Литература

10 книги, които да ни стоплят през капризния февруари

04.02.2019

Зимата продължава с пълна сила, а от февруари никога не знаем какво да очакваме. Но снегът и дъждовното време не притесняват истинските фенове на литературата. За да направим и този месец по-красив, следват няколко книжни предложения, с които всеки може да се сгрее и да забрави за студеното време.

„Пътеводител на галактическия стопаджия“, Дъглас Адамс


Ако сте любители на фантастиката, а и на философията, но все още не сте открили как е създадена Вселената и какъв е отговорът на живота, то „трилогията в пет части“ е точно за вас. Артър Дент ще изпълни февруарските дни със своите приключения. Ще премине през многобройни поучителни ситуации, за да осъзнае, че неговата къща в Англия е просто незначителна точица в пространството. Ще чакате с нетърпение как ще завършат подвизите му и дали ще намери спокойствието отново. А Форд Префект ще ви научи на няколко полезни трика за междугалактическо пътуване, а също и как да посрещнете края на света, как да спирате космически кораби на стоп и защо да не четете определен тип поезия. Все полезни неща, които да прилагате в ежедневието си.

И не се учудвайте, ако 42 започне да ви навестява във всяко кътче от вашия живот!

Дъглас Адамс е британски писател и драматург. Популярен е с хумористичната си фантастика, а най-значимите му творби са „Пътеводител на галактическия стопаджия“, „Дърк Джентли. Холистична детективска агенция“ (1987) и „Дългият мрачен следобеден чай на душата“ (1988). Адамс е известен като природозащитник и заедно с  Марк Каруърдайн написва „Последна възможност за виждане“ (1990).

„Тази планета има — или по-точно имаше един проблем: почти всички хора, живеещи на нея, през по-голямата част от живота си се чувстваха нещастни. Много бяха предложенията за решаването на този проблем, но повечето се отнасяха до движението на едни малки зелени късчета хартия. И това е много странно, защото, общо взето, тези малки зелени късчета хартия съвсем не бяха нещастни.“ – из „Пътеводител на галактическия стопаджия“

„Кукла на верига“, Алистър Маклейн

Със сигурност много от вас са фенове на криминалните романи.  Няма как да не оценим високо книга като „Кукла на верига“. Неочаквано приключенска, хумористична и лека за четене, историята на Пол Шърман и неговите разследвания ще ви отведе в дъждовния Амстердам, за да ви прокара през старите докове и да ви задържи в напрежение до самия край, който със сигурност ще ви изненада с развръзката си.

Много оригинална, а в същия момент и класически английска, „Кукла на верига“ е книга, обичана от поколения читатели. Тя разсмива, но и ни кара да размишляваме за това колко крехък е животът и кое е ценно в него.

Алистър Маклейн е роден през 1922 г. в Шетлестън, Шотландия, Великобритания. На 18 г. постъпва в Кралския военноморски флот като кадет в Кралската академия в Инвърнес. През 1946 г. напуска флота и отива да учи в Университета на Глазгоу, където се дипломира със степен по английски език. През 1983 г. университетът му присъжда титлата „Доктор хонорис кауза“ заради богатото му литературно творчество и цялостния му принос.

„Не бях във възторг от полета, защото нито едно пътуване по въздуха не е в състояние да ме въодушеви след онзи ден преди две години, когато моторите на един пътнически самолет „ДС-8“ отказаха да работят само секунди след излитането и ми помогнаха да установя две истини. Едната — че всеки безмоторен лайнер умее да планира не по-зле от бетонен блок, и другата — че една пластична операция може да бъде много продължителна, много болезнена, много скъпа и в крайна сметка не много успешна.“ – из „Кукла на верига“

„Вихрушка“ том I и том II, Джеймс Клавел

Джеймс Клавел е наричан модерен класик. Той е един от майсторите на военните романи. „Вихрушка“е предпоследната книга от „Азиатска сага“, заедно с „Цар Плъх“ (1962), „Тай-Пан“ (1966), „Шогун“ (1975), „Търговска къща“ (1981) и „Гай-Джин“ (1993). Клавел успява майсторски да пресъздаде човешките истории по време на война. Създава една въображаема, но болезнено истинска представа за военните лагери, затвори и фронтове през призмата на участниците в конфликтите.

„Вихрушка“ разказва за  Иранската революция от 1979 г. Преплетени са реални събития и художествена измислица по един съвсем фин начин. Най-дълбоките човешки емоции и инстинкти са разгърнати на фона на историческия разказ и се превръщат в неделима част от него.

Напрежение, което се реже с нож, множество завръзки и кулминации, психология на цели общества и решения, от които зависят бъдещи събития – „Вихрушка“, а и всички останали книги на модерния класик, са своеобразни калейдоскопи, които притежават безброй цветове от личности, събития и преживявания, а езикът му на писане е опростен и достъпен. Подобни романи правят читателите много, много богати.

Джеймс Клавел е роден в Сидни, Австралия през 1924 г. На 16 се записва в артилерията и е изпратен в Малайзия да се сражава с японците. Последвалите събития залягат в основата на роман му „Цар Плъх“, в който писателят се явява прототип на героя си Питър Марлоу.

През 1953 г. се премества в Ню Йорк, където работи в телевизията, впоследствие заминава за Холивуд, а накрая успява да се утвърди и като сценарист на филми.

„Не обръщаше внимание на опасността и на студа. Опасността за него беше също толкова прозрачна, колкото и въздухът.“ – из „Вихрушка“

„Спускане от върха“, Ъруин Шоу

Мнозина свързват Ъруин Шоу с „Богат, беден“ и „Вечер във Византия“, но неговото творчество далеч не се ограничава само до тези две книги. В „Спускане от върха“  главният герой е успял в живота млад мъж. Но какво всъщност му носи този успех? Майкъл Стор не може да се примири, че е постигнал всичко, непрекъснато предизвиква себе си още и още, за да достигне предела на силите си. Но често по пътя към върха човек губи най-скъпите си.

Героите на Шоу винаги достигат до истината за живота по трудния път. И Стор не прави изключение. За да преосмисли ценностите си, той се откъсва от познатия си свят и среща хора с не по-леки от неговите проблеми. Но да върви напред без да се предава е в неговата природа и след години в търсене най-сетне има смелост да се промени и да се срещне отново с любимата жена.

Дълбоки житейски уроци, приятелства и любов съпътстват и този роман на Шоу, който се чете на един дъх и очарова повече с психологизъм, отколкото с наситено действие.

Ъруин Шоу е псевдоним на американския писател и сценарист Ъруин Гилберт Шамфороф. Роден е в Бронкс в семейство на руски емигранти. Става известен с романа си „Младите лъвове“, но добива световна популярност с книгите „Богат, беден“ и „Вечер във Византия“.

„– Мм. – Тя го погледна с любопитство. – Не се ли страхуваш?

Разбира се – каза той. – Страх ме е приятелите ми да не помислят, че съм се оженил за рошав пудел.“ – из „Спускане от върха“

„Майстора и Маргарита“, Михаил Булгаков

Не можем да пропуснем и руската класика, а „Майстора и Маргарита“ е идеалният избор за феновете на почти всеки жанр – фентъзи, магически реализъм, антиутопия, исторически и приключенски романи. С типичния си философски поглед върху живота, Булгаков преплита в книгата си три различни сюжетни линии, които умело успява да доведе до обща развръзка.

Дявола, черният котарак Бегемот и демонът Азазел са в Москва с мисия. Маргарита и нейният любим са изправени пред житейска дилема – дали любовта, или задълженията стоят на първо място. Иисус Христос е на път да бъде разпнат. Случайни ли са тези истории или между тях има връзка? С типичната си ирония Булгаков представя руската действителност и проблемите, които вижда в обществото, актуални и до днес. „Майстора и Маргарита“ определено не е книга, която се чете веднъж. След всяко препрочитане нови и нови символи изникват от нея, историите се преплитат по различни начини и разширяват кръгозора на читателя. Истинско литературно удоволствие за душата!

Михаил Булгаков е руски писател и драматург. Роден е през 1891 година в Киев, а през 1916 година завършва медицина в Киевския университет. През военните години работи като лекар в различни краища на страната. През 1921 година се установява в Москва с намерението да се занимава с литература и още през 20-те години публикува редица фейлетони.

„Моята драма е, че живея с този, когото не обичам, но да му разваля живота смятам за недостойно.“ – из „Майстора и Маргарита“

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Илиева5 избора за книжен септември09.09.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование