Награда „Едгар Алън По” за трилъра „Мистър Мерцедес” на Стивън Кинг

06.05.2015
http://argyledollhaus.blogspot.com/
http://argyledollhaus.blogspot.com/

Писателят Стивън Кинг спечели престижната литературната награда „Едгар Алън По“ за трилъра „Мистър Мерцедес“ за психопат, възнамеряващ да погуби хиляди хора, съобщиха БТА, Асошиейтед прес и в.“Гардиън“. Призът бе връчен на церемония в Ню Йорк.

 

Романът, който излезе на българския пазар с марката на „Плеяда”, разказва за детектив Бил Ходжис, който наскоро се е пенсионирал, но тръгва по следите на психопата  Мистър Мерцедес. Книгата бе предпочетена пред „Светците от черната библия“ от Иън Ранкин.

 

„Е, неприятното е, че не спечелих наградата „Едгар“. Някакъв младеж на име Стивън Кинг я спечели. Положителното е, че трябва да се срещна с този Мистър Кинг“, каза на страницата си в „Туитър“ по този повод Иън Ранкин.

 

Наградата „Едгар Алън По“ се връчва от повече от 60 години. Над 50 автори в 14 категории си оспорваха тазгодишните отличия за най-добрите художествени и нехудожествени книги и телевизионни епизоди в жанра мистерия през 2014 г. Отличията бяха връчени от организацията на Американските автори на мистерии (MWA) на 69-ия гала банкет в хотел „Гранд Хаят“ в Ню Йорк. Сред предишните лауреати са Патриша Хайсмит, Джон льо Каре и Реймънд Чандлър.

 

Призът е кръстен на бащата на мистериите Едгар Алън По и се връчва за най-добрите произведения в жанра, публикувани през предходната година.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаХанс-Оке Лиля представя „Сияние в мрака“ в България13.12.2017

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино