Идея за свободното време: „Световен театър в София „

23.05.2018

Интересни световни заглавия можете да гледате в София през юни

Време за театър. За дванадесета поредна година платформата „Световен театър в София“ ще представи шест интересни заглавия от международната сцена.  Представленията ще се в периода 4-19 юни 2018 г. Програмата залага на жанрово разнообразие от различните краища на Европа като Германия, Франция, Италия и Чехия. В нея са включени и две прожекции на театрални спектакли: Шекспировият „Юлий Цезар“, част от програмата Национален театър – Лондон на живо и филмираната версия на Чеховите „Три сестри“ в постановка на руския режисьор Тумофей Кулябин, реализирана на езика на глухонемите.

Танцовите спектакли показват три различни естетически посоки. Чистият съвременен танц в „Планината Чирчео“ (Италия), съчетанието на танца със съвременния цирк в „Неудачниците“(Чехия), както и неговото взаимодействие с дигиталните технологии в Хаканаи (Франция).

„Световен театър в София“ е платформа за представяне на международни театрални и танцови продукции, която Фондация “VIA FEST”, организира от 2007 г. насам. Тя се стреми да покаже пред столичната публика водещи имена и тенденции в театъра по света. Нейната селекция включва събития от програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, но понякога и спектакли, поканени специално за София. Програмира се през месец юни всяка година, като отделни проекти могат да бъдат реализирани и извън тази времева рамка.

За постигането на своите цели „Световен театър в София“ разчита на партньорство с български и чужди неправителствени организации. Голяма част от помощта на сътрудничество с културни центрове и включване в международни програми, на спонсорство и дарителство. Съюзът на артистите в България е постоянен партньор на Фондацията в осъществяването на нейната дейност. Фондация „Америка за България” от 2010 г. има решаващо значение за реализирането на множество международни проекти. В досегашните си издания подкрепа за гостуването на чуждите трупи в София са оказвали Министерство на културата, Британски съвет, Институт Сервантес, Гьоте институт и други. От 2011 г. платформата е част от Културния календар на град София.

Цялата програма, къде и кога, можете да видите  ТУК


Автор: Цветелинка Цветанова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Фестивалът „Събуди се” ще се проведе за осми път03.07.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино