Романът „Мина“ вече и в българските книжарници

02.06.2018

Преведоха на български романа „Мина“ на носителя на Нобелова награда за литература Карл Гелеруп. След най-голямото си литературно постижение с реалистичния психологически роман „Мелницата“, този път е ред на „Мина“ да грабне вниманието, издаден от ИК „Персей“ в поредицата „Световна класика“.

В сюжета отново на преден план е мотивът за пагубната сила на страстната любов. Авторът преплита както автобиографични факти като живота си в Дрезден и дълбоката си любов към омъжена жена, така и фикционални моменти. Той също разкрива в пълна степен възхищението си от германската култура и литература. В текста има безброй позовавания и директни цитирания на стихове от Шилер, Гьоте и други големи германски писатели. Многократно са споменати и идеите на Кант, специално място е отделено на оперите на Вебер и Вагнер.

Главен герой е Харалд Фенгер – безкористен и романтичен датски студент, следващ в Дрезден. По време на почивката си в малкото китно селце Ратен той се запознава с красивата Мина. Нейната страстна душевност и интелектуална извисеност веднага го завладяват и поставят началото на една дълбока и всеобхватна любов. И въпреки че двамата млади започват да кроят щастливи планове за съвместното си бъдеще, над тях непрестанно тегне сянката на мрачното минало на Мина – първата ѝ любов, която оставя незаличим отпечатък върху душата и спомените ѝ, тежкото ѝ детство, прекарано в нищета и морално забвение, както и болката от безразличието на собствения ѝ баща. В крайна сметка тази непреодолима психологическа обремененост на младата девойка и терзанията на съвестта й я разделят от нейния любим и водят до един трагичен край.

Романът „Мина“ би могъл да се разглежда като едно изследване на женската психология и природа. Любовта е представена не просто като чувство, а като отражение на вътрешната същност, съзнание и дори морал. Затова тя може както да извиси до най-чистия идеал, така и да срине човешкото същество до най-принизените дълбини. Тя може да даде надежда и живот, но и да причини най-жестоката смърт.

Автор: Реджина Асенова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Никол ПанковаЗа Нобеловата награда за литература, скандалите и носителите тази година17.10.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„О, ти, която и да си…“: спускане в сърцето на ВазовТеатър