Литература

Октомври, есента и техните книги

29.09.2019

Октомври тича към нас с топлите си цветове. Листата му падат, стрелките на часовника бързат да свършат със слънцето още в следобед, а светлините му се размиват в стичащи се капки дъжд. Уютът идва с баналността на топъл шал, чаша лате с канела и книжен събеседник. Все пак трябва да запълним с нещо празнината, оставена от заминалия си вече дълъг ден. И напук, подбраните книги няма да имат нищо общо с есента, освен широтата на гамата.

Христо Добротинов – В търсене на холивудския прислужник (ИК Хермес)

Героите на тази книга познават света – те нямат комплекси, но имат идея. Понякога тя е жалка и дребна, понякога обгръща цялата планета и в нейно име героите търсят този, който ще ги поведе към щастието. Авторът не мами в разказите си, защото знае, че щастливият край би звучал като лъжа. Не се опитва и да поучава. Скрити паралели с библейски мотиви вплитат българския контекст в нишките на историята. Надзъртането в отвъдното е съчетано с равното ежедневие.

В това се състои част от анотацията, даваща ориентир, който да ни поведе към разказите и новелите, които съдържа сборникът на Добротинов. Това, което обаче провокира моя интерес беше кратък откъс, успял да извоюва усмивката на неочакваното.

И в случай, че се нуждаете от още едно потвърждение, че сборникът се нарежда сред to-do листа ви от книги за октомври, може да посетите официалната премиера на „В търсене на холивудския прислужник“ на 4-ти октомври.

Шедьоври на американския разказ – том 1  (ИК Пергамент Прес)

Смятам, че щом германската литература можа да надживее 40-те и руската литература – комунизма, американската литература може да надживее Google. – ДЖОШУА КОЕН

Антологията е посветена на литературата отвъд Океана и включва 36 разказа от американски майстори на разказа, превърнали се в признати и обичани класици, надраснали пределите на Новия континент. Сред тях откриваме имената на Марк Твен, О’Хенри, Едгар Алан По, Франк Стоктън и други.

В случай, че сте на вълна, в чиято пяна плува любов, отмъщения, подвизи, стремежи за свобода, смях, благородство, мистериозност и още от ключовите за живота елементи, то 480-те страници на антологията не биха били предизвикателство, а дори напротив.

Ирина Каракехайова – Племето на майките (ИК Колибри)

„Племето на майките“ е по-специална литература, чиято предназначеност е лесна за отгатване. Интересното при нея е, че Ирина Каракехайова освен автор на текста, е отговорна и за коричната илюстрация . В книгата, чийто брой страници се ограничава до скромните 68, могат да бъдат открити истини за онази специална връзка между майката и детето.

Основен мотив книгата да се появи, авторката концентрира в следната история:

„Веднъж пътувах с бебето си в трамвая. Качиха се двама души – мъж и жена, които накратко могат да бъдат описани с клишето „очукани от живота“. Не много възрастни, но и не добре запазени, с липсващи зъби, и двамата със следи от привлекателност, но вече трудно забележими. Мъжът носеше найлоново пликче с половинка хляб и 2 – 3 малки хартиени пакетчета – навярно обядът им. Както ги наблюдавах в продължение на няколко спирки, мъжът изведнъж забеляза бебето. Само за няколко секунди той успя да развие едното пакетче, в което имаше салам, да извади нож, да отреже половината и пред ококорените ни очи – моите и на бебето, се появи парче от най-долнопробния салам, набучено на нож, за да си хапне то. Аз бях готова да се разплача – и тогава с периферното си зрение забелязах реакцията на хората в трамвая. Всички го следяха с презрение, у някои граничещо с възмущение, у други – със снизхождение. Какъв идиот! На този човек посвещавам книгата си в уверение на това, че жестът му не е бил напразен.“

Елин Рахнев – Октомври  (ИК ICU)

 Какво по-подходящо за есента от поезията на Елин Рахнев? Второто издание на „Октомври“ ще стопли поетичните сърца, не кога да е, а през втората половина на месеца – 15.10.2019. Отреден ден на десетте стихотворения да излязат от печат. А дотогава…

„Не зная как да се държа, когато ме обичат.
Разплисквам се по някакви излишни улици. Купувам
си лимони. Пея. Прииждат равнините във главата ми.
Понякога стоя със часове. И пуша фикуси. Зениците
ми скачат до зеландия. И по-натам. Тогава търкам
тялото си в будката за вестници. Така се зазорявам
някой път. Пред будката за вестници“.

– Елин Рахнев

Просто Спас 2 – Без филтър – Стен Дамянов (ИК Сиела)

Авторът и комикс артист Стен Дамянов продължава да затвърждава почитателите си, извън рамките на интернет творчеството в социалните мрежи.

Второто издание с новите приключения на киселия заек ще разсее дъждовните мисли и ще внесе цвят в цялостния пейзаж. Ето върху какво ще бъдат фокусирани този път неговите перипетии:

Спас мрази лъжите. Но всички около него обичат да го лъжат и това го вбесява! Само че сега опасен вирус наближава града. Вирус, който принуждава хората да казват истината! Какво може да е по-ужасяващо…

И правилата вече са различни. Жертвите на вируса взимат мерки, за да опазят тайните си. Но Спас има намерение да се възползва от ситуацията докрай – и да накара всички да признаят… ами… всичко! На прицела му са коучовете, феминистките, веганите, хипстърите и разбира се, блестящата с интелектуалната си недостатъчност негова дъщеря Гергана.

Задава се революция!
И само Спас може да спаси… себе си.
Добре де, и всички останали – по изключение.

И в случай, че октомври се окаже слънчев и топъл, не затваряйте книгите си! Дайте им свобода, изведете ги, четете ги по слънчеви пейки или пикник одеяла.  Препоръката на вглъбен четящ взор понякога се оказва по-надеждна рецензия от тази в книжарниците. Идеите идват без известие, разчетете ги!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Елис EминКои нови литературни заглавия ще четем през юни?05.06.2018

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика