Литература

Октомври, есента и техните книги

29.09.2019

Октомври тича към нас с топлите си цветове. Листата му падат, стрелките на часовника бързат да свършат със слънцето още в следобед, а светлините му се размиват в стичащи се капки дъжд. Уютът идва с баналността на топъл шал, чаша лате с канела и книжен събеседник. Все пак трябва да запълним с нещо празнината, оставена от заминалия си вече дълъг ден. И напук, подбраните книги няма да имат нищо общо с есента, освен широтата на гамата.

Христо Добротинов – В търсене на холивудския прислужник (ИК Хермес)

Героите на тази книга познават света – те нямат комплекси, но имат идея. Понякога тя е жалка и дребна, понякога обгръща цялата планета и в нейно име героите търсят този, който ще ги поведе към щастието. Авторът не мами в разказите си, защото знае, че щастливият край би звучал като лъжа. Не се опитва и да поучава. Скрити паралели с библейски мотиви вплитат българския контекст в нишките на историята. Надзъртането в отвъдното е съчетано с равното ежедневие.

В това се състои част от анотацията, даваща ориентир, който да ни поведе към разказите и новелите, които съдържа сборникът на Добротинов. Това, което обаче провокира моя интерес беше кратък откъс, успял да извоюва усмивката на неочакваното.

И в случай, че се нуждаете от още едно потвърждение, че сборникът се нарежда сред to-do листа ви от книги за октомври, може да посетите официалната премиера на „В търсене на холивудския прислужник“ на 4-ти октомври.

Шедьоври на американския разказ – том 1  (ИК Пергамент Прес)

Смятам, че щом германската литература можа да надживее 40-те и руската литература – комунизма, американската литература може да надживее Google. – ДЖОШУА КОЕН

Антологията е посветена на литературата отвъд Океана и включва 36 разказа от американски майстори на разказа, превърнали се в признати и обичани класици, надраснали пределите на Новия континент. Сред тях откриваме имената на Марк Твен, О’Хенри, Едгар Алан По, Франк Стоктън и други.

В случай, че сте на вълна, в чиято пяна плува любов, отмъщения, подвизи, стремежи за свобода, смях, благородство, мистериозност и още от ключовите за живота елементи, то 480-те страници на антологията не биха били предизвикателство, а дори напротив.

Ирина Каракехайова – Племето на майките (ИК Колибри)

„Племето на майките“ е по-специална литература, чиято предназначеност е лесна за отгатване. Интересното при нея е, че Ирина Каракехайова освен автор на текста, е отговорна и за коричната илюстрация . В книгата, чийто брой страници се ограничава до скромните 68, могат да бъдат открити истини за онази специална връзка между майката и детето.

Основен мотив книгата да се появи, авторката концентрира в следната история:

„Веднъж пътувах с бебето си в трамвая. Качиха се двама души – мъж и жена, които накратко могат да бъдат описани с клишето „очукани от живота“. Не много възрастни, но и не добре запазени, с липсващи зъби, и двамата със следи от привлекателност, но вече трудно забележими. Мъжът носеше найлоново пликче с половинка хляб и 2 – 3 малки хартиени пакетчета – навярно обядът им. Както ги наблюдавах в продължение на няколко спирки, мъжът изведнъж забеляза бебето. Само за няколко секунди той успя да развие едното пакетче, в което имаше салам, да извади нож, да отреже половината и пред ококорените ни очи – моите и на бебето, се появи парче от най-долнопробния салам, набучено на нож, за да си хапне то. Аз бях готова да се разплача – и тогава с периферното си зрение забелязах реакцията на хората в трамвая. Всички го следяха с презрение, у някои граничещо с възмущение, у други – със снизхождение. Какъв идиот! На този човек посвещавам книгата си в уверение на това, че жестът му не е бил напразен.“

Елин Рахнев – Октомври  (ИК ICU)

 Какво по-подходящо за есента от поезията на Елин Рахнев? Второто издание на „Октомври“ ще стопли поетичните сърца, не кога да е, а през втората половина на месеца – 15.10.2019. Отреден ден на десетте стихотворения да излязат от печат. А дотогава…

„Не зная как да се държа, когато ме обичат.
Разплисквам се по някакви излишни улици. Купувам
си лимони. Пея. Прииждат равнините във главата ми.
Понякога стоя със часове. И пуша фикуси. Зениците
ми скачат до зеландия. И по-натам. Тогава търкам
тялото си в будката за вестници. Така се зазорявам
някой път. Пред будката за вестници“.

– Елин Рахнев

Просто Спас 2 – Без филтър – Стен Дамянов (ИК Сиела)

Авторът и комикс артист Стен Дамянов продължава да затвърждава почитателите си, извън рамките на интернет творчеството в социалните мрежи.

Второто издание с новите приключения на киселия заек ще разсее дъждовните мисли и ще внесе цвят в цялостния пейзаж. Ето върху какво ще бъдат фокусирани този път неговите перипетии:

Спас мрази лъжите. Но всички около него обичат да го лъжат и това го вбесява! Само че сега опасен вирус наближава града. Вирус, който принуждава хората да казват истината! Какво може да е по-ужасяващо…

И правилата вече са различни. Жертвите на вируса взимат мерки, за да опазят тайните си. Но Спас има намерение да се възползва от ситуацията докрай – и да накара всички да признаят… ами… всичко! На прицела му са коучовете, феминистките, веганите, хипстърите и разбира се, блестящата с интелектуалната си недостатъчност негова дъщеря Гергана.

Задава се революция!
И само Спас може да спаси… себе си.
Добре де, и всички останали – по изключение.

И в случай, че октомври се окаже слънчев и топъл, не затваряйте книгите си! Дайте им свобода, изведете ги, четете ги по слънчеви пейки или пикник одеяла.  Препоръката на вглъбен четящ взор понякога се оказва по-надеждна рецензия от тази в книжарниците. Идеите идват без известие, разчетете ги!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Елис EминКакво ще четем през май02.05.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино