Идея за свободното време: „Световен театър в София „

23.05.2018

Интересни световни заглавия можете да гледате в София през юни

Време за театър. За дванадесета поредна година платформата „Световен театър в София“ ще представи шест интересни заглавия от международната сцена.  Представленията ще се в периода 4-19 юни 2018 г. Програмата залага на жанрово разнообразие от различните краища на Европа като Германия, Франция, Италия и Чехия. В нея са включени и две прожекции на театрални спектакли: Шекспировият „Юлий Цезар“, част от програмата Национален театър – Лондон на живо и филмираната версия на Чеховите „Три сестри“ в постановка на руския режисьор Тумофей Кулябин, реализирана на езика на глухонемите.

Танцовите спектакли показват три различни естетически посоки. Чистият съвременен танц в „Планината Чирчео“ (Италия), съчетанието на танца със съвременния цирк в „Неудачниците“(Чехия), както и неговото взаимодействие с дигиталните технологии в Хаканаи (Франция).

„Световен театър в София“ е платформа за представяне на международни театрални и танцови продукции, която Фондация “VIA FEST”, организира от 2007 г. насам. Тя се стреми да покаже пред столичната публика водещи имена и тенденции в театъра по света. Нейната селекция включва събития от програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, но понякога и спектакли, поканени специално за София. Програмира се през месец юни всяка година, като отделни проекти могат да бъдат реализирани и извън тази времева рамка.

За постигането на своите цели „Световен театър в София“ разчита на партньорство с български и чужди неправителствени организации. Голяма част от помощта на сътрудничество с културни центрове и включване в международни програми, на спонсорство и дарителство. Съюзът на артистите в България е постоянен партньор на Фондацията в осъществяването на нейната дейност. Фондация „Америка за България” от 2010 г. има решаващо значение за реализирането на множество международни проекти. В досегашните си издания подкрепа за гостуването на чуждите трупи в София са оказвали Министерство на културата, Британски съвет, Институт Сервантес, Гьоте институт и други. От 2011 г. платформата е част от Културния календар на град София.

Цялата програма, къде и кога, можете да видите  ТУК


Автор: Цветелинка Цветанова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Фестивалът „Събуди се” ще се проведе за осми път03.07.2018

Още от Под Моста

Габриела КанджеваЛюбимите ни блус кавъри на Бет ХартМузика