LIFE

Varna Buddies – морски хора, морски идеали

10.07.2019

Лято, море и Варна са любимите ни думи. И трудно можем да намерим нещо, което да ги олицетворява по-добре, от брандa Varna Buddies. Обичаме този проект, защото той съчетава в себе си страхотен дизайн с лека хипстърия за цвят и ретро нотка за вкус. Зад марката стоят двама варненски дизайнери – Цветелина Стойнова и Александър Христов. Но дори да оставим пристрастията си настрана – трудно е да не се влюбиш в тениските на Varna Buddies. Те са като пространство-времеви механизми, които щом облечеш, където и когато да си, имаш чувството, че се намираш в „Кубо“ по бански, с мента в ръка, слушайки джаз под съпровода на чайките. Приказка.

Димитър: Съжалявам за клиширания въпрос, но разкажете как започна всичко.

Цветелина и Александър: Началото бе дадено преди около две години. Пътувайки напред-назад забелязвахме как повечето големи градове в Европа си имат по един-два различни от стандартните магазини за сувенири, такива с дизайнерски продукти, за които си личи, че е мислено. Такива, които успяват да преразкажат атмосферата на града. Разбрахме, че на пазара във Варна няма нищо различно от магнитчета и картички със снимки, които са все същите през последните 10 години.

Осъзнахме, че Варна, а и ние самите, имаме нужда от такъв проект. Малка подробност е, че този план беше месеци в застой, понеже… не можехме да си измислим име. Но както всички виждате, то си дойде естествено.

Какви са ролите и на двама ви – кой какво прави, как си разпределяте работата?

И двамата правим дизайн, и двамата се занимаваме с проучванията и изработката на самите продукти. Опитваме се максимално да разпределим работата помежду си, спрямо ангажиментите си. Освен за Varna Buddies, работим на различни места като графични и уеб дизайнери и движим още лични проекти. Сашо, например, се занимава сериозно с графити.

Не разграничаваме това кой дизайн от кого е дошъл, това за нас няма никакво значение. Винаги се надграждаме един друг и си помагаме. Зад всеки продукт, който излиза под шапката на бранда, заставаме като Varna Buddies, не индивидуално.

Разкажете за самия процес на изработка – от какво са направени тениските, каква е идеята на дизайна и какво ви вдъхновява?

Процесът на работа може да е колкото забавен, толкова и изтощителен. До голяма степен уменията и вижданията ни в дизайна се припокриват, но и си имаме своите силни лични страни, което ни помага да се сработим добре.

И двамата разработваме различни дизайни, като не малка част от тях така и не са получили зелена светлина. Тези, в които видим повече потенциал, започваме да тестваме сред приятели, преминаваме през много варианти, печатаме мостри и чак тогава пускаме за продажба.

Продуктите ни са природосъобразни и се стараем и ние самите да бъдем такива. Тениските са изработени от 100% органичен памук, а опаковките са изработени изцяло от рециклирана хартия.

Какво планирате в бъдеще – като дизайн и продукти? Например в момента са много популярни чорапите!

Чорапи ли? Че ние по плажа си ходим боси! Освен тениски вече имаме торбички и постери, а за най-големите фенове – и картички. Имаме желание и за още различни артикули, надяваме се скоро и за тях да остане време. Ние не се стараем да бъдем бранд за тениски, нито да се конкурираме с останалите такива. Факт е, че до скоро предлагахме единствено тениски, но желанието ни е да произвеждаме готини неща, било то дрехи, постери или сувенири, които да оставят добър спомен за Варна във всеки един от нас. Неща, които могат да бъдат мил подарък за всички варненци и хората, които обичат града.

Въпрос към Цвети. Едва ли много хора знаят, защото „Под Моста“ е със софийска редакция, но аз, както и голяма част от ядрото на екипа, сме варненци. Обичаме този град, летата там са най-хубавото нещо на света, но за хора на хуманитарните науки има малко какво да се прави там. Ти как успя да се върнеш след София във Варна и защо толкова обичаш този град? Има ли смисъл за младите хора в това да се завърнат?

За четири години така и не свикнах със София. Да, винаги ще си остане мой втори дом, там имам прекрасни спомени, много любими места и хора. Но мисълта, че трябва да си взема отпуск, за да видя морето, не ми понесе. До ден днешен съм повече от щастлива с избора си. Обичам хората тук, обичам цялостната атмосфера, която носи градът, това го няма никъде другаде, уверявам ви. Напоследък ставам свидетел на това как все повече млади хора се връщат във Варна, което е прекрасно. За мен локацията никога не е била фактор. Ако носиш искрата в себе си, то я носиш навсякъде. Фактът, че съм във Варна, а не в столицата, никога не е пречил на развитието ми, даже напротив. Та ако ме питате – връщайте се, хора, морето винаги ви очаква!

Откъде получихте най-голяма подкрепа?

Откъде получихме най-голяма подкрепа… Мисля, че цял ден няма да ни стигне да благодарим на хората около нас – нашите семейства, приятели и половинки за това, че са нашите най-големи фенове от самото начало. Без вас, мили хора, сме за никъде. Не можем и да не споменем хората, които се включиха в проекта като модели и фотографи, защото споделят същата любов към Варна като нас.

И накрая, но не на последно място – всички онези готини съграждани (и не само), за които морето и Варна са нещо повече от просто място за плажуване – правим го заради вас, благодарим ви, че ни вдъхновихте!

Можете да откриете и закупите артикулите на Varna Buddies от профилите им в социалните мрежи:
Facebook https://www.facebook.com/varna.buddies/
Instagram @varnabuddies

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваСоциалната чайна в нова светлина08.05.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър