско момиче със зелени очи, лунички като пясък и начупена от вятъра коса.

Снимка: Морски записи

Кое е любимото ти морско място?

Много са. Учудват ме хората, които обобщават и си мислят, че нашето море е пренаселено и неприветливо. Има толкова много скрити места, улици, скали и гори. Любими са ми уличките в Стария град в Созопол, които крият малки дворчета и смокинови дървета. Често ходя на хълмовете в края на Новия град, отново в Созопол, откъдето се вижда залеза, падащ над залива на Градина.

А кой е любимият ти летен спомен?

Изниква ми една случка от миналата година. Средата на август е периодът на метеоритния дъжд Персеиди. Бяхме се събрали няколко човека на скалите до Старото училище в Созопол. Накарах всички да погледнем в една точка. След няколко секунди видяхме изключително ярък метеорит с дълга опаша. Всички извикаха. Беше красиво.

Снимка: Морски записи

Как Морските записи се превърнаха в книга?

Книгата тежи. Има стойност. Остава. Когато натрупах достатъчно „Записи“ исках да събера най-доброто от тях в книга. Исках хората да могат да я вземат и четат – на плажа, до морето, вечер на някоя пейка, да се докоснат физически до красивите думи, разказите, мислите, поезията. Свързах се с издателство „Хермес“. Те повярваха в мен и работихме здраво няколко месеца, за да направим книга, която е стойностна. Вече е по книжарниците в цялата страна.

Разкажи ни повече за представянето на книгата – какво предстои?

Ще има три представяния – във Варна, Бургас и Созопол. Всяко ще бъде различно и ще има различен акцент. Но общото е, че ще четем „Морски записи“, ще говоря за писането, историите и вдъхновението зад тях. Ще поговорим и за опазването на морето и една кауза, която „Записите“ подкрепят.

Би ли посветил един морски запис на екипа и читателите на Под моста?

Намерете своето море, за да полетите.


„Морски записи“ от издателство „Хермес“ може да намерите от 30 юли в книжарниците срещу 11,95 лв. Представянето във Варна е на 8 август (четвъртък) от 18:30 в книжарница „Хермес“, в Бургас на 9 август (петък) от 20:00 в “Barbossa”, в Созопол на 10 август (събота) в „Малката Текила“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър ПанайотовVarna Buddies – морски хора, морски идеали10.07.2019

Още от Под Моста

Калоян ГуглевНа кого е нужен руският сериал „Чернобил“?Кино