Подобаващо закриване на Световния театър в София

06.06.2017

Едуардо Гереро в „Desplante“ завладява сцената на Сатиричния театър на 10 юни от 19:30 до 22:00 часа

Снимка: M.Alan’s photography

Тази година за единадесети пореден път се провежда едно от най-мащабните и значими за културата събития, а именно- Световен театър в София. Програмата залага на жанровото многообразие на съвременния танц, типичен за различните краища на света като Франция, САЩ, Испания, Сингапур, Китай. Този метод предполага обмяна на опит и представяне в най-добра светлина на типичните традиции за една култура.

Подобаващо закриване очакваме на 10 юни от 19.30 в Сатиричен театър „Алеко Константинов“с интимен, драматичен и въздействащ съвременен фламенко спектакъл, който съчетава различни видове от характерния испански танц.

Ще можем да се насладим на майсторското изпълнение на новоизгряващата звезда– Едуардо Гереро. С ярък индивидуален почерк и интензивно присъствие, самият той извлича същността на фламенкото и му придава съвременна форма. Заслужено, със своя вече усъвършенстван стил, той е носител на наградата на публиката от фестивала за фламенко в Херес, Испания.

Снимка: M.Alan’s photography

Виртуозният соло-спектакъл в завладяващото танцово изпълнение на Гереро е под акомпанимента и благозвучността на китарата на Хавиер Ибанес и представя безупречния глас на Емилио Флоридо. Спектакълът носи специфичното испанско име “Desplante“. В своето значение това e част от множеството видове йамада във фламенкото. А по-точно това е знак, който изпълнителят дава на певеца и китариста за предстояща смяна в ритъма.  

Освен, че такова закриване на Световния театър  е истинска наслада за сетивата, самият танц се е доказал и е обявен от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.

Спектакълът е създаден специално за един от най-значимите фестивали за фламенко „Минас де ла Унион“ в Мурсия и е отличен на него с първа награда в категорията деспланте. 

Едуардо Гереро започва да танцува фламенко едва шестгодишен в школата в Кадис, след което продължава обучението си при легенди на испанския танц като Антонио Каналес, Манoло Марин, Марио Майа и Чики де Херес. Учи класически и съвременен танц. От 2002 г. се изявява в спектакли на едни от най-значимите фламенко хореографи и изпълнители в Испания като Антонио Каналес, Ева Уербабуена, Аида Гомес и др. Танцува на водещи сцени в Испания и по света. Гастролирал е в Болшой театър в Москва, в Музея Гугенхайм в Ню Йорк и др. 

Автор: Ангелина Грозева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаНешка Робева и "Няма такова шоу" с благородна кауза07.12.2017

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE