От пепелта на Нирвана до върховете на индустрията

19.02.2014

Бившият барабанист на Nirvana Дейв Грол започва да пише и записва свои собствени парчета още по време на най-бляскавите години на групата. След смъртта на Кърт Кобейн и разпадането на Nirvana Грол създава своя собствена група, Foo Fighters, която днес е една от най-популярните рок банди.

Обикновено зад дебютните албуми на една рок група стоят славни истории, но в този случай нещата са много по-различни. Грол заключва себе си и членовете на своята нова група в студиото и записват новия албум за по-малко от седмица. След пускането на едва 100 копия, Foo Fighters стават обект на ожесточена битка между звукозаписните компании.

Заедно с Нейт Мендел, Уилям Голдсмит и Пат Смир, Foo Fighters са вече готови за рокендрол. Те подписват с Capital Records и техният дебютен албум, състоящ се само от солови изпълнения на Дейв Грол, е изпаден през 1995г. Постигнат е незабавен успех, а албумът достига платинен статус следващата година.

Следва познатият славен маршрут – турне, нови хитове и начало на втори албум. Някъде по време на записите на новите парчета, Голдсмит напуска групата поради „творчески напрежения”. Той е заменен от Тейлър Хокинс, който преди това е бил барабанист на канадската певица Аланис Морисет. Foo Fighters се популяризира значително в САЩ, като проектът „Рок против Буш” ги задържа в класациите на MTV.

През 1999г., групата издава своя трети албум – „There is Nothing Left to Lose”. Той е белязан от две значими събития: 1) Франц Щал заменя уволнения Смир 2) Сингълът “Learn to fly” е първият техен, който достига до първото мястото в националната класация.

През 2001г. групата започва да развива приятелство с Queen и на няколко пъти изпълнява “Tie your mother down”, чийто оригинал е записан през 1976г. От другата страна, Брайън Мей допринася за няколко песни на Foo Fighters, включително и “Tired of you” през 2002г. Оттогава, двете групи излизат на няколко пъти заедно на сцената, като за най-емблематичен лайв се счита този на О2 Арена през 2007г.

По време на записването на своя четвърти албум, групата е много близо до разпадане, след като вътрешни борби, интриги и разногласия. Това води до интересното решение на Дейв Грол да помогне на Queen of Stoneage да си завършат техния албум. И двете групи имат турнета по едно и също време, което почти води до разпада на Foo Fighters, но в крайна сметка Грол се връща и довършват “One by one” през 2002г.

Оттогава, групата е пуснала „In Your Honor”, който включва диск с рок парчета и диск с акустични версии. През ноември 2006г., Foo Fighters издава „Skin and bones”, който е и първият им лайв албум.

Година по-късно се появи на бял свят и „Echoes, Silence, Patience and Grace”, който донесе на света “The pretender”. Песента оглавяваше чартовете в продължение на 19 седмици.  Две години по-късно, групата издаде албум с най-добрите си хитове, а през 2011г. разбиха всички с “Wasting light” – албум, който директно окупира върховете на класациите.

Две години творческа пауза покрай последния албум и Дейв Грол отново събра бандата, за да направи албум „какъвто никой не е правил досега”. Бившият барабанист на Нирвана обеща велика година за Foo Fighters, а феновете на една от най-успешните съвременни рок групи могат да бъдат неспокойни, защото предстои нещо наистина голямо през тази година.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Момчил РусевPearl Jam - големите звезди на Сиатълската сцена31.07.2016

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование