LIFE

Неделята на джентълмените

19.10.2018

Ако средностатистическият български мъж (в това число и аз) прекарва неделята вкъщи, по боксерки, с кофа чипс, гледайки дербито Верея – Витоша (Бистрица), то в последната неделя на септември, както е традицията, група мъже си облякоха най-хубавите дрехи, запалиха винтидж моторите си и се събраха пред Народния театър в 10 ч сутринта.

Причината бе поредното издание на The Distinguished Gentleman’s ride, което се провежда и в София. Инициативата е глобална и събира над 120 000 джентълмени в над 650 града из цял свят. Част е от фондацията Movember (сещате се, мустаците през ноември) и зад лъскавите гъзарски мотори и облекла излезли от Peaky Blinders, има всъщност доста сериозна кауза – борбата с рака на простата и психичното здраве на мъжете.

Всеки участващ в обиколката създава свой профил в платформата на Gentleman’s ride, с който набира средства, които отиват за каузата. Марио Йорданов е не само събралият най-много средства в България ($ 1060), но и приятелят ми с най-готин мотор. Ето как отговори на въпросите, които му зададохме:

Откъде идва страстта по моторите и по-специално към Triumph?

Може би по кръвна линия от дядо ми – той е единственият в семейството, който е карал мотор. И то цял живот – мисля, че дори е нямал кола. Старата Ява още стои пред селската къща и между другото доста прилича на Triumph Bonneville. Защо Триумф? Падам си по ретро неща, а те са от малкото, които правят модерно ретро по страхотен начин. А и като видиш, че това е любимият мотор на Стив Макуин, Марлон Брандо и Дейвид Бекъм и др.. идеята още повече ти харесва!

Ако трябва да използваш 3 думи, за да дефинираш Gentlemen ride – кои би използвал?

Кауза. Изтънченост. Обноски.

Какво те мотивира да се включиш? Има ли и по-лична причина?

Мечтая да участвам в това събитие от много време и обичам културата около типа мотори, които участват. Приемам присърце каузата, тъй като дядо ми се е борил с рак на простатата.

Не само си на първо място по събрани средства в България, но и с близо 1000 долара разлика пред втория. Каква е причината, според теб, за успешната ти кампания?

Просто направих всичко по силите си да запозная с каузата и събитието колкото мога повече приятели и познати. Използвах социални мрежи онлайн и офлайн и ето, че се получи добър резултат. Честно казано не вярвах, че ще събера толкова средства, но имам много добри хора около себе си, които не остават безразлични към подобни инициативи.

Кое те впечатли най-много по време на Gentlemen ride-а?

Страхотната атмосфера. Чувството на единство с джентълмени със сходни интереси и обединени от обща кауза – мъжкото здраве. Разбира се и заобикалящият ме звук на класически мотори… усмивката ми не слезе от лицето.

Как би подобрил организацията?

Бих се постарал да има по-сериозно медийно отразяване. Повече хора трябва да знаят, че и в България се провежда това супер позитивно и атрактивно световно събитие. Мисля, че каузата го заслужава.

Дрехите са важна част от събитието. Как селектира твоите и какви са те?

Идеята ми започна от няколко парчета плат, които харесах, измислих си моделите и ги дадох на шивач. Историята на папийонката ми с форма на мустак (символът на фондацията Movember) е интересна, защото я намерих случайно един ден преди събитието, или по-скоро тя мен (смее се).

Изпрати ни някои от най-бруталните гъзари, които си виждал на Gentlemen ride-овете по света.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария Попова„Спирка за разкази“ – интервю от морето с „Кашалот“04.06.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ или страстите Яворови в Народния театърТеатър