Литература

С кои пет литературни заглавия да изпратим февруари

21.02.2021

Февруари се изпълзва със стичащия се по капчука стопен снежен облик на зимата. И макар все още да сутрините да са студени, можем да открием малко топлина в следващите литературни заглавия.

„Смокинята“ от Горан Войнович (Издателство „ICU”)

Горан Войнович е словенски писател и поет, но същевременно с това е режисьор, сценарист и колумнист. Авторът е и трикратен носител на литературната награда „Кресник“ за роман на година. В своя роман „Смокинята“ Войнович среща читателите с един толкова познат на всички човешки стремеж – да разберем самите себе си. Фокусът на историята е поставен върху разпадането на паметта, смълчаните разочарования, прекъснатите връзки и обърканите чувства. Романът разглежда живота на три поколения от едно семейство, обгръщайки времево втората половина на 20 век – от десетилетието на военни действия и насилие до наши дни. И макар историческите препратки и вплетената събитийна достоверност да са реални, в същността си историята е съкровен разказ за семейството и любовта, като акцент в него са поставени свободата и изборите, които правим.

Хиляди очи“ от Саманта Швеблин (Издателство „Лабиринт“)

„Хиляди очи“ ни въвежда в една антиутопична реалност. Кентъки е електронен домашен любимец, който е придобил широка популярност и се радва на сериозно потребителско внимание. На пръв поглед е играчката няма нищо заплатишелно. В привидно съвсем обикновени плюшени катерички и зайчета обаче са монтирани камери вместо очи, които запечатват всичко, случващо се в дома, където са попаднали. Освен това се оказва, че всяка играчка има непредвидим и невинаги дружелюбен нрав, което носи какви ли не изненади за техните стопани.

Какво прави светът толкова погълнат от новото развлечение и как Кентъки успява да спечели вниманието на децата, но и на техните родители? Къде отиват всички запечатани от очите на животинчетата видеозаписи? Това са сред основните въпроси, разкриващи своите отгвори с разгръщането на сюжетната линия. 

Авторката на романа е аржентинската писателка Саманта Швеблин, носителка на редица престижни литературни отличия, като с преднишния си роман „Отрова“ достига до финал на международната награда „Букър“.

„Малка северна сага“ от Йордан Радичков (Издателство „Нике“)

На страниците на „Малка северна сага“ оживяват впечатленията на Йордан Радичков от пътуванията му през различните сезони в Швеция – от най-дългия ден в скандинавската страна до участието на писателя на кръгли маси с Кърт Вонегът и Хайнрих Бьол. В спомените на автора обаче се преплитат и картини от родния край, срещи с близки хора, както и мигове от детството и бомбардировките над София.

„Шведите имат слабост към знамето, в небето на Швеция навсякъде се веят знамена… Стана ми мъчно за моето знаме. Сечено от саби, пронизвано от куршуми, обгаряно в барутни пламъци, то бе символ на човешката издържливост.“

„Малка северна сага“ да се появява още през  1980 г., а още на следващата година се среща с шведските си читатели в превод.

 „Господин Вървими“ от Даниеле Моварели (Издателство „Ракета“)

И защото в детските книги понякога се крие повече мъдрост, отколкото в света на големите, в класацията за февруарски четива попада и „Господин Вървими“ . В нея италианският автор Даниеле Моварели разкрива на читателите отговори на сериозни въпроси като: „Нуждаем ли се от всички вещи, с които се обграждаме?“, „Важно ли ни е да имаме или предпочитаме да бъдем?“, „Свързано ли е щастието с материалните ни придобивки или се крие в малките ежедневни неща, които ни усмихват?“.

Главният герой в историята е Господин Вървими. Той е толкова богат, че изпитва затруднения да използва всички неща, които притежава. Има си круизни кораби, частен зоопарк, три въздушни балона и подводница, самолети, бижута, произведения на изкуството, тропическа джунгла на тавана и ски писта в избата.

Един ден, докато се разхождал, поривът на вятъра неочаквано му „откраднал“ шапката от главата. Дългото преследване води Господин Вървими в градския парк, където в един момент той изтощено заспива. Събуждането обаче се оказва изненадващо, тъй като на гърба си героят открива черупка от охлюв, с която не може да влезе никъде, освен в самата нея. Дали това обаче не е начинът Господин Вървими да открие пътя към семия себе си?

„Истинско нещо“ от Елиът Уайнбъргър (Издателство „Колибри“)

 „Истинско нещо“ е есеистичен сборник, който разкрива нестандартната творческа фантазия на писателя Елиът Уайнбъргър. В книгата са включени трийсет и четири есета, като с понятието „есе“ се описват само приблизителните очертания на произведенията на американския автор. Тук са събрани впечатления и „новини“ от вековечната история на природата, човека и културата: за вятъра и водовъртежите, за хората на име Чан, за Мохамед, мушитрънчето, тигъра на Уилям Блейк, за потомците на Ной в днешен Ирак и Иран, за книги и звезди, богове и войни. Текстовете му разкриват поетична красота, с която описват една световна панорама, в която думата „глобализация“ придобива друг, по-непознат, но същевременно по-топъл и човешки смисъл. 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Елис EминНовите книги през ноември, които да не пропуснеш03.11.2017

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино