Група Repetitor за сръбската алтернативна сцена и концертите си в България

21.07.2017

Група Repetitor е основана още през 2005 г., като от тогава досега успява да се утвърди както на европейската, така и на световната ъндърграунд сцена. Затова време освен че успява да запише три албума, сръбската банда взима участие и в редица бележити чуждестранни фестивали като Exit и Eurosonic. Repetitor изнесоха два запомнящи се концерта и пред родна публика – не само в София, но и в Пловдив. От Под моста имаме удоволствието да ви представим интервю с тях.


Под моста: Здравейте! Заедно сте вече дванадесет години, разкажете ни повече за основаването на групата.

R: Основахме групата, когато завършвахме гимназия, истински късметлии сме, че се намерихме, защото никой от нас преди това не свиреше на никакви инструменти, така че се научихме заедно.

ПМ: Как избрахте името на групата?

R: Думата repetitor на сръбски значи антена, която повтаря сигнала и името пасва идеално, защото никога не сме смятали, че свирим нов вид музика, никога не ни е било грижа дали сме оригинални, просто искахме да сме добре, да караме хората да избухват и да се забавляват, докато ние правим това, което обичаме.

ПМ: Откъде черпите идеи за музиката си и кои са главните ви извори на вдъхновение, не само като други изпълнители, но и като кино и литература, например?

R: От всичко. Вдъхновението, когато го има, си е там и се опитваме да го използваме максимално.

ПМ: В момента сте трима човека в състава. Коя е обединяващата спойка, поддържаща хармонията помежду ви?

R: За сега сме организъм, задвижен от любов, така че когато има конфликт между двама от нас, третият винаги е този, който запазва хармонията. Вече сме като семейство, толкова много сме преживяли заедно.

ПМ: Как постигате разбирателство за важните решения, свързани с жизнения цикъл на всяка група, като участия на живо, записи и т.н?

R: Взимаме всички тези решения заедно

ПМ: Разкажете ни повече за сръбската алтернативна сцена, за изпълнители и участия. Има ли звукозаписни компании, които подпомагат изпълнителите в този стил музика?

R: Сръбската алтернативна сцена е жива и ще продължи да съществува. В момента най-големият проблем, освен финансовия, са клубовете и лейбълите. Също така е много трудно да свириш извън най-големите градове. Но бандите ги има. Например Straight Mickey и The Boyz или бандите от новата генерация като Vizelj, Dogs in Kavala, Klotljudi, Šajzerbiterlemon или Consecration, които пък са още по-хард. Или Bitipatibi, Ti, Svemirci, Lira Vega, които имат по-поп звучене. Изброените са само някои от имената в Белград, със сигурност забравяме много, а има и още повече в цялата бивша Югославия. Seine от Загреб, например, те имаха концерт в София наскоро.

ПМ: А как стоят нещата с публиката? Засилва ли се интересът към алтернативната и експериментална музика, не само от страна на младите хора, но и от страна на по-възрастните, израснали и свикнали с традиционните рок и метъл.

R: Белград винаги е имал голяма алтернативна младежка сцена, много по-голяма от метълската. The Gang of Four свириха в Загреб и Белград през 1981, заедно с местни банди като Sarlo Akrobata и Haustor пред многобройна публика, най-многобройната, която са виждали до тогава. Така че пост пънка и алтернативната сцена ги има горе-долу от тогава и не са били забранявани от държавата, дори напротив – локални звукозаписни компании издаваха албумите им. Сцената продължава да се подмладява, винаги има нови банди с немалка фен база.

ПМ: Какви са впечатленията ви от страната ни? Кои са нещата, които ви допадат, и кои са тези, които по някакъв начин ви отблъскват?

R: Идваме само за няколко дни, но се опитваме да попием всичко. Наистина много обичаме да идваме в България, хората са мили и топли, чувстваме се сякаш можем да си комуникираме веднага и свободно с тях – нещо, което не се случва навсякъде. Нещата, които не харесваме, са същите като тези, които не харесваме и в нашата страна – ниските доходи, начина, по който бежанците биват третирани, пропагандата на десницата, която защитава капитализма, който е в криза…

ПМ: Разкажете за първото си участие на живо?

R: Не помним много точно, сякаш бяхме с температура и бяхме много нервни.

ПМ: Какъв спомен ви остана от родните фенове?

R: Най-вече сме запомнили топлото посрещане всеки път, когато сме в България. Прекрасно е да свирим в Пловдив и София, винаги ни посрещат чудесно.

Интервюто проведе: Моника Димитрова

Състав на група Repetitor:
Milena Milutinović – барабани
Ana-Marija Cupin – бас, вокали
Boris Vlastelica – китара, вокали

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела КанджеваБет Харт – експлозия от емоции и искреност05.12.2018

Още от Под Моста

Габриела КанджеваПреди концерта: любимите ни 5 песни на Il VoloМузика